Medicinii

Medicinii nu-s nişte medicinişti.
Medicinii sunt nişte ziarişti. Proşti. Agramaţi.

Domnu’ Ringier, ştiu că presa e-n criză, da’ daţi-le, domn’e, bani să-şi ia şi ei un DOOM, acolo, să nu mai scrie prostii!

(Copii, voi să nu faceţi precum medicinii Andra Mardare şi Sorin Iordache de la Evenimentul Zilei. Voi să scrieţi medicinei, că asta-i forma de genitiv-dativ!)

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/883932/Cuceririle-medicinii-in-20-de-ani/

(De la cititoarea vigilentă fina. Thanks!)

 

DOOM 2

Etichete: , , , ,

16 răspunsuri to “Medicinii”

 1. Epigonul Says:

  Deci eu nu locuiesc in Drumul Taberii?!

 2. sorin Says:

  astazi, 4 iunie 2010, la hotelul IBIS din Constanta, imediat ce intrai te trezeai in fata unui banner urias: „ISTORIA MEDICINII …”

  cu rugamintea scrieti si vorbiti romaneste,
  un cetatean al „Constantzii…”

 3. mihaela Says:

  pai pentru ca acesta este genitivul/dativul cuvantului medicina!! – medicinii!! faptul ca dragii nostri colegi academicieni/doom i-au schimbat forma in ultimii ani ca sa isi arate implicarea si activitatea, nu inseamna ei sau tu stiti sa si vorbiti! Ai cautat in ultima variant ptr habar n-aveai care e forma corecta si ai impresia ca daca ai acces la un dictionar online stii sa vorbesti romaneste… din pacate sunt atat de multe ca tine…

 4. diacritica Says:

  Of, Doamne, mulţi, şi toţi în libertate!!

  Şi toţi siguri pe prostiile lor, fără urmă de dubiu!

 5. mihaela Says:

  scuze, atat de multi… nu mi-am dat seama ca esti un berbant precoce 😛

 6. mihaela Says:

  Dap, ai dreptate, multi prosti si nebuni pe lumea asta…

  http://dexonline.ro/definitie/medicina
  MEDICÍNĂ s.f. Știință care studiază prevenirea și vindecarea bolilor. ♦ Instituție de învățământ superior în care se studiază această știință. ♢ Medicină veterinară = știință având drept obiect apărarea sănătății animalelor. [Gen. -nii. / < lat., it. medicina, cf. fr. médecine]

 7. diacritica Says:

  Desigur, dexonlainu’ stabileşte norma în materie. Acelaşi dexonlain care zice că „a rage” face „a ras”.

  Ia de vezi tu, mândro, în linku’ de l-ai pus, că alte dicţionare, spre-o plildă NODEX, dă medicinei. Deci de-ncredere dexonlainu’, cât cuprinde, cu răspunsuri pe gusturile cetitorilor.

  Aşa că, mândro, dacă medicinii vrei a zice, medicinii zi, că nouă ni se fix rupe. Stâlcită-ţi vrei limba? Stâlcită să-ţ’ fie, că-i a ta, să-ţ’ trăiască.
  Noi aicişa, mândro, ne bazăm pe DOOM, după cum zice în articolul de sus, şi anume DOOM 2005 – că-i făcut de Academie, care dumneaei, Academia, stabileşte norma în limba română, iară nu cele ţî dicţionare care-apar după cum li se scoală editurilor. Numa’ că, ghinion, DOOM 2005 nu-l găseşti mură-n gură onlain, deja mestecat, spre uzul tichiilor de mărgăritar.

  Aferim şi la mai mare.

 8. sorin Says:

  Săru’mâna, diacritico!
  Că mi-ar fi fost greu să explic aşa frumos, ca tine. Eu n-am nici DOOM, nici DEX, onlain nu-mi place şi nici nu prea mă bazez pe onlain-uri. Dar „limba noastră-i o comoară”, şi-i muzicală, şi trebuie să-ţi gâdile în mod plăcut urechile …
  Şi te mai rog, când comentezi, pentru mihaele, nu mai lăsa loc de confuzii, cu „mulţi, şi toţi în libertate”, ci scrie clar, pe înţelesul cunoştinţelor MIHAELII, multe, că iar va să creadă că e vorba despre mine. Şi chiar că n-aş cam vrea să zic vorba ceea, da’ nu prea pot: Multe, da’ proaste!

  Diacritico, să mă ierţi!

 9. mihai Says:

  regula simpla de aflare a genitiv/dativului. pune cuvantu la plural si adauga un i. ai fi surprins

 10. diacritica Says:

  ai fi surprins

  Bagi tu mâna-n foc? 😀

 11. Adrian Says:

  om – oameni – oamenii

  Ai dreptate, sunt surprins. Şi tu?

 12. Mahalagiu Says:

  In loc sa ne bazam pe doom, mai bine ne bazam pe regula formarii genitivului la feminin, care porneste de la pluralul substantivului (fata, fetei). Intrucat „medicini” este un plural acceptat (ba chiar singurul, dupa dex), „istoria medicinii” este foarte corect.

 13. diacritica Says:

  Aia e regula, „medicină” (cu sensul 1, ştiinţă) e excepţia de la dânsa, dimpreună cu „bucurie”, spre-un exemplu, care face G-D „bucuriei”, nu „bucuriii” (pl. bucurii+i).

  „Medicinii” există, doar că nu în contextul de mai sus:


  (DOOM)

  În contextul de mai sus, „medicinii” e o formă populară.

 14. Mahalagiu Says:

  Trident, sper ca esti multumit!
  Diacritica, dupa cum stii probabil f bine, substantivele de gen feminin care la plural nearticulat se termina in „ii” (bucurie, logie, porfirie, isterie, etc) sunt exceptii de la regula formarii genitivului pt ca altfel ar fi trebuit sa se termine in „iii” („oda bucuriii”).
  Dar la „medicina”, exista si vreo logica in stipularea DOOM, sau asa era dispozitia intestinala a autorului intrarii respective din DOOM la vremea aia? Sa ne gandim totusi ca e vorba de o lucrare pe care Academia a numit-o [b]doom[/b] fara sa se gandeasca o clipita… Serios, mi-ar placea sa vad filologi mai flexibili, daca nu mai rebeli. Cuvantul Academiei nu e Sf Duh.

  De fapt, stiti care e motivul real pt care, in DOOM, pentru medicina(1) se accepta doar gen/dat „medicinei”, in timp ce pt. (2) se accepta ambele? Nu e greu de ghicit. Pentru ca medicina(1) e o „arta nobila”, careia nu I se potriveste un gen/dat ce suna cam neaos, ca „medicinii”. Fanfaronada academica tipica, avem nenumarate

  Exista o corectitudine a limbajului naturala, de sine statatoare, dar si aia e foarte fluida. Regulile impuse de un colectiv autodeclarat regulator asupra limbii mamii mele nu sunt naturale.

  Trident, astept demisia dumitale.

 15. diacritica Says:

  Ce te face să te raportezi la norma DEX-ului (pentru pluralul „medicini”), dar refuzi norma DOOM-ului (pentru „medicinei”), în afară de faptul că unul, ăla mai vechi, îţi dă dreptate, iar celălalt, mai nou, nu? 🙂
  Căci pe coperta ambelor stă scris mare de tot „Academia Română – Institutul de lingvistică Iorgu Iordan” – „colectiv autodeclarat regulator”, al cărui cuvânt nu e Sf. duh. 🙂

 16. Vlad Says:

  Am primit răspuns de la Institutul de Lingvistică.
  http://dulce-mahala.tapirul.net/2011/08/19/genitivul-medicinii-raspuns-al-institutului-de-lingvistica/

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat: