Îţi sau âţi?

cum ati creiezi un site

Of.
Multe-am văzut de când cu blogul ăsta, da’ cred că sursa de uimire e inepuizabilă.

N-am vreme să vă explic cum vă creaţi un site, da’ pot să vă zic că noi scriem îţi. Îţi, întotdeauna cu î, întotdeauna într-un cuvânt.

Âţi nu există, după cum nu există nici î-ţi.
Şi nici creiezi nu există. Noi spunem şi scriem creezi. Şi creează. Vezi aici.

Publicitate

10 gânduri despre „Îţi sau âţi?

 1. sau s-au sa-u?

  începând de azi, voi folosi și eu diacriticele. aveți dreptate.

 2. ‘Âţi’ se scrie doar când ‘â’ vine după o literă, ca de exemplu în ‘mâţi’. 😀

 3. Oamenii care scriu cu â la început de cuvânt n-o să priceapă niciodată. Aveam eu pe unu’ care scria „ânainte”, „âți”, „âncă” și alte minuni. Când am încercat să aflu de ce, a zis că pentru că așa se scrie în românește, cu â din a. Da’ omu’ era unul dintr-ăla foarte potrivit pentru cocalari.com dacă ar fi avut și bani.

  Eu am altă problemă totuși: deși știu regula, de multe ori scriu cu â la sfârșit de cuvânt, din inerție. Și nu mă prind decât după ce am mai scris câteva cuvinte sau am dat și enter. De exemplu, „coborî”, ajunge „coborâ”. Până și acuma, când, vorba aia, știam ce litere vreau să scriu, am scris în forma a doua, prima formă în cap, și a trebuit să corectez 🙂 Nuș de ce. Probabil din cauză că poate fi că nu dau peste multe cuvinte care se termină în sunetul î și în majoritatea cazurilor î-ul este în mijloc. Chiar și „coborând” e mai comun, și are aceeași secvență de sunete ca și „coborî” (a trebuit să caut tasta î iar, că mâna mea se ducea spre â). Și nu pățesc asta doar pe calculator, ci și pe foaie.

 4. Auzi? Cum am reușit să ajung la moderare? Am scriu cu prea multe caractere românești? Românii aștia-s niște spammeri. Toți 😀

 5. Cred că e de la cuvântul „cum”, un cuvânt foarte obscent de altfel.

 6. Lumea vrea o gramatică logică, nu una latinistă. De aceea în mod subconştient se înlocuieşte  cu Î, aşa cum e normal de altfel, pentru că sunetul este acelaşi, iar  este o invenţie din secolul 19 care sfidează logica limbii române, aceea de a avea cîte o literă pentru fiecare sunet. Pînă şi aromânii sînt mai cu cap, ei scriind numai cu  indiferent de poziţia sunetului.

 7. Lumea vrea o gramatică logică

  Din experienţa unui (aproape) un an de diacritică îţi spun că „lumea” nu are treabă cu logica. Oricât de logică şi nelatinizantă ar fi o chestiune de gramatică, „lumea” tot aiurea scrie.

Comentariile nu închise.