Alege răspunsul cel mai apropiat de adevăr

Iată şi urmarea logică a sexului diacriticii:

(De la cititorul vigilent Dragoş.)

6 gânduri despre „Alege răspunsul cel mai apropiat de adevăr

 1. De ce nu se pun mai multe opţiuni?
  Helmut spus că el ales ori da, ori duminica, ori oricând. Şi el mai întrebat că „sexul” cui?

 2. Mă mir că nu a fost inclusă aici şi mult prea întâlnita greşeală cu „ca şi”! E musai s-o explicaţi un pic şi aici.Eventual,dacă aveţi atâta influenţă ca în cazul cu „mesh” şi Mediafax parcă, poate vor afla şi ai noştri politicieni,ziarişti,oameni de televiziune etc. când e bine şi când nu e bine să folosească sintagma asta! Pentru că ei,ca şi politicieni(sic!) sau ca şi ziarişti(iar sic! :)) apar mereu la tv şi influenţează omu’ de rând,care îi copiază.Că,vorba aia,dacă viitorul (posibil) preşedinte al ţării dl Geoană zice aşa,înseamnă că aşa e corect!(scuze,dl Geoană nu cred că o să mai zică,după ce a păţit pocinogul cu C.T.Popescu în direct la tv!). Apropo,găsiţi o analiză excelentă pe saitul dlui Pruteanu despre asta.
  Mai îndrăznesc cu o propunere: prescurtările pentru „domnul”,”domnule” etc. Greşeala frecventă este utilizarea cratimei: d-l,d-le etc.,cum am găsit pe saitul lui Mihai Bendeac acum vreo lună,însă şi în multe alte locuri ulterior.
  Şi pentru că tot am folosit cuvântul „sait”, menţionez că o fac la sugestia regretatului profesor George Pruteanu,deşi în DEX se pare că nu a fost inclus(dar va fi,cred eu!).

 3. Mă mir că nu a fost inclusă aici

  Multe chestii n-au fost (încă) incluse aici, şi dacă e să te miri pentru fiecare dintre ele, o să rămâi mirat.
  Cum ăsta nu-i blogul gramatical al Academiei, ci doar al meu, „includ” aici ce pot, când pot, cum îmi vine, dacă-mi vine. Şi cât mă duce capul.

  Ne scoatem pălăria în faţa muncii dlui Pruteanu. Blogul ăsta e însă la alt nivel, mai jos, şi anume pentru oamenii care vor să afle când se scrie „neam” şi când „ne-am”.

 4. Ok,am înţeles că blogul acesta nu se vrea a fi unul exhaustiv(vai,ce cuvânt am găsit! ;)); tocmai de aceea am venit cu cele 2-3 completări/propuneri.
  E adevărat că ne lovim de multe din greşelile enumerate pe acest blog,la fel cum ne lovim şi de cele expuse de mine.
  Pe mine,cel puţin,mă exasperează asiduitatea cu care oameni cu pretenţii de mare cultură şi inteligenţă utilizează sintagma „ca şi” complet aiurea!
  Şi ptr că tot vorbeam de chestii noi,aduc în atenţie şi virgula între subiect şi predicat,mai ales în propoziţii/fraze lungi. Spre surpriza mea am găsit greşeala asta pe blogul lui Oreste,fostul coleg al lui Mircea Badea,în prezent realizator TV la B1,dar şi în multe alte locuri.

Comentariile nu închise.