Biserica ortodoxă sau filantropie vs mântuire

Mă scuzaţi, da’ mă fascinează.

E oare greu de priceput că Biserica – o instituţie divin umană – se ocupă primordial de mântuirea sufletelor? Biserica nu este un fel de Cruce Roşie, o instituţie de caritate, o societate de binefaceri.

Deci da, Biserica n-are treabă cu sărăntocii, că ea nu-i societate de binefacere, ea se ocupă de mântuirea sufletelor sărăntocilor.

Cum ar fi, nu ne-nteresează sărăntocu’ şi trupul&mintea lui cât îi viu, ne-nteresează numa’ sufletul lui, şi anume când sărăntocu’ e mort. Căci, nu-aşa, sufletele se mântuiesc abia după ce oamenii mor, nu? Vezi, d’aia nu face biserica ortodoxă filantropie, că de filantropie au nevoie trupurile alea scârbavnice, schiloade şi bolnave, or biserica se ocupă de diverse chestii înălţătoare (la cer).

Uite, vezi, d’aicea s-a tras marea schismă: catolicii, ai dreaq de nepricepuţi cu caritatea lor cu tot, se ocupă de trupuri bolnave pe care le caută de viermi prin cele spitale bisericeşti, în loc să se ocupe primordial de mântuirea sufletelor trupurilor ce-şi dădură duhu’, precum ortodocşii.

(Domnu’ distrugător de panarame, aferim!)

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/858121/FLORIAN-BICHIR-Patriarhul-si-opera-sociala/

Publicitate

4 gânduri despre „Biserica ortodoxă sau filantropie vs mântuire

  1. PS (că mi-a venit o idee azi dimineaţă în timp ce-mi beam cafeaua):
    Da’ oare cu sufletele popilor care nu fac filantropie întru salvarea trupurilor sărăntocilor ce se-ntâmplă?! Oare ele se mântuiesc au ba?… Eu aş zice că nu. Nu?

  2. probabil ca depinde la socoteala finala daca au facut filantropie cu 15%. de la 50% in sus parca auzisem ca li se aplica si discount, se mintuiesc doi pe-un singur bilet de intrare. daca au slujit in biserica mica, se mintuiesc per bucata, daca au slujit in catedrala mintuitoare cu saptispe etaje si parcare larga, se mintuieste si mama lor pe care-au plimbat-o la paris, respectiv soacra plimbata doar la praga.

  3. bine-nteles ca trebuia sa ma abtin de la semnele de mai mare sau mai mic. ierea asa:

    probabil ca depinde la socoteala finala daca au facut filantropie cu mai putin de 15% din ce-au incasat pentru nuntibotezurisinmormintari sau cu mai mult de 15%.

    🙂

Comentariile nu închise.