Cum preferaţi filtrul?

La cafetieră sau la ibric?

Ştiţi reclama aia la nu’ş’ ce vitamine, cu tanti aia de zice „dimineaţa mă disperă filtrul la cafetieră”?
Ei bine, şi pe mine mă disperă „filtrul la cafetieră”. Pen’că o viaţă am preferat filtrul la ibric, şi-n plus, un „de” acolo nu schimba major ritmul şi putea bine-mersi să-şi zică poezeaua cea tâmpită. (Ah, copiraităru’ nostru cel de tăte zilele, mânca-l-ar mama de creativ, cum se crede el Eminescu pe stil nou şi socoate că toate licenţele poetice îi sunt permise.)

Acu’, pe bune, între mine şi voi fie vorba: lu’ ăştia nu le dă nimenea test de limbă română, înainte să-i angajeze?! Şi nu zic test de ortograme, că p-alea le-or fi ştiind, da’ un test de competenţă generală în limba-mumă cred c-ar fi de folos. De fapt, dac-ar fi să angajez eu lucrători cu vorbele, orice fel de lucrători (de la piarişti la marketeri, ziarişti, comunicatori de toate felurile şi creativi care mai de mai de care mai cool) le-aş da un test simplu de tăt, de genul ălora care se dau la bacu’ de limbi străine: rezumatul unui paragraf şi o redactare de text argumentativ, cu număr fix de cuvinte. Şi dacă nu-s în stare să discearnă informaţia relevantă (şi copiază sintagme din text, evident, că doar şi examenele la facultate şi le-au luat cu referate copiate) şi nu-s în stare să argumenteze cu teză, antiteză, conectori logici – atunci auguri şi n-am cuvinte. Nu mă-nteresează portofolii, nu mă-nteresează ţî mastere, nu mă-mpresionează nivelul C2++ în limbi mai mult sau mai puţin cool. Nu. Mă-nteresează numa’ competenţa lingvistică în limba-mumă, şi anume competenţa de receptare de text şi competenţa de producere de text. Căci, contrar aparenţelor, nu oricine a învăţat să citească e capabil să priceapă un text şi nu oricine ştie să scrie e capabil să producă text.

Etichete: , , ,

2 răspunsuri to “Cum preferaţi filtrul?”

  1. Ave Says:

    Nu. Nu le dă nimeni. Stai să vezi ce dezastru e în „marile firme de piar”. Nevastă-mea e în domeniu – și ma cutremur în fiecare zi (nu din motive plăcute). De fapt nu în fiecare zi – am ajuns să consider excepții articolele / comunicatele de presă scrise corect.

  2. diacritica Says:

    Nu. Nu le dă nimeni.

    Ştiu. Mă-ntrebam retoric.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: