N-am căutat, da’ poate-mi răspundeţi.

De ce domnitorii, pe vremuri, se înscăunau, iar popii acuma se întronizează? Adică ce, domnitorii cu ce erau mai prejos?

16 gânduri despre „N-am căutat, da’ poate-mi răspundeţi.

  1. E fix acelasi lucru. Cuvantul tron vine din greaca, se foloseste in Biserica de rit bizantin din timpurile…Bizantului, fireste. Cuvantul scaun ii este sinonim dar are origine slava. In Biserica, ierarhul se in-tronizeaza, ca toti ceilalti conducatori bizantini – de Biserica sau Imperiu. Intr-o domnie, voievodul ( alt cuvant de origine slava) se in-scauneaza. Oricum, e acelasi lucru.
    Descalecat vrea sa zica „dat jos de pe cal”. Dat jos de pe cal vrea sa spuna sedentarizare, intemeiere de asezare. Unde oamenii nu mai sunt in cautare nomada ci se aseaza, pun temelii – se intemeiaza.

  2. Ooops.
    Nu m-am gândit să specific că întrebam la mişto. 🙂
    Şi-ntre timp mi-a mai venit o nelinişte semantică: de ce, mă rog, nu se înjilţuiesc? 😀

  3. Al´dat´ să specifici, că uite ce păţeşti !!!
    Io mă întreb dacă nu cumva „înscăunarea” aia are vreo legătură cu „scaun” – termenul ăla eufemistico-fecalo-medical. Iar „tron” cred că e un „scaun” mai mare (şi mai tare).

  4. SCÁUN, scaune, s.n. … III. Faptul de a elimina materiile fecale; p. ext. (concr.) materiile fecale eliminate de cineva. – Lat. scamnum.

    uite d’aia nu se mai înscăunează nimeni… 😀

  5. Vin şi eu la spartul târgului: dacă nu le place „scaun” şi vor „tron”, de ce n-au zis, totusi, „întronează”?? Ăsta-i din seria „hai să creăm un derivat mai mişto, că ăla vechi e fumat” 😀 Iar „a înjilţui”, draga Diacritica, mi se pare superb 🙂

  6. Păi da, aşa mă gândeam şi eu. Le-aş propune schimbarea, da’ mi-e că dup-aia scot un „se înjilţuiază”, care nu mai e funny. 😀

  7. Ba eu zic că ăştia mărunţi ar trebui să stea pe tălpile lor, aşa că propun să fie întălpulaţi.

  8. A întabureta?!! 😀 😀 😀
    Chiar că sună bine 😀

    Cu tălpile nu merge, că-s deja la pachet cu omu’. Cu nişte tălpici, ceva.

Comentariile nu închise.