Fi-ul meu a împlinit o mie.

De vizualizări.
Am mâncat deja o îngheţată în cinstea lui.
Numa’ că nu ştiu ce cadou să-i iau. Tort nu, că-l mănânc eu şi nu e cazu’.

09-07-16 1000 de fi

Car’ va să zică, după 6 luni jumate de blog despre limba românească, câteva sute de români şi-au lămurit (sper) câteva dintre neliniştile ortografice fundamentale ale poporului român, şi anume:

1. Fi vs Fii. Cum naiba se scrie, Nu fi ! sau Nu fii ! ? Aş fi sau Aş fii ?!
2. Zi vs Zii. Adică ce, vrei să zici că zii nu există?!
3. Niveluri vs Nivele. Ce-i nivela, ce-i nivelul?
4. i sau ii. Câţi de i au verbele în coadă?!
5. Crează sau Creează? Cum adică se scrie creează, când Ikea scrie în ditamai catalogul, ajuns în milioane de case, Crează-ţi bucătăria de vis, cu un singur e?! Eh, s-o crează ei!
6. Dero cu lichior de lămâie. Nu, limoncelu’ nu-i o nelinişte ortografică fundamentală a poporului român. Dero cu limoncello e doar un advărtaizing românesc extrem de chinuit.  Premiu-ntâi la categoria worst copywriter ever.

Publicitate

8 gânduri despre „Fi-ul meu a împlinit o mie.

 1. va rog frumor imi spune-ti sh mie q s skrie:,,dute”legat saw dezlegat:”du-te,,.va las id mew pt raspuns.denysa_denyssa …va rog datzi-mi add…pls

 2. Citind opera literară comisă de denysa mă simt bătrân, ruginit şi de-a dreptul expi(r)at. Şi mai ales dezamăgit…
  Dacă nu cumva o fi de fapt cineva care vrea să facă mişto…

 3. Foarte dragut. 😀 Apropo…am avut o mica discutie cu o profesoara, care mi-a scazut un punct din nota pentru ca in limba romana nu exista cuvantul „cereala”. Chiar m-a invitat sa caut cuvantul in dictionar. L-am cautat si l-am gasit. Mi s-a spus apoi ca numai taranii il folosesc la singular.(mai pe romaneste „esti o taranca inculta!”)…Poate asa sunt, dar nu sunt vinovata ca am auzit in toti anii de scoala (de la alti profesori): „graul e o cereala” si ca nu am auzit niciodata de la tataia, de la cuca macaii, ca ar papa o cereala… Intrebarea mea e…chiar sunt o taranca? promit solemn sa nu ma supar..

 4. Intrebarea mea e…chiar sunt o taranca? promit solemn sa nu ma supar..

  Che c’entra?… vorba românului.
  Văd că DOOM 2005 indexează „cereală”, la singular. Ceea ce-nseamnă că-l poate folosi oricine, oricând i se năzare. Că-mi pare totuşi că nu-i înjurătură. 🙂

 5. Iti multumesc frumos pentru informatie! Din pacate, a-i explica asta unui profesor, care oricum ne considera niste „moluste scarboase”, ar fi un inceput de razboi..

Comentariile nu închise.