Dna Miruna Munteanu, ziarist asociat la „Jurnalul”

Dna Munteanu, în articolul de azi (sau de mâine, mă rog), se scandalizează că o oarecare Oana Antonescu, pedelistă europarlamentară, minte în CV:

Un alt europarlamentar PD-L, Oana Antonescu, îşi înfrumuseţează trecutul cu o nonşalanţă halucinantă.
De pildă, declară că a fost „asociat” într-o mare firmă bucureşteană de avocatură, când de fapt a trecut pe acolo doar ca stagiar.

Cum, pentru mine, „asociat” (associate) într-o firmă de consultanţă sau avocatură are un anume sens, m-am uitat în CV-ul dnei Antonescu, să mă dumiresc de ce s-a scandalizat dna Munteanu.
Scrie aşa în cv-ul cu pricina:

avocat asociat
la Ştefănică, Duţu & Asociaţii, Societate Civilă Profesională de Avocatură
avocat stagiar
la Vlădoiu & Asociaţii, Societate Civilă Profesională de Avocatură

Deci dna Antonescu spune clar când a fost stagiar şi când a fost avocat asociat. Care, dna Munteanu, nu-nseamnă că eşti „asociat” în sensul legii 31, căci firma de avocatură nu-i SRL. Associate, dna Munteanu, e un nivel – şi anume, de jos – în „organigramă”.

Acu’, nu văz decât două posibile cauze pentru această stâlcire grosolană a logicii:

a. Dna Munteanu habar n-are, nu ştie că n-are habar, dar socoate că are (fiind, aceasta, definiţia prostului) şi deci nu are de ce să se informeze înainte să-şi scrie articolul. Aşa că dna Munteanu înşiră prostii şi, din pură lene a minţii, îşi pune cititorii pe-o pistă falsă: dna Antonescu a minţit în CV.

b. Dna Munteanu are habar, dar se preface că n-are şi livrează cu bună ştiinţă cititorilor săi informaţii stâlcite cu bună ştiinţă: dna Antonescu a minţit în CV. (Definiţie clasică a manipulării.)

Dna Munteanu are însă dreptate într-o privinţă:

Impostura a devenit model de succes.

Mai ales în jurnalism.

(Articolul, aici. CV-ul, aici.)

Scumpi scribi la gazetă, când o să pricepeţi că deviza voastră tre’ să fie „cititorii noştri sunt mai deştepţi decât noi”, iară nu „noi suntem mai deştepţi decât cititorii noştri”?! Pen’că – pe bune – chiar nu sunteţi.

(Cu ocazia asta inaugurez categoria „lecţia de manipulare”. Că unele-s prea grosolane. I mean, manipulaţi, manipulaţi, numa’ manipulaţi finuţ.)

Publicitate

29 de gânduri despre „Dna Miruna Munteanu, ziarist asociat la „Jurnalul”

 1. Si asta pentru ca doamna jurnalista habar nu are ca avocatii sunt asociati – adica se asociaza intre ei, ca asa e meseria lor, individuala – si nu se angajeaza cu carte de munca, pen’ca atunci nu mai sunt avocati, ci jurisconsulti sau asa ceva. Eniuei, daca sunt angajati cu carte de munca nu mai pot sa fie si avocati in the same time.

  E o lege despre exercitarea profesiei de avocat in care se specifica asta. dar e grele, ce sa zic.

 2. O dată că-i vorba de legea românească şi de SCPA (care, nu-aşa, nu-i un srl), cum zice chiar în CV-ul dnei cu pricina, şi p-ormă că-n multe firme de avocatură există „rangul” de associate attorney, care-i ăl mai mic din firmă şi care, dacă-i cuminte, devine senior associate, managing associate şi, după ce a divorţat şi nu şi-a mai văzut copilul la lumina zilei de 10 ani, partner. Sau, mă rog, cum s-or mai fi numind ele, rangurile, în funcţie de modelul adoptat.
  Deci dna Antonescu pare să fi urmat un parcurs clasic: stagiar înainte să intre în barou, apoi poziţia cea mai de jos într-o SCPA.

 3. Eh, şi asta încă-i nesemnficativă. Sunt altele mult mai grosolane, mult mai manipulatoare şi cu consecinţe mult mai grave.

 4. mai în glumă, mai în serios, mai mult în serios (dacă îmi aduc aminte de presa din anii nouăzeci, când sentinţele erau la ordinea zilei), diavolul stă în detalii

 5. Nu am obiceiul sa polemizez cu personaje care se ascund dupa pseudonim. Fac, totusi, o exceptie.
  CV-ul la care ma refeream este cel prezentat de Oana Antonescu in timpul campaniei electorale, accesibil si acum la:
  http://alegeri-2009.ro/candidati-europarlamentare/pd-l-4/oana-elena-antonescu-3715.html
  In acest document, tanara politiciana sustinea ca a fost „avocat asociat” si la firma „Vladoiu si asociatii”. Se pare ca intre timp si-a adus aminte ca trecuse pe acolo doar ca stagiara.
  Asa ca mai usor cu istericalele…

 6. Şi anume, care istericale? 🙂

  Poate totuşi ar fi cazul să vă informaţi mai bine (şi anume din ţî surse, cum zice deontologia ne-imposturii în jurnalism) înainte să vă isterizaţi la gazetă cum că oamenii mint?

 7. Ce bine ar fi daca v-ati urma propriile sfaturi…
  Tocmai v-am demonstrat ca nici n-am mintit, nici n-am fost insuficient informata. Ceea ce nu s-ar putea spune despre dvs.

 8. Doamnă Munteanu, aţi – fix – manipulat.

  V-aţi informat dintr-o singură sursă, şi anume aia care v-a convenit şi a slujit scopului articolului.

  Aferim!

 9. „Sursa” era un document oficial, furnizat chiar de Oana Antonescu. Cum adica, daca a mintit intr-un singur CV, nu in toate, se cheama ca politician corect? Si eu sunt cea care manipulez, fiindca i-am demascat impostura? Aveti probleme majore de logica…

 10. se cheama ca politician corect?

  Doamna Munteanu, nu de ea e vorba în propoziţie, ci de Dvs.

  Şi da, manipulaţi, începând cu sintagma „o mare firmă bucureşteană de avocatură” – care firmă numa’ mare nu-i.
  Apoi, vă raportaţi la un prim cv din care trageţi concluzia că doamna cu pricina „îşi înfrumuseţează trecutul cu o nonşalanţă halucinantă”.

  Dar omiteţi, la modul clasic al jurnalismului românesc, să adăugaţi ceva de genul „dna Antonescu a publicat ulterior un cv (tot document oficial, între noi fie vorba, furnizat tot de Oana Antonescu şi tot anterior articolul Dvs.) în care a corectat informaţia”. Căci, nu-aşa, ar fi putut rezulta cum că dna Antonescu, în caz că şi-a înfrumuseţat trecutul la un moment dat, l-a urâţit dup-aia la loc. Concluzie care n-ar mai fi servit tezei Dvs. despre impostură.

  Iar asta se cheamă fie ziaristică de-aflare-n treabă, fie manipulare.

 11. CV-ul si l-a infrumusetat fix atunci cand conta: in campania electorala!
  Probabil ca la Bruxelles s-a temut sa ofere informatii eronate, cei de acolo avand obiceiul sa mai si verifice cateodata. Ceea ce nu scuza cu nimic prima minciuna.
  Cat despre cat de mica sau mare e o firma de avocatura, nu mi se pare relevant pentru subiect. Relevanta mi se pare nonsalanta cu care decretati ca „numai mare nu e”, fiindca nu vi s-a deschis dvs. pagina pe net. Dar, probabil ca va pricepeti la mediul juridic tot atat cat si la presa: adica DELOC!

 12. Scuzati ca tulbur polemica (foarte asidua) cu „personaje care se ascund dupa pseudonim” dar lucrurile se vad cam asa:
  – pe un site apare un CV gresit al Oanei Antonescu – alegatorii lesina impresionati ca doamna a lucrat un an jumatate ca asociat la “Vladoiu & Asociatii”, (vorba ceea, tot prostu’ a auzit de „Adidas” si „Vladoiu & Asociatii”) si se duc hipnotzati s-o voteze
  – pe un alt site CV-ul apare corect
  – doamna Munteanu vede fix cat vrea sa vada, ca-i e nitel lene sa mai caute, taxeaza eroarea ca impostura si sparc cu noroi la ziar (nu-i mai e lene sa dedice Oanei Antonescu si mai ales neamurilor ei 1100 de semne si formulari gen „nonsalanta halucinanta”)

  Doamna Munteanu, sunteti tendentioasa – nu-i chestie de logica, si nici de cat se pricep altii „la presa”.

  Daca erati un pic mai atenta puteati s-o acuzati pe Oana Antonescu ca-i si tampita – in CV-ul din care citati scrie la fel de nonsalant ca a participat la „Trening pentru Profesionisti”.

 13. Cum ziceam, ziaristul român e-ntotdeauna şi a priori mai deştept decât cititorii săi. Doamna Munteanu o demonstrează din plin.

  Doamna Munteanu, vă rog să mă scuzaţi că mi-am permis să vă citesc articolul şi să am o părere despre el fără să fiu acreditată oficial drept cititoare de articole de gazetă şi fără să fiu înscrisă în organizaţia profesională a cititorilor de gazete.

  Căci aveţi dreptate: numai cine „se pricepe la presă” (şi o poate dovedi cu acte doveditoare într-ale priceperii la presă) are dreptul să-şi exprime păreri despre articolele publicate de jurnalistul român.

  Aferim!

 14. Este păcat că doamna Munteanu nu a luat exemplul doamnei Antonescu şi nu a purces la corectarea articolului, în plus o atitudine ţâfnoasă nu face decât să întărească o părere pe care mi-am făcut-o deja citind articolul iniţial. Un exemplu tipic de om care consideră că nu mai are nimic de învăţat, de la nimeni.
  Nu este nimic ruşinos să primeşti lecţii, tot timpul mai este ceva de învăţat.
  Din păcate, cam aşa este peste tot în România. În loc să spună mulţam fain pentru observaţie (care mai este şi gratis), doamna ziaristă se şi răsteşte. Păi ăstea sunt maniere?!

 15. Eu nu am sa ma ascund dupa un pseudonim, numele meu este Adrian Ionescu, detaliile de contact nu privesc insa largul public. Sunt membru fondator al PNL (unul din acele 100 de persoane care au inscris partidul la judecatorie). Am facut ziaristica alaturi de Liviu Mihaiu sub comanda raposatului Dan Amedeo Lazarescu, apoi am avut propriul meu ziar, de partid, ce-i drept – ziarul „UNIREA” cu redactia in sediul PNL din strada Caimatei, distrus de mineri in 1990.
  […]

 16. Am ramas putin surprins de raspuns si am recitit postul meu initial…
  Se pare ca am facut referire la AUTORUL articolului si nu la persoana despre care am dorit sa scriu, respectiv Miruna Munteanu. Cu scuzele de rigoare va rog sa reveniti asupra deciziei si sa postati replica mea corectata. In alta ordine de idei, tot ce se scrie aici are caracter politic 🙂

  „Eu nu am sa ma ascund dupa un pseudonim, numele meu este Adrian Ionescu, detaliile de contact nu privesc insa largul public. Sunt membru fondator al PNL (unul din acele 100 de persoane care au inscris partidul la judecatorie). Am facut ziaristica alaturi de Liviu Mihaiu sub comanda raposatului Dan Amedeo Lazarescu, apoi am avut propriul meu ziar, de partid, ce-i drept – ziarul „UNIREA” cu redactia in sediul PNL din strada Caimatei, distrus de mineri in 1990.
  Sediul din starda Caimatei avea sa devina proprietatea d-lui Halaicu!!!
  Am facut aceste precizari numai pentru a defini faptul ca nu „ma ascund in spatele nici unui pseudonim”. Traiesc in SUA, sunt dezgustat de prestatia propriului meu partid si argumentez. Raposatul NIcu Enescu, al carei mana dreapta am fost imi spunea: Adriane, nici o data sa nu ai incredere in comunisti, punkt! (punkt e pus de mine)
  Nu pot sta cu bratele incrucisate privind cum singura formatiune politica care a facut ceva pentru tara asta si presedintele Basescu sunt atacati din toate partile. Sunt adeptul criticii dar la obiect si cu argumente pertinente. Ce se intampla astazi arunca o lumina proasta asupra presei. Rautatea si inregimentarea de care da dovada Miruna Munteanu denota un singur lucru: aceasta femeie simpla din Moldova nu este jurnalist. In plus ma intreb: este cineva care sa plateasca asa ceva? Tot eu imi raspund: probabil ca vin bani de la cei interesati de astfel de „scrieri” in vreme ce calitatea „scrierii” nu este o dimensiune de luat in seama.
  Daca nu ar fi o competitie electorala iar cei improscati cu noroi nu ar trebui sa corecteze aceste mizerii, va asigur ca nu ar mai citi-o nimeni.
  Cu maxim respect, de la Seattle,
  Adrian Ionescu”

 17. tot ce se scrie aici are caracter politic

  Greşit.
  Tot ce se scrie aici are caracter ortografic.
  După cum scrie sus în antet.

 18. Se pare ca am facut referire la AUTORUL articolului si nu la persoana despre care am dorit sa scriu, respectiv Miruna Munteanu.

  De fapt, dacă mă gândesc mai bine, aveţi dreptate: nu despre dna Munteanu vorbiţi, ci despre dumneavoastră înşivă.

 19. Partea aceasta, sincer mi-a scapat… Cea legata de limba romana. La o recitire a postului meu chiar am gasit un dezacord (NIcu Enescu, al carei mana dreapta…) deesigur al CARUI mana dreapta… Caci e vorba despre persoana si nu despre mana acesteia 🙂

  In orice caz, textul analizat nu este din Petre Ispirescu ci trateaza un subiect politic. Eu, intrigat fiind de respectiva doamna Munteanu am initiat o cautare in legatura cu acest nume pe BING si am dat peste blogul dumneavoastra. Imi cer scuze, nu despre ine aveam de postat; m-am prezentat numai pentru a nu fi interpelat cu „stimabile, e simplu sa te ascunzi dupa un pseudonim”, caci asa mi se pare civilizat.
  Va doresc o viata frumoasa si promit sa nu mai deranjez.

 20. La Multi Ani Romania!
  Revin cu o intrebare: Poti, te rog, sa comentezicele intamplate astazi la Timisoara? Ma intereseaza sa aflu parerea ta, sincer.
  Mult respect,
  Adi

 21. Nu, sorry. Nu face obiectul blogului ăstuia. În plus, ca să-mi păstrez sănătatea mintală, de vreo săptămână nu mă mai uit la televizor, ci ascult radio. Radio România Cultural (mulţumesc, Dragoş!).

 22. acum descoperii si io polemica asta.
  nu cunosc nici pe ziariasta nici pe pedelista.
  da’ zic asa:
  – sunt o gramada de ziaristi idioti, tendentiosi si scriitori dupa ureche
  – cum se face ca un politician, care, cica, e crema societatii… ce sa vezi… isi scrie cv gresit. pai nu mai stie ce a facut?
  – cum se face ca mica scapare de cv apare in campanie? taman cand tre’ sa impresioneze nitel?
  – o fi gresit ziarista? o fi.
  – da’ daca presa e cainele de paza a democratiei, bine ca latra (chiar si ragusit).
  – un politician e politician si noaptea, si-n vacanta. nu ca base care de alegeri merge la metro sa-si cumpere apa si e deranjat de presa. pentru ca… ce sa vezi?… taman atunci el era persoana particulara. taman atunci nu era presedintele tarii. ok. da’ ce facea cu spp dupa el? daca tot nu era presedinte?

  (mihaela radulescu era sa se pricopsesca cu dosar penal ca a „retinut” rucsacul unui paparazzi, ca sa-l faca sa nu plece pana vine politia, ca o hartuia. base, in perioada pe „persoana particulara” dinlauntrul perioadei de presedinte de tara, sechestreaza telefonul unui ziarist si… surpriza… nu numai ca nu se face nimic dar se comenteaza despre eroismul faptei lui. deci… mai subtire cu fecioria politicienilor.)

  deci
  bine ca ziariasta a fost vigilenta (chiar si comantabil – ceea ce nu cred).
  pedelista sa fie mai grijulie. nu de alta da’ ne cere voturi, o platim, ne reprezinta… etc… sau astea nu conteaza?

 23. Buna!
  As vrea sa stiu daca doamna Miruna a fost profesor de chimie? Seamana izbitor de mult cu profa mea de chimie din liceu!

  Mari

 24. Doamna Munteanu mi se pare unul dintre cei mai decenti si de viitor ziaristi (chiar intr-o presa fara prea mult viitor). Nu am vazut-o lamentandu-se pe la televiziuni! Intotdeauna da dovada de o atitudine rezonabila chiar daca subiectul discutiei este destul de fierbinte! Eu ma declar fanul dumneaei! Mai ales ca este si tare distinsa si fermecatoare!

Comentariile nu închise.