Vopsele sau vopseluri?

Vopsele şi vopseluri.
Conform pozei cu DOOMu’ 2 nud:

Anunțuri

Etichete: ,

12 răspunsuri to “Vopsele sau vopseluri?”

 1. zoltan Says:

  Bravo!

  Esti tare. Te apreciez!;)

 2. Morom3t3 Says:

  Cotrocenii sau Cotroceniul, care este? 😀

  http://www.realitatea.net/traian-basescu-ar-fi-palmuit-un-avocat-vineri-noapte-la-neptun-scrie-cotidianul_734307.html

 3. sintetic Says:

  VOPSEÁ, vopsele, s. f. 1. Materie colorată obținută prin suspensia unui pigment într-un lichid, folosită la colorarea diferitelor obiecte; boia, farbă. ♦ Spec. Culoare folosită în pictură. 2. (Înv.) Culoare (a unui obiect); nuanță. [Var.: (pop.) văpseá, văpseálă s. f.] – Vopsi + suf. -eală.

  Sursa: DEX ’98

 4. diacritica Says:

  Tu crezi că netu’ meu nu-mi dă acces la dexonline, sau cum?
  DEXul ăla e din 98. DOOMul e din 2005. A acceptat şi pluralul vopseluri, aşa cum a acceptat şi pluralul nivele pentru nivel, nu doar pentru nivelă.

 5. sintetic Says:

  Carevasazica prin 98 puteai linistit sa folosesti „vopsele” dar prin 2005 s-a schimbat moda. Eu nu prea am auzit pe nimeni sa foloseasca varianta cea noua/trendy. Limba noastra cea romaneasca, fiind o entitate vie si dinamica nu prea tine cont de deciziile ochelaristilor de la Academia Romana.

 6. diacritica Says:

  Carevasazica prin 98 puteai linistit sa folosesti “vopsele” dar prin 2005 s-a schimbat moda.

  Poţi să foloseşti liniştit şi acum. DOOM2 a acceptat, pe lângă „vopsele”, care era deja corect cf normei, şi „vopseluri”, care era deja în uz de multă vreme. (Nu e nouă şi nici trendy.)

  Limba noastra cea romaneasca, fiind o entitate vie si dinamica nu prea tine cont de deciziile ochelaristilor de la Academia Romana.

  Exact. Limba, dacă are ea chef să-l inventeze pe „vopseluri”, îl inventează, indiferent ce ziceau academicienii în 1998, de exemplu. Academicienii cei ochelarişti nu fac decât să actualizeze periodic norma, conform schimbărilor din limba cea vie şi dinamică, cum zici, care evoluează după cum i se scoală ei şi de obicei fără să ţină seama de norma în vigoare la un moment dat.

  Limba română de azi e un nesfârşit şir de încălcări ale normei. Chestie pe care puriştii nu vor s-o-nţeleagă. Dacă limba cea vie n-ar fi încălcat norma (inclusiv prin „vopseluri”, „căpşuni” şi altele asemenea), azi am fi vorbit şi scris latină. Adică declinare cu 6 cazuri, parcă. Ceea ce cred că nici măcar puriştii nu-şi doresc.

 7. geomarz Says:

  Eu, tot de „vopsele” stiu. Chiar NU am auzit „vopseluri” decit inainte de ’44.

 8. Dragos FRD Says:

  Oare când se va accepta si forma „succesuri”? Sau „grizonat”? Ca si-asa le foloseste o lume intreaga. Poate la DOOM-ul din 2011.

 9. mircea vornicu Says:

  diacritica spune:
  Tu crezi că netu’ meu nu-mi dă acces la dexonline, sau cum?
  conform schimbărilor din limba cea vie şi dinamică, cum zici, care evoluează după cum i se scoală ei ….

  mi se pare util blogul asta, dar atitudinea si expresiile celui (banuiesc ca nu poate fi o fata) care il administreaza sunt complet nepotrivite. imi pare rau pt asta!

 10. diacritica Says:

  Promit să plâng din această cauză.

 11. mihai Says:

  Cretinii care miros a branza ca Gica Becali vor spune vopseluri, ca si la tv. Ca doar e tara lor. Daca cei multi spun intr-un fel, trebuie sa „vorbeste” si noi restul, la fel.

 12. Munteanu Says:

  Hai sa lasam limba romana la discretia analfabetilor.
  „E buni copiii, dar cand e mici e rai ca plange si se caca”

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: