Copilul lui, copilul ei, copilul său

Paradigma posesivului este incompletă: nu are forme pentru persoana a III-a plural. În locul acestora se folosesc formele de genitiv plural ale pronumelui personal, nediferenţiate formal pentru gen şi număr (lor).

La persoana a III-a singular, paralel cu formele posesive (său, sa, săi, sale) se folosesc formele de genitiv ale pronumelui personale (lui, ei) care, în relaţie cu posesivele, prezintă avantajul de a marca şi genul posesorului. Într-un stadiu anterior de limbă, distincţia posesiv / pronume personal în genitiv reflecta, în sfera posesiei, opoziţia dintre personal / reflexiv (în condiţiile în care limba română are forme specializate de pronume pentru a marca identitatea subiect-obiect: el / se, iar formele său, sa aveau valoare etimologică reflexivă). Astfel, s-a constituit paralelismul:

El îl cunoaşte. El are grijă de copilul lui.
El se cunoaşte. El are grijă de copilul său.

În limba actuală, opoziţia nonreflexiv / reflexiv (lui / său) a fost deviată – probabil şi din cauza lipsei de simetrie a sistemului la persoana a III-a plural – spre opoziţia colocvial / literar, nonmarcat / deferent: său este simţit de unii vorbitori ca literar şi/sau deferent în comparaţie cu formele lui / ei, simţite colocviale, nondeferente. Cele două procedee de exprimare a posesiei […] interferează în limba actuală, iar selecţia este deseori determinată de variaţia stilistică şi/sau individuală a exprimării. (Gramatica Academiei, 2005, vol. I, pp 238-239)

(Ce chestie, domn’e… habar n-aveam!)

Publicitate

4 gânduri despre „Copilul lui, copilul ei, copilul său

  1. „Paradigma posesivului este incompletă: nu are forme pentru persoana a III-a plural. În locul acestora se folosesc formele de genitiv plural ale pronumelui personal, nediferenţiate formal pentru gen şi număr (lor).” Buuun. Şi atunci, ca să nu lăsăm lucrurile neter’nate, n-ar fi mai bine să dea o lege, un haşge ceva, să-l boteze pe „lor” adj posesiv? Şi, mai mult, în loc să ne dea explicaţii d-astea stufoase, încâlcite şi aride, cu devieri probabile sau improbabile etcetcetc., să primească şi pe „ei, lui” ca adj posesive, ca alternative la „sa”. În orice caz, pe mine unu’ explicaţia GA nu m-a convins de ce e bine aşa şi nu cu gama întreagă de posesive (adjective şi pronume).
    Thanks anyway!

  2. Acest articol m-a ajutat la tema de la lb. romana….Multumesc mult…! 😀

Comentariile nu închise.