Dl Nistorescu împotriva gramaticii înseşi

09-08-12 impotriva ei insesi

Şi iaca c-o luăm de la capăt….

Ok, ştiu că-i greu cu adjectivul de întărire, da’, la naiba, înainte să trimiţi articolul la gazetă, îl scobeşti între dinţi de pătrunjei şi-l speli la subţiori, că nu poţi să-i dai drumu-n lume în halul ăsta!

Domnule Nistorescu, adjectivul de întărire, după cum am învăţat noi în clasa a VII-a, se declină astfel la feminin:

eu, pe mine însămi; mie însemi
tu, pe tine însăţi; ţie înseţi
ea, pe ea însăşi; ei înseşi

Credeţi-mă pe cuvânt. Că am verificat şi-n gramatica Ştefaniei Popescu, ediţia 1983, şi-n DOOM-ul din 2005. Şi tot aşa e, nu s-a schimbat nimica de când eram eu într-a şaptea: ei înseşi.

Declinarea completă, aici.

http://cotidianul.ro/romania_impotriva_ei_insasi-95068.html

Publicitate

9 gânduri despre „Dl Nistorescu împotriva gramaticii înseşi

 1. asta mi-a plăcut şi mie. deschid cotidianul din reflex, acum încep să închid cotidianul din reflex.

 2. hai, ca acum i-ai prins, ce pot sa mai zic?:)) Si cand ma gandesc ca pagina intai s-a facut pe genunchi si s-au scos niste tampenii mult mai rele…..:))
  Si am si eu o alta intrebare existentiala.
  In paralel e o expresie care se foloseste doar in domeniul fizicii sau poate umbla libera ca pasarea cerului si prin alte contexte cum ar fi: Noi am citit in paralel doua discursuri ametitoare.
  Eu si cu mine avem o disputa si vreau sa vad cine castiga:))

 3. onyycs, habar n-am. Mie nu-mi sună rău. Până la urmă, chiar poţi să citeşti două chestii în paralel (care nu-i „în acelaşi timp”), ca să vezi diferenţele etc. De exemplu, în paralel poţi să speli rufele (le spală maşina, da’ ce, zice cineva „a spălat rufe maşina”? toată lumea se vaită şi zice „am spălat rufe toată dimineaţa”; nu? 🙂 ), poţi să ai tocăniţa pe foc şi poţi să şi butonezi calculatorul. Şi dacă sună telefonul, răspunzi şi la ăla.

 4. mey nici mie, dar am dispute cu niste minti bolsevice care au tot felul de fantezii pluraliste:))
  Gracias.

 5. Cât despre „Cotidianul”, îl citesc de când cu relansarea din 2004 (parcă 2004, nu?). Şi mi s-a părut întotdeauna quality, cum îşi ziceau ei. Aveau, într-adevăr, cei mai buni editorialişti (că atâta citeam). Indiferent că-ţi plăcea sau nu ce scriau, scriau bine. Şi niciodată nu mi-au sărit în ochi greşeli majore de scriere.
  Acuma, după cum (mai) bine ştii, nu doar că pleacă editorialiştii, da’ au început să răsară greşelile.

  Partea proastă e că dacă vrei să citeşti nişte editoriale bune, nu prea mai ai unde.

 6. Da intr-adevar moartea citeste Cotidianul (e un titlu unui comentariu al lui Marius Cosmeanu, care a trecut pe aici). Iar pe faza cu greselile, in conditiile in care se schimba pagini intregi la ora 7 seara nu prea mai ai ce sa faci. Asta e, nostra culpa (adaptat la romana noastra:)) E bine totusi ca stai tu de veghe:))
  P.S. In dex online, la declinari e „insasi” la genitiv-dativ singular. Acum eu tind sa te cred pe tine ca te-ai documentat mai mult:))

 7. Chiar m-am documentat, că în chestiuni dintr-astea delicate mă documentez întotdeauna, ca să nu scriu prostii.
  Nu în DEX, ce-i drept. Dar şi Ştefania Popescu şi DOOM-ul dau aceeaşi versiune pentru G-D: însemi, înseţi, înseşi. Mi-a trecut prin cap la un moment dat că o fi dat DOOM-ul decret să se zică însămi în loc de însemi, da’ văz că încă n-au ajuns pân’acolo. 🙂

  Şi, pentru că veni vorba, o să postez articolul pe care l-am scris ieri pentru viitorul îndreptar, ca să fie mai clar ce şi cum.

 8. Cât despre greşeli, eu citesc numa’ versiunea online, deci n-are-a face ora, că pot fi corectate oricând. 🙂

Comentariile nu închise.