Aţi căutat, vă răspundem. 31.

Image Hosted by ImageShack.us

V-am mai explicat, da’ nu-i nimic, vă mai explic o dată, într-alt fel, poate-poate de data asta s-o lipi.

Da’ mai-nainte să vă explic, răspundeţi-mi la o întrebare:
La persoana I sg. ziceţi eu cr-ez, sau cumva eu cre-ez ?
Şi la persoana a II-a ziceţi tu cr-ezi, sau tu cre-ezi?
Iar la persoana I pl. ziceţi noi cr-ăm, sau, mai degrabă, noi cre-ăm?
La a II-a pl. ziceţi voi cr-aţi în loc de voi cre-aţi?!

Păi ş-atunci, de ce la persoana a III-a să ziceţi (şi să scrieţi)
el/ei cr-ează, în loc de ei/ei cre-ează?! E la fel de greşit ca şi eu crez, tu crezi, noi crăm, voi craţi. Lipseşte un e, adică. (Crează s-ar citi crea-ză, în două silabe; ca în el să crează, formă veche de la el să creadă. Ca să citiţi cre-ea-ză, în trei silabe, aşa cum îl pronunţăm în mod normal pe a crea la persoana a III-a sg., tre’ să scrieţi aşa cum am scris eu mai devreme, şi anume cu ee: creează.)

Car’ va să zică:
a crea (repet: a crea, cu un singur e; cre-a)
Radicalul e cre-, la care se adaugă terminaţiile: -ez, -ezi, -ează, -ăm, -aţi, -ează. Car’ va să zică, cu excepţia lui noi şi voi, avem 2 e: unul din radical (cre-), unul din terminaţie.

cre/ez, ca lucr/ez
cre/ezi, ca lucr/ezi
cre/ează, ca lucr/ează
cre/ăm, ca lucr/ăm
cre/aţi, ca lucr/aţi
cre/ează, ca lucr/ează.

Adică: acolo unde conjugarea lu’ a lucra are un singur e, din terminaţie, conjugarea lu’ a crea are doi e: unu’ din radical (cre-), unul din terminaţie (-ez, -ezi, -ează).

E clar acu’?

________________

Vezi şi Creem /vs/ Creăm.

12 gânduri despre „Aţi căutat, vă răspundem. 31.

 1. Daragaia Dia-Critica,

  Am nimerit din alt blog aici şi nu ştiu (scuze imi cer, de aceea) de eşti de genul masculin sau feminin (ca sa nu spun… femenin… cum multa lume se fandoseste). Mă bucur de această postare crea-toare. Mărturisesc cam roşind faptul că am fost un pic şi profă de română, dar descopăr cu îngrijorare că încep să-mi scape printre degete lucruri pe care le ştiam binişor cândva.

  N-oi fi fost infailibilă nici pe vremea mai puţin agramată a studenţiei şi imediat după… totuşi presiunea de scriere şi vorbire anapoda (bombardament zilnic pe toate canalele posibile şi imposibile) observ că m-a adus în punctul în care stau aşa, ca la poarta nouă şi mă întreb „asta cum s-o fi scriind sau cum s-o fi spunând corect?” Am observat cum funcţionează microbul acesta în timp – întâi apare starea de incertitudine (dacă vezi, auzi în cele mai multe locuri o formă incorectă începi să ai dubii – ei, sau eu? cine gafează?… desigur asta se petrece după nişte ani de teren gramatical accidentat, după navigări şi navigări pe site-uri, după sute şi sute de jurnale de ştiri la tv, articole de ziar, reclame inepte afişate pe toate zidurile, etc…)
  După starea de incertitudine te pomenesti cândva că tu însuţi scrii şi rosteşti de 4 minus un cuvânt, o expresie… Ce ne facem? E cumva ca la Copşa Mica… Poate limbajul cuiva să scape nepătat? Şi m-am mai prins de o chestiune – poate că într-o viaţă mai agale, mai puţin stresantă, reuşim să fim constant atenţi la felul cum vorbim şi scriem… dar uneori, obosiţi, după ore de calculator, de tastare, te pomeneşti într-un discuţie în messenger că îţi scapă un porumbel negramatical…

 2. Hehe, cunosc prea bine mecanismul. Până să m-apuc de blogul ăsta, îmi mergea mâna (pe hârtie sau pe tastatură) automat, fără să am nevoie să mă gândesc prea mult (o fi aşa sau o fi altfel?). Acu’, după 7-8 luni de explicat că nu se scrie „crează”, am ajuns în faza în care trebuie să-mi număr, post-factum, e-urile din „creează”, ca să fiu sigură că l-am scris bine. Altfel zis, poate că blogul ăsta îi ajută pe unii (mulţi, puţini, câţi or fi) să-şi lămurească nişte chestii, da’ mie îmi cam transformă în dubii automatismele de-o viaţă. I mean, în ultimii 20-25 de ani n-a trebuit mă întorc din drum să mă caut la „creează”. Pân’acu’. 😀

 3. Tot de la „lucrează” am învăţat şi eu cum se „creează”, dar, de curând am intrat în posesia unei „cheiţe” lucrate artizanal, bune de spus, totuşi, şcolăreilor sau celor care nu ştiu folosi tacâmurile ortografiei:
  – Dragi copii, formele care au Z se scriu cu doi e. In rest, se scrie cu un singur e.

  Asta cu intratu’ în posesie îmi place la fel ca aia cu servitu’ şi cu consumatu’!!!

 4. Bravo pentru blog. Gramatica poate fi si amuzanta 🙂 Imi place cum explici.
  Eu imi amintesc ce mi-a spus odata o profesoara: daca e cu „z” atunci sunt doi „e”!
  Spor, draga diacritica. Imi esti simpatica.
  Ce bine era daca te aveam langa mine printr-a treia!

 5. Salut! Cum este corect doi i sau doi de i? Eu consider ca doi i e corect, ma izbesc zilnic de functionari care imi agreseaza urechea cu „DOI DE I”. :((

 6. doi magari! nu doi de magari! asa mi-a explicat mie invatatoarea :))

 7. Da…asa e,dar Pruteanu recomanada,,doi de i”,desi stia si el ,,teoria” cu ,,doi de asini”.De ce? Sa nu se creeze confuzie cu cei ,,doi i” alaturati in rostire,sa fie clar despre ce e vorba.E logic,nu?Nu intotdeauna ce explica invatatorii e asa.Ca pe mine m-au innebunit cu cratima care ,,tine locul unei litere”(sic!),de exemplu.

 8. am realizat ca sunt analfabeta!!!! e trist. e si mai trist sa iti reproseze cineva de greseli cand incerci sa-ti ceri iertare…..si scrii „neintelegerea creeata” si asa mai departe;

  Felicitari pentru blog!

Comentariile nu închise.