Am pomenit pe scurt aici, da’ după speri, sperii m-am gândit că e cazul de articol anume.
Prin urmare, printre verbele de conjugarea I există categoria „verbe al căror radical se termină în i, după vocală”. Adică a încuia (încui-; terminat în i, după u), a descuia, a mângâia, a descheia, a încheia. Care la prezent (indicativ) se conjugă după cum urmează:
încui (fără terminaţie; i-ul vine din radical)
încui (fără terminaţie; i-ul vine din radical)
încuie
încuiem
încuiaţi
încuie
Cu -e şi -em în loc de -ă şi -ăm, specifice conjugării I (cântă, cântăm); -e şi -em fiind specifice conjugării a II-a (vede, vedem) şi conjugării a III-a (face, facem).
A întârzia, a înfuria, a speria (altele nu-mi vin acum) au radical care se termină în i, da’ după consoană. Şi, deşi nu l-am găsit decât pe a întârzia indexat separat, îmi pare că şi astea fac o subcategorie separată, conjugată cu terminaţiile de mai sus plus -i la pers. I şi a II-a sg). Plus a continua, care, deşi nu e socotit printre verbele neregulate (alea fiind, oficial, a fi, a avea, a da, a bea, a lua, a mânca), nu se regăseşte în nici una dintre categoriile conjugării I.
întârzii – înfurii – sperii + continui
întârzii – înfurii – sperii + continui
(întârzii, înfurii, sperii, cu câte doi i: unul din radical, unul din terminaţie.)
întârzie – înfurie – sperie + continuă
întârziem – înfuriem – speriem + continuăm
întârziaţi – înfuriaţi – speriaţi – continuaţi
întârzie – înfurie – sperie – continuă
(De fapt, până la DOOM2, a continua era socotit în categoria a umbla: umblu, continuu / umbli, continui / umblă, continuă / umblăm, continuăm / umblaţi, continuaţi / umblă, continuă. DOOM2 a adoptat eu continui, ceea ce face din a continua un hibrid între conjugarea pe modelul a umbla şi cea pe modelul a întârzia, probabil prin contaminare cu eu încui – al cărui i vine însă din radical.)
PS: adăugăm şi a zgâria la seria de mai sus: zgârii, zgârii, zgârie, zgâriem, zgâriaţi, zgârie. Plus a peria: perii, perii, perie, periem, periaţi, perie.
_______________________
Şi, pentru că era să uit: toată ştiinţa mea despre regulile limbei române i se datorează dnei Dana Cojocaru şi cărţii sale Romanian Grammar, SEELRC, 2003. Mulţumesc.
_______________________
Care forma este corecta pentru plural ARC, arcuri și arce?
În timp ce mă fac că lucru, continuu să mă spariu de incongruităţile lu’ limba asta românează. E greu să vorbeşte ca să te înţelege lumea.
Béranger, n-ai idee cât e de grea.
Prezentul e cel mai greu, incredibil de greu. Dacă limbile pe care le vorbesc eu ar fi fost atât de complicate, nu cred că aş fi reuşit să le învăţ.
Din fericire, se compensează cu restul timpurilor – viitorul, condiţionalul, perfectul compus sunt destul de simple şi regulate.
Da’ vine declinarea – de exemplu: celălalt, cealaltă, celuilalt, celeilalte, ceilalţi, celelalte, celorlalţi, celorlalte. Şi e important, nu poţi să treci peste. Poţi, cel mult, să-l înveţi pe Chris „i-am zis la celălalt / la ceilalţi”, deşi pe mine mă zgârie pe urechi. Dar pentru el ar fi mult mai simplu şi mai logic.
De ce nu pui tu întrebările la locu’ de-ntrebat?
Răspunsul e în dexonline: arcuri şi arce; arce cu sensul 2 – când e arc de cerc.
Realizez cu uimire ca n-am auzit niciodata pe cineva folosind corect verbul „a continua” la pers. 1 singular. Asta ma include si pe mine.
( care e emoticonul cu blush? )
Păi tocmai de-aia au şi acceptat „eu continui”, că nu zicea (mai) nimeni „eu continuu”.
Nu am stiut ca se pun acolo?:)
iata ca nici eu nu stiam ca se zice „eu continuu” pana cand n-am citit aici.
apropo, pentru verbele alea care au terminatia in „i” precedate de vocala,cand se foloseste coada in „esc,esti etc..” si cand nu?
ex. a chinui–->eu chinui,tu chinui..
a biciui–>eu biciuiesc,tu biciuiesti…
ca sa nu pomenesc de „a distribui” :
eu distribui,tu distribui…
exista vreo regula ad-hoc pentru rumanul de rand ca sa faca discernamant in cele doua cazuri?
Nu, din câte ştiu eu.
Pentru discuţia despre chinuiesc / chinui, vezi în comentariile de aici.
(O să fac articol separat despre indicativul prezent al verbelor de conjugarea a IV-a.)
Dar cum e corect: sa nu intarzi sau sa nu intarzii?
Despre forma negativă a verbelor, aici.
eu voi continua să spun „eu continuu”, deși cred că sunt singura ppersoană pe care am auzit-o spunând așa, așa cum scriu în continuare „nici o” și „nici un”.