Avertisment

Dacă verbul e „a avertiza”, substantivul e „avertizment„, normal!

(Băăăăiiii, ce limba naibii scriţi scrieţi voi, băi?! Scrieţi precum o mamaie cu patru clase, băăăiii! Numa’ că voi vă daţi ziarişti şi scriţi scrieţi la gazetă, în timp ce mamaia scrie numa’ pomelnice. Offf! Of, că mi-am făcut cruce şi mi-am stuchit în sân. Nu-i vreo virgulă, nu-i vreun dezacord discutabil, nu-i vreo logică stâlcită din grabă. Nu. E prostie pure et dure, prostia care scrie cum aude, deşi are ţidulă de la şicoala şcoala de ziarişti. Of.)

__________________________________________

Copii, deşi spunem şi scriem „a avertiza”, „avertizare”, cu z, noi spunem şi scriem „avertisment”, cu s (de la fr. „avertissement”):

(DOOM2)

Etichete: , , ,

9 răspunsuri to “Avertisment”

 1. Adrian Says:

  Să vezi când or scrie „advertisement”…

 2. watcher Says:

  ai fată, că se-nţelege! Degeaba îi avertisesi tu …..

 3. diacritica Says:

  Să-nţelege, ce, am zis io că nu să? 🙂

 4. constantin Says:

  Multam fain !!!

 5. Mihai Says:

  http://stirileprotv.ro/stiri/politic/boc-are-ipad-afla-la-ce-l-foloseste.html

  Boc are o tableta iPad, pe care o „poarte” tot timpul cu el.

 6. vlad Says:

  Am si eu o intrebare apropo de virgulele din citatul care a generat articolul: e corect ca subst propriu „Victor Ponta” sa fie in acest caz intre virgule si ce functie sintactica are el (in mintea mea e fara functie sintactica, dar au trecut 10 ani de cand nu am mai facut analize pe text = clasa a 8-a)?
  Pe de alta parte, daca ziceam: „Membrul PSD, Victor Ponta, e un retardat mintal.”, mai era corect (avand in vedere ca exista mai multi membri in PSD)?
  Sper sa-mi mai raspunzi la comentariu chiar daca e un articol mai vechi sau poate chiar sa scrii un articol nou pe tema virgulelor in acest caz.
  Multumesc!

 7. diacritica Says:

  e corect ca subst propriu “Victor Ponta” sa fie in acest caz intre virgule

  Dacă nu era, ziceam.
  Funcţie? O apoziţie, ceva, acolo. Dacă tu n-ai mai făcut morfosintaxă de 8 ani, eu n-am mai făcut de vreo 18-20.

  Pe de alta parte, daca ziceam: “Membrul PSD, Victor Ponta, e un retardat mintal.”, mai era corect (avand in vedere ca exista mai multi membri in PSD)?

  Nu.

  sa scrii un articol nou pe tema virgulelor in acest caz.

  E deja discutată în diverse articole pe aici.

 8. vlad Says:

  Pai atunci daca zic: „Profesorul meu de limba romana din generala, Ion Ionel, e foarte destept”, sunt corecte virgulele? Ca nu ai de unde sa stii daca am avut un singur prof in cei 4 ani de generala sau nu (intamplator, da. Am mai avut si o profesoara, dar ea nu era nici macar desteapta, d-apoi foarte).
  Eu zic ca e de discutat in legatura cu astfel de constructii si eu ma pricep la biti si baiti nu la apozitii.
  Si ca mi-am adus aminte de biti si baiti (bytes): un buton se afla pentru programator intr-o locatie de memorie (eu asa am auzit sintagma in domeniul meu) => „locatie” nu inseamna doar contract de inchiriere ci are si sens de loc, adresa (cel putin in informatica).
  Multumesc din nou si scuze de agasare, dar abia azi am descoperit blogul tau. 🙂

 9. diacritica Says:

  a. PSD-ul are un singur preşedinte. Restul sunt foşti preşedinţi.
  şi b. De obicei, ăia de-au avut mai mulţi profesori spun „Profu’ meu de română din liceu / dintr-a cincea, Cutărel, …”. Sau dacă e singurul care contează / care merită, din punctul de vedere al locutorului, titlul de „prof de română”. În rest, fraza aia a ta e corectă au ba, în funcţie de context. Dacă nu te contrazici în restul textului, iar cititorul nu ştie câţi profi ai avut tu, ai scăpat basma curată.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: