„Câteva mii de km” sau „câţiva mii de km”?

Domnu’ Costin Georgescu, invitat azi la Realitatea TV în calitate de „analist” (al SRI-ului, mă gândesc), opinează că-i „câţiva mii de km”. De fapt, dă să zică „avem câteva mii de kilometri”, se corectează şi-i iese „avem câţiva mii de kilometri de diguri”. (Că domnu’ analist analiza digurile, în cazu’ respectiv.)

Domnu’ Georgescu, nu stau să vă explic, că n-am chef, numa’ luaţi de rumegaţi diferenţa dintre

– Câţi kilometri?
– Câţiva. / Câţiva kilometri.

şi

– Câte mii de kilometri?
– Câteva. / Câteva mii de kilometri.

_________________________________________________

Despre acordul structurilor de genul cei / cele trei sute de elevi, Gramatica Academiei (ediţia 2005, vol. I, p. 296) zice că e: cei (acei, ceilalţi, alţi) trei sute douăzeci de elevi şi cele (acele, celelalte, alte) trei sute douăzeci de eleve.

După care adaugă (cum îi e obiceiul de care pomeneam aici):

În unele cazuri, acordul de gen este impus nu de substantiv, ci de genul numeralului simplu din componenţa numeralului compus, cf. „cele 18 miliarde de lei” („Adevărul”, 2002), alături de „cei 20 miliarde de lei” („Adevărul”, 2002).

Etichete:

3 răspunsuri to “„Câteva mii de km” sau „câţiva mii de km”?”

 1. leconi Says:

  cate mii de kilograme are digul?
  cateva sau cativa? :))
  felicitari pentru blog!

 2. VictorCh Says:

  „…“cele 18 miliarde de lei” (“Adevărul”, 2002), alături de “cei 20 miliarde de lei” (“Adevărul”, 2002).”
  Nu stiu daca explicatia mea ‘tine’, dar eu ‘simt’ ca atunci cand citesc (sau ascult), cele doua forme trezesc in mine interpretari diferite (la nivel de senzatie, nu de analiza logica): “cele 18 miliarde de lei” se refera (pt mine) la suma in ansamblul sau, ca un tot unitar, pe cand “cei 20 miliarde de lei” se refera cumva la suma ‘in detaliu’, hai sa spunem ca oarecum ‘la fiecare leu in parte’ (EVIDENT exagerare) din acea suma.

  „cate mii de kilograme are digul?
  cateva sau cativa?”
  Nu cred ca aceasta comparatie implicita este pertinenta si relevanta: este adevarat ca „milioane” (la plural) are forma ‘la feminin’, ca si „mii” (TOT la plural, TOT ‘la feminin’), dar (TOT la plural) „kilograme” are forma ‘la feminin’, pe cand „kilometri” are forma ‘la masculin’.
  In opinia mea de nespecialist, „cativa mii de kilometri” este doar acordat ‘cu ‘cine’ nu trebuie’, pe cand „cativa mii de kilograme” este direct gresit, neavand (in acest exemplu) CU CINE sa se acordeze (in mod corect sau gresit) sub aceasta forma.

 3. VictorCh Says:

  P.S.
  „- Câţi kilometri?
  – Câţiva. / Câţiva kilometri.”
  …sau:
  – Cati kilometri?
  – Cateva mii (sau cateva milioane, sau cateva zeci/sute – sau zeci/sute de mii) de kilometri. (Ca doar n-o sa raspundem ‘cativa mii’, sau ‘cativa milioane’, sau cativa zeci/sute’ de kilometri!)

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat: