Bon. Să le luăm pe rând.
1. Douăsprezece se spune/scrie dacă substantivul cu pricina e de feminin sau neutru (douăsprezece cărţi, douăsprezece caiete). Doisprezece se foloseşte numai pentru substantive masculine (doisprezece studenţi).
2. Îmi pare rău, model de cerere n-am. Deşi o cerere către domnul Boc am făcut. Acu’, nu ştiu dacă puteţi s-o luaţi drept model.
3. Corect, se scrie zi-i. Zi-i lui, zi-i ei.
4. Ortografia verbului a scrie?… Hm… Indicativul prezent l-am explicat aici. Dacă vă interesează alte moduri/timpuri, reveniţi. Că acu’ n-am chef să detaliez. 🙂
5. După normele DOOM-ului, pare-se că se scrie „în niciun caz”. Eu, una, scriu „în nici un caz”. Că dacă logica lui „hai să acceptăm cireşi şi căpşuni pentru fructe” pot s-o înţeleg, logica lu’ niciun mi se pare scoasă din pălărie.
6. Peste Sorina Mihail o să trecem. 🙂
7. Fi vs FII, aici.
8. A zice la imperativ afirmativ, persoana a II-a sg. este ZI. Cu un singur i. Imperativul negativ este NU ZICE. Explicaţia, aici.
Ce ne facem cand auzim; cursul de schimb este de patru lei si douazecisidoua de bani,sau,pretul este de trei sute douasprezece lei,expresii auzite zilnic si in fiecare zi pe mai toate canalele media,audio si video.Oare acolo n-ar fi nevoie de cenzura?(gramaticala,binenteles)