Demult. De mult

– Când?
– Demult.

– De când?
– De mult.

22 de gânduri despre „Demult. De mult

 1. Chiar ma gandisem sa va cer parerea si uite ca s-a ivit ocazia.
  Asadar, eu am scris ceva de genul: „La data respectiva, X era demult in functie”.
  Un cititor, m-a corectat, ca trebuie scris „X era de mult”.
  Am cerut parerea unei profesoare, care mi-a dat dreptate. Spune ca altfel ar avea valoare adjectivala si ar mai trebui ceva alaturi („de mult timp”). In plus, ma gandeam ca l-as putea inlocui cu prima definitie din dictionar a lui „demult”, care e fix „de multa vreme”.
  Totusi, cititorul a pus problema cam ca dvs., legandu-l de intrebarea la care ar trebui sa raspunda. Asa ca n-as putea baga mana in foc nici pentru una nici pentru alta. Nu pot fi amandoua corecte in exemplul dat?

 2. Cf. DOOM2, e demult / de mult, așa cum le-am explicat mai sus. Ce-i drept, de mult e marcat cu !, adică e new entry.

 3. In exemplul dat de tine corect este „de mult”. Daca o profesoara ti-a spus altceva poate n-a inteles exemplul (sper!).
  Nu sunt specialist, dar o sa incerc sa argumentez pararea mea:

  – demult – se foloseste atunci cand faci referire la un moment (nu la o perioada) din trecut, nu stii exact cand a avut loc dar stii ca in acest moment situatia de atunci nu mai exista. De ex: „Demult, imi placea sa calatoresc.” E clar de aici ca acum nu-mi mai place. Daca mi-ar fi placut as fi spus „Inca imi place sa calatoresc” sau simplu „Imi place sa calatoresc”

  -de mult – se foloseste atunci cand faci referire la o perioada de timp si e vorba de o stare de lucruri care mai e valabila in momentul vorbirii (sau valabila la un moment la care faci referire) De ex: „De mult n-am mai mancat asa de bine!” sau „X era de mult in functie, cand l-am cunoscut eu”

  Scuze daca n-am fost suficient de clar.

 4. După cum zic fix în articolul de mai sus: „demult” răspunde la întrebarea „când?”, „de mult” răspunde la întrebarea „de când?”.
  Şi da, la cât de complicat l-ai formulat, răspunsul tău e greu de priceput chiar şi pentru cine ştie deja cum stau lucrurile.

 5. Intrebarile cand ? si de cand ? pot fi usor de inversat asa ca iti va fi greu sa iti dai seama cand se scrie asa si cand se scrie asa .

 6. Florin are dreptate. in exemplul respectiv ” de mult” este corect. Demult se refera la ceva trecut pe cand „de mult” poate sa continue si in prezent (se afla in conducere de mult timp in momentul intamplarii actiunii, pe cand „demult” ar putea fi folosit gen: demult era in functie, acum nu mai e). sper si eu ca profesoara respectiva nu a inteles prea bine exemplul…adica din punctul meu de vedere e destul de evident 🙂 care e varianta corecta

 7. Întrebările „când?” si „de când?” nu pot fi usor de inversat decât pentru cei ce au greutăti de întelegere. Pentru că prima trimite la un anumit moment în timp, iar cea de-a doua, la o durată.

 8. Copiilor mici le explic asa:

  – „demult” atunci cand il putem înlocui cu „odată”: „Demult (odată), bărbații făceau armata.”
  – „de mult” atunci când îi putem asocia cuvântul „timp”: „De mult timp nu am mai mâncat papanași.”

 9. „că ne-au tăiat demult pădurea”
  cum scriu?
  Când ne-au tăiat pădurea? Demult.
  sau : de când ne-au tăiat pădurea ? De mult.
  După mine se pot pune amândouă intrebările, ce ziceţi?

 10. Din cate vad eu, Florin da un raspuns fara echivoc – corect e „de mult” in cazul dat – si il explica foarte clar (cel pputin suficient de clari). Diacritica nu raspunde decis intrebarii puse de schmoukiz, in schimb ii mai si transmite lui Florin ca a scris alambicat. Oare de ce?

 11. Ca să aibă pe ce se exersa psihanaliştii de ziua a şaptea, evident.
  În nici un caz ca să aibă şi proştii ce se-ntreba.

 12. @carmen:
  Diacritica are dreptate: Florin răspunde bine, dar alambicat. Spun asta ca dascăl care, dacă le-aş prezenta copiilor varianta lui Florin, aş primi de la ei nişte priviri tulburi.
  Dacă, însă, le-aş scrie pe tablă
  „DE când?”… „DE mult”
  le-ar fi foarte uşor să reţină, dată fiind scrierea cu majuscule şi, eventual, cu roşu a lui „DE”.
  O explicaţie bună şi nealambicată dă Liliana (pe scurt şi la fix).

  @mitru:
  Ne-au tăiat demult/de mult pădurea.
  Depinde de ce vrei să comunici. Pentru evitarea echivocului, e bine să se completeze cu ceva explicativ.
  Ne-au tăiat pădurea demult, nu acum. (când?)
  Ne-au tăiat pădurea de mult, de vreo zece ani. (de când?)

 13. ajutati-ma si pe mine la aceasta propozitie ; pe drumul pe care esti tu , eu m-am intors ”demult”, ” sau de mult” ?

 14. @nene : „pe drumul pe care esti tu , eu m-am intors ”demult”, ” sau de mult” ?”
  Dacă spunem ca mai sus („pe drumul…”!), se înţelege că m-am trântit pe jos, m-am culcat, pe acel drum pe care eşti şi tu, şi că, odată culcat, m-am întors ba pe-o parte, ba pe cealaltă… eventual…de mai multe ori… 🙂
  Trebuie spus „de pe drumul” sau „din drumul” pe care eşti tu, eu m-am întors demult.

 15. (De-asta închisesem cometariile la articolele mai vechi de ţî zile: că răsar întrebări la articole de-acu’ 3 ani, puse de oameni care nici măcar nu citesc articolul. Şi de-asta o să-nchid din nou comentariile la articolele vechi.)

Comentariile nu închise.