Aţi căutat, vă răspundem. 66.

verbele articulate cu 2i lb. romana

Verbele nu se articulează în nici un fel. Numa’ substantivele se articulează.
Câte ceva despre verbele care se termină în -i, aici.

hrubaru

Cum vă ziceam aici, Eta Hrubaru era cea mai cool profă din facultate. (Salutări, doamna profesoară, mi-aţi fost model.)

cand se scrie

Când nu se poate vorbi?

acordul in gen numar si caz a substantiv

Eh, cred că ar fi cazul să vorbim în primul rând despre acordul articolului posesiv-genitival. Spre-un exemplu, se spune acordul …. al substantivului. Că al îl înlocuieşte pe acord. Care la singular e de masculin.
Detalii despre  al / a / ai / ale cărui / cărei / căror, aici.

conjugare a chinui

Chestiile de genul ăsta le aflaţi din DEX:
http://dexonline.ro/search.php?cuv=CHINUÍ

Îndreptarul dă drept singura conjugare acceptabilă cea cu „chinuiesc”, DEX-ul dă şi varianta cu „chinui”.

Update: DOOM acceptă şi chinuiesc şi chinui. Vezi şi aici.

miros de fata

Sau poate parfum de femeie?!

conjugare a crea perfect compus

Am creat.
a cre-a > cre-at
ca
a lucr-a > lucr-at
a agre-a > agre-at

ai nostri sau ai nostrii?

Ai noştri. Niciodată cu doi i.

Publicitate

7 gânduri despre „Aţi căutat, vă răspundem. 66.

 1. Scuze de comentariul offtopic, da’ am imboldu şi curiozitatea să-ţi aflu opinia despre un text. Citeam acum jumătate de oră un articol al lui Marius Chivu din Dilema veche, numărul de ieri. Omul are o reacţie (negativă) la un articol scris pe blog de Traian Ungureanu. Caut şi articolul lui TRU, că tot n-am ce face. Dau de el aici:
  http://traianungureanu-tru.blogspot.com/2009/06/micahel-jackson-when-musics-over.html

  Primul cuvânt care m-a distrat a fost „exchibiţionism” (şi „exchibiţie”). Mă pregăteam să fac un mişto vag penibil, cum că Michael se pare că a fost chibiţ dar s-a lăsat de chibiţie. Am căutat totuşi în DEX, s-ar părea că exchibiţia e o variantă acceptată (lingvistic, adică).

  Apoi am ajuns la memorabila frază „Blues-ul electric în forţă rămîne o ocupaţie izolată, simplificată nepermis sau deturnată spre punk şi fuck, a la Black Crows, respectiv Red Hot Chilli Peppers.” Deci io acu-s în vamă, promit să verific diseară prin discoteci cum e cu punk şi fuck.

  Articolul continuă cu greşeli înfiorătoare şi abundente. E clar că TRU nu l-a recitit, l-a scris şi-a apăsat senin (sau încruntat, mă rog) publish, într-un dispreţ total pentru eventualii cititori.

  Ştiu că nu te ocupi de bloguri. Dar e prima dată când intru pe blogul lui TRU şi, nu ştiu cum, dar canalele de chat parcă au o ortografie mai îngrijită…

 2. Deci io acu-s în vamă, promit să verific diseară prin discoteci cum e cu punk şi fuck.

  Presupun că va trebui să încerci pe propria-ţi piele, nu?, ca să vezi cum e cu. 😀
  Car’ va să zică, încearcă cât mai mult şi p-ormă vino să ne zici cum e. 🙂

 3. Am citit în diagonală articolul, că e prea lung şi n-am răbdare 🙂 ; nu mi-a sărit în ochi nimic grav, numa’ că se vede că e scris neglijent. Poate că tocmai ce-şi împacheta şosetele ca să meargă la Bruxelles? 🙂
  E drept că are-a face cu respectul faţă de cititori, da’ acu’ că mă gândesc, prefer o neglijenţă de genul ăsta unui î-L sau unui ambii miniştrii. Nu că asta l-ar scuza pe TRU.

 4. Eh, eşti indulgentă. Citez: ” Forţa rudimentară a cmoercialsmului„, „ca propagator şi victimă a unui imaps cultural”, „Aceaşi predestinare de automat şi aceaşi brutalitate perfecţionsită, acelaşi recurs la drog, aceaşi arest al copilăriei”. Şi mai sunt, dar nu contează, voiam doar să-mi spun undeva indignarea. 🙂

  Cât despre punk şi fuck, vorba unui comentariu la acelaşi articol, „totul este trecători”.

 5. Da, văzusem cmoercialismul şi imapsul, nu văzusem aceaşi.
  Nu-s indulgentă, numa’ că mă indignez mult mai tare când văd chestiile astea pe site-urile ziarelor.
  Dar Cotidianul, unde scria TRU, se pare că are corectură mult mai bună decât EVZ – că în editorialele lor n-am zărit niciodată greşeli (nu că ele n-ar fi fost, dar nu mi-au sărit în ochi; şi de obicei î-L-urile îmi sar. 🙂 ).

 6. Rectificare:

  Dar Cotidianul, … , se pare că are corectură mult mai bună decât EVZ .

  Căci la EVZ corectura e inexistentă.

  😀

 7. Nu-i inexistentă corectura la Evz (sau nu era cînd am plecat eu, prin aprilie), dar ce umbră a rămas din ea e absolut copleşită de directivele Ringierului-Soare şi alor săi umili supuşi.

  În opinia mea – atît proprie, cît şi personală 😛 – TRU n-a fost niciodată mai mult decît un dobitoc apt să debiteze platitudini cu ştaif. De gustibus non masturbandum…

Comentariile nu închise.