Stâlcirea logicii. Ştirişti afumaţi.

Intru pe site-ul ştirilor Pro Tv. Câştigători Emmy 2008.

Nimeresc pe-un titlu: „Calatori afumati intr-un tren personal care circula in judetul Sibiu” (ah, ce mă ‘nervează obiceiul ăsta de a scrie fără diacritice!). Călători afumaţi? îmi zic. Ce naiba, ăştia s-au apucat să facă ştiri de Emmy despre cum umblă românu’ beat cu trenu’?

Clic pe titlu şi hop, şapoul. Ţeapă, îmi zice el. Ai luat ţeapă. Titlul te-a pus pe o pistă de lectură greşită. De fapt, nu e vorba de călători afumaţi, adică, cf. DEX, călători turmentaţi, beţi. Nu. E vorba, de fapt, de nişte amărâţi care-au tras o spaimă când a luat foc trenu’. Bine, îi zic (eu şapoului), mi-nchipui că s-or fi intoxicat cu fum, atunci. Deşi jocul de cuvinte („afumaţi” – „intoxicaţi cu fum”) mi se pare forţat. Da’ fie. Du-te la articol, îmi zice şapoul, şi-ai să vezi.
Mă duc. Şi articolul îmi zice „Trenul a fost oprit imediat, iar focul a fost stins sub privirile calatorilor panicati.” Ţeapă, îmi zice articolul, în timp ce şapoul jubila pe margine. Te-am făcut. Călătorii nu-s nici beţi, nici intoxicaţi cu fum. Îs doar panicaţi. Mda, zic io, dacă trenul a fost oprit imediat, presupun că oamenii ăia or fi coborât, n-or fi rămas în tren să se afume, doar ca să iasă ştirea de Emmy. Că doar incendiul a fost stins sub privirile călătorilor, iară nu în capul lor cel afumat şi rămas ca prostu’ în trenul ce şedea locului. Plus că „Incendiul a fost stins rapid si din fericire nimeni nu a fost ranit”. (Trecem peste virgulele lipsă.)

Car’ va să zică, dacă e să rezumăm jumătatea asta de ştire (că jumătatea ailaltă e despre nişte ameţiţi pe care i-a luat trenu-n bot, că nu s-au asigurat), ar suna cam aşa:
Nişte oameni erau într-un tren. Locomotiva a luat foc. Fumul a intrat în vagoane. Trenul a fost oprit imediat. Focul a fost stins sub privirile călătorilor.
Evident, logica faptelor ne spune că titlul nu poate fi decât „Călători afumaţi …”.

Aciişa e ştirea de Emmy:
http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/calatori-afumati-intr-un-tren-personal-care-circula-in-judetul-sibiu.html