Dă-ţi, daţi

ortografic da-ti dati

După cum explicam în ţi, cu liniuţă şi fără, adăugăm -ţi (cu liniuţă) la imperativul verbului doar atunci când putem adăuga tu (şi, eventual, ţie sau un posesiv precum tău/ta):

Dă-ţi seama şi singur! (Tu dă-ţi seama!)
Dă-ţi o palmă după ceafă! (Tu dă-ţi ţie o palmă!)

Dă-ţi jos haina! (Dă jos haina ta!)

Altminteri, dacă putem adăuga un voi, se scrie fără liniuţă, că ţi ăla intră în forma de persoana a II- plural (voi):

Voi daţi dovadă de…
Voi vă daţi seama.

Iar daţi-vă se scrie fix aşa: daţi-vă, cu o singură cratimă. Pen’ că putem să-i adugăm un voi (deci e daţi, persoana a II-a plural) şi, eventual, un vouă sau vostru, voastră (deci -vă, complement indirect):

Daţi-vă la o parte!
Daţi-vă mâna!

Publicitate

17 gânduri despre „Dă-ţi, daţi

 1. Curând cred că o să scrii o carte pentru că ai multe exemple adunate pe blog ce lămuresc cam orice problemă.

 2. Uite-o p-asta, gasita astazi, dar dospita de mult timp de neuronul odihnit … sau prea obosit?! Cata ceata sa fie in mintea oamenilor astora de lucruri atat de simple si evidente sunt … chinuite in halul asta?!

  „plus ca fetita mea este un fan inrait. va da-ti seama ce ar insemna pt ea ca mama ei sa fie hanna montana:))”

 3. poti sa ne dai o explicatie si pentru „baga-mi-as” sau „bagami-as” ??

 4. Saracu’ cyclon, cred ca incercase doar sa te socheze punand in mod politicos o intrebare foarte impudica – DE UNDE sa fi banuit el (daca nu citise) ca dumneata nu esti o pudibonda, ba mai mult – ca deja tratasesi problema intr-un articol precedent? Ce SOC tre’ sa fi simtit atunci cand – in loc de „probozirea” la care se astepta – a primit doar un link…

 5. Seful meu scrie asa: ”In data de (XX)… se ”v-a” efectua urmatoarea lucrare.” Mentionez ca e maistru electrician. Voi va dati seama despre ce vorbesc aici ? Sunt multi care, nu ca habar n-au de gramatica, ci nici macar nu stiu cand sa puna virgula sau spatiu dupa virgula si nu inainte sau spatiu inainte de un semn ”? !”. Exclus este punctul la terminarea propozitiei, cand il pui direct dupa cuvant, fara spatiu. Mie mi se pare destul de trist.

 6. Eu n-am zis ca stiu perfect; si oricum nici nu nu stii, daca e s-o luam asa.

 7. Nu m-am luat in special de virgule, dadeam doar exemplu de cuvantul ”v-a”; da, ai dreptate, la virgule nu le-am dat importanta. Dar foarte multi scriu ”sati”, miam”, ”lam”… etc. Deci nu se poate asa ceva. Oricum respect pentru efortul depus pentru toate exemplele care le dai aici. Am mai gasit si la tine niste greseli in anumite texte din care am mai citit. Eventual nu-mi posta mesajul si lasa-mi ceva adresa de e-mail unde sa-ti pot arata (sa nu mai vada toti). Ramane la alegerea ta. Si eu gresesc cand scriu rapid, e omeneste. Si in mesajul anterior am facut o gresala.

 8. Poate ca in toate voi face pentru ca sunt om si gresesc. 🙂

 9. Traducere pe GOOGLE:
  – Daţi-vă la o parte! „Give yourself a hand!”
  – Daţivă la o parte! „Dative away!”
  – Dă-ţi seama şi singur! „Give your mind and yourself!”
  – Dăţi seama şi singur! „And realize one!”

  Concluzia: – Evolutia, se face cu inculti?

Comentariile nu închise.