Gârbea. Etimologie.

L-am întrebat pe Horia Gârbea şi iaca ce mi-a zis:

După unele surse vine de la verbul „a gârbi” = a melița, a bate cu bățul (!) sau cu un fel de nunceak spice pentru. separarea boabelor. După altele de la substantivul „gârbă” = cîrcă, spinare de unde expresia „a se ține gârbă” adică scai de spinarea omului. Ambele se justifică prin temperamentul înaintașilor și al meu. Exista Garbea (pronuntat e-a) în spaniolă ca toponim (un rîu, un munte). Posibil prin legiunile lui Traian cantonate în Oltenia de Nord de unde izvorăște neamul. De altfel și acum vă salut din Gorj, vatra strămoșească. Capitanul Gârbea era prim-locotenent al lui Tudor Vladimirescu și a murit asasinat tot la 1821. Frații săi mai mici au continuat spița pînă la cel mai recent urmaș: Tudor (evident!) Gârbea.

Etichete:

9 răspunsuri to “Gârbea. Etimologie.”

 1. divagaţii Says:

  „meliţa” se mai utilizează şi cu sensul de a vorbi mult, întruna „îi merge gura ca o melită” Probabil datorită miscării sacadate a băţului cu pricina…

 2. Horia Gârbea Says:

  Da. Există și o unealtă agricolă numită meliță. De aici comparația cu a da cu gura ca o meliță. Dar operația poate fi facută cu un băț. Există ghicitoarea: „În pădure naște/ în pădure crește/ vine-acasă și gîrbește”! răspuns – toiagul, ciomagul.

 3. diacritica Says:

  Cred că de-acolo vine şi „gârbovit”. De la sensu’ „cârcă”, I mean.

 4. marcuzzzo Says:

  foarte interesant.
  n-as vra sa fac o comparatie asa,dupa urechi,iar la noi in Italia ziceam „gobba” pentru cuvantul „cocos” „cocoaşă” care se afla pe spate! 🙂
  tentatia este de a apropria „garba” de „gobba”.

  iata ce-mi da dexul printre definitii ale cuvantului „garba”

  gîrbă (-be), s. f. – Spinare. – Megl. gorb. Sl. gŭrbŭ „spinare” (Miklosich, Slaw. Elem., 20; Cihac, II, 343; Conev 89), cf. bg. gărb „cocoașă”.

 5. marcuzzzo Says:

  pardon, nu „cocos”,ci cocoasa..

 6. diacritica Says:

  pardon, nu “cocos”,ci cocoasa..

  😀

 7. diacritica Says:

  Garzanti îmi dă etimologie latinească pentru „gobbo” („gobba” venind de la „gobbo”, şi nu invers, pare-se): Lat. volg. *gu°bbu(m), per il class. gi°bbu(m).

 8. gaborion Says:

  Garbea vine de la garbovit , adica cocosat din slavona , ca mai toate numele porecle ,exista si garbova , tot slavon , o cocoasa muntoasa , etc. ..
  Romanii in dorinta lor de a fi latini cu orice pret i-si uita adevarata origine slavo-cumano-romă …

 9. diacritica Says:

  Noroc cu tine că l-e aminteşti.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: