Aţi căutat, vă răspundem. 47.

09-06-03 ati cautat 47 impuscat in cosu de gunoi

Nu, nu l-am împuşcat eu. Şi nici nu l-am ascuns în coşul de gunoi.

09-06-03 ati cautat 47 insesi

Da, la diacritica aţi nimerit. Ea însăşi. Însăşi diacritica, la nominativ. Diacriticii înseşi, la genitiv dativ, îi face plăcere că vă rezolvaţi aici neliniştile ortografice. Toată declinarea, aici.

09-06-03 ati cautat 47 reusi

Este foarte corect. E singura variantă corectă. A reuşi cu doi i nu există. De altfel, după ştiinţa mea, verbele care se termină la infinitiv în i se termină într-un singur i. Altfel zis: nu există infinitiv terminat în -ii. Numa’ în -i.

09-06-03 ati cautat 47 jos palaria

Chapeau! se zice.

Publicitate

5 gânduri despre „Aţi căutat, vă răspundem. 47.

 1. Hehe, am greşit şi nu m-aţi corectat. Scrisesem „diacriticii înseşi, la genitiv, îi face plăcere”. Or, acolo e dativul, chit că forma e aceeaşi şi pentru dativ, şi pentru genitiv (feminin sg: (ei) înseşi).

 2. No, mă oprii că vrusei să zic că reuşii să scriu şi cu doi de i (adicătelea se poate şi aşa, dar nu la infinitiv şi nu în toată ţara). 🙂

 3. Adevărat grăişi.
  Numa’ că cred că omu’ infinitivul îl avea în gând.
  E bine că mi-ai amintit că mai există şi perfect simplu pe lumea asta, da’ nu cred că o să-l bag la explicaţii, că zăpăcesc oamenii de cap. Adică prefer să scriu eu aici că „a reuşi” n-are niciodată doi i, iar oamenilor să le intre în cap acest adevăr simplu şi să scrie corect „poţi reuşi”. Că riscul să scrie „eu reuşi” e minim. Şi, oricum, în caz că apare pe undeva „eu reuşi” ca urmare a explicaţiilor mele, îmi asum vina, pe de-a-ntregul, încă de pe acum. 🙂

 4. Corect.

  Întrebare: ai ajuns la o hotărâre definitivă şi irevocabilă cu „nici un/niciun”? Pentru că mie, când văd ceva de genul ăsta: „[…]nu mai ai dreptul la nicio opinie[…]” ( http://www.cotidianul.ro/mai_contezi_daca_nu_votezi-86881.html ), tot mi se opresc ochii în mijlocul frazei.

  Ştiu că unul din argumente e „Dar ce, tu scrii „niciodată” dezlegat?”, însă nu înţeleg de ce ar fi argumentul valabil abia acum. Şi oricum, incă mai există, sper, „nici o dată, nici de două ori”. Sau şi astea se scriu legat acuma? 🙂

 5. ai ajuns la o hotărâre definitivă şi irevocabilă cu “nici un/niciun”?

  Nu. Că nu-s eu în măsură să dau hotărâri de genul ăla. 🙂
  Eu nu pot să scriu nicio şi niciun, aşa că, până una-alta, o să rămân la nici o şi nici un. Deşi, probabil, cu timpul o să intre şi astea în uzul curent al celor care învaţă acum să scrie, aşa că peste 20-30 de ani o să înlocuiască firesc toate nici o şi nici un -urile. Aşa cum se întâmplă cu î. Îl mai folosesc doar cei care aşa au învăţat să scrie (o parte dintre ei, de fapt). De aproape 20 de ani încoace, ţî generaţii de copii învaţă să scrie cu â, aşa că generaţiile sub 25 de ani folosesc â. Încetul cu încetul, în ciuda tuturor disputelor pe tema asta, toată lumea o să scrie cu â. Asta dacă nu mai scoate Academia vreun ucaz, evident. (Prin care să ne-anuţe, eventual, că nu se scrie nici cu î, nici cu â, ci cu îâ, de fiecare dată când auzim sunetul cu pricina.)

  (Scuze pentru întârzierea cu care apare comentariul tău. A intrat la spam – probabil din cauza linkului – şi m-am prins abia acu’.)

Comentariile nu închise.