Cerere către domnul Boc. Cc: Dna Andronescu. Bcc: Dl Traian Băsescu

Domnu’ prim-ministru Boc,

Ţin să vă anunţ pe această cale că acest blog este unul de utilitate publică. Numai ieri, de exemplu, cel puţin doi oameni şi-au lămurit neliniştile ortografice intrând pe acest blog – unde au găsit şi răspunsuri.

Una dintre căutări se referea la zii / zi a zice şi, după cum aţi avut ocazia, domnu’ Boc, să citiţi aici, omul a şi găsit răspuns. Deci avem, domnu’ Boc, cel puţin încă 1 (un) român care a învăţat (sperăm) că nu se scrie niciodată Zii, că imperativul lui a zice e Zi !, cu un singur i, şi că Zi-i !  înseamnă Zi-i lui/ei !

Apoi, domnu’ Boc, a doua căutare se referea la nivelă bulă. Nu, domnu’ prim-ministru, nu era vorba de Bulă, în mod sigur. Ci de nivela cu bulă de aer. Ei bine, cel puţin 1 (un) român a învăţat că pluralul de la nivelă e nivele, iar pluralul de la nivel e niveluri, şi că zicem la toate nivelurile. (Bine, acum nu ştim ce anume l-a mânat pe acel om să caute nivelă bulă. Ne îndoim serios că avea nelinişti legate de pluralul cuvântului nivelă. Dar, oricum ar sta lucrurile, acel om va şti acum să facă distincţia între nivele şi niveluri.)

Domnu’ prim-ministru, mi se pare evident faptul că acest blog este de utilitate publică şi că ajută la creşterea nivelului ortografic al românilor. Domnu’ prim-ministru, având în vedere cele de mai sus, cred că ar trebui să Guvernul României să se simtă şi să-mi dea nişte fonduri nerambursabile, ca să duc la bun sfârşit această anevoioasă întreprindere numită „creşterea nivelului ortografic al României”. Sau măcar 5 minute de emisiune pe postul public de televiziune (nu, nu TVR2, nici 3, nici Cultural, căci nu au audienţa pe care o asemenea întreprindere o merită).

Vă foarte mulţumesc.
Diacritica.
Bucureşti, 10/01/2009