Regula zilei: vre-o, vreo, vre-un, vreun

E vreo, vreun, într-un cuvânt şi fără cratimă. Întotdeauna.

După cum ziceam aici, acu’ un an jumate:

Că etimologia pentru vreun e *vere-unus, din latină, asta e altceva. E latină şi, din câte mi-aduc eu aminte, steluţa aia din faţă înseamnă că-i etimolgie presupusă, că forma cu pricina nu-i atestată în nici un text. (Dar poate mi-aduc eu aminte greşit?) În orice caz, cum ziceam, e latină. Şi dac-ar fi să scriem vre-un doar pentru că se presupune că acu’ ţî mii de ani latinii scriau vere-unus, ar înseamna să includem şi ablativul în declinarea românească contemporană, căci, nu-aşa, acu’ ţî mii de ani latina avea (în mod cât se poate de atestat, de data asta) şi cazul pre nume ablativ.

Asta pe de-o parte.
Că pe de partea ailaltă, aşa cum bine zice prietena mea Luminiţa (absolventă de română, ea, spre deosebire de mine), ca să scrii vre-, ar trebui ca vre- să aibă (în română!) sens de sine stătător, sau să vină de la ceva ce are sens de sine stătător (aşa cum m- vine de la şi poartă sens: pe mine). Or, după ştiinţa mea, nu e cazul cu vre-.

Car’ va să zică, părerea mea e că vre-un şi vre-o sunt nişte preţiozităţi latinizante forţate (atunci când nu-s greşeli pures et dures, normal). Şi că cine scrie, asumat, vre-un, ar trebui să folosească şi ablativul pentru casă (împreună cu tot neamul ei de determinanţi, predeterminanţi şi înlocuitori) – asta pen’că, nu-aşa, omu’ când face o alegere, o face pân’ la capăt, fiind el, omul, coerent în alegerile sale.
Nu?

Reclame

Etichete: , , ,

6 răspunsuri to “Regula zilei: vre-o, vreo, vre-un, vreun”

 1. Pinocchio Says:

  Hihihi, am să-i spun lui Mircea Popescu să folosească ablativul, măcar în Trilema.

  În altă ordine de idei, „cine scrie vre-un/vre-o ar trebui să folosească și ablativul” e tot un slippey slope, mi se pare mie.

 2. diacritica Says:

  Aveţi o obsesiune. 😀
  Nu-i slippery slope, fârtate. Că nu-ţi zic „dacă latinizezi pe vre-un, atunci scrie ceas cu litere ruseşti – ca să fii consecvent cu scrierea etimologică”.

 3. Mircea Popescu Says:

  Si daca zici „Aceasta carte este a Mariei” ce folosesti, genitiv sau ablativ ? Tendinta spre „a lui Maria” de unde vine si ce inseamna ? Ion Amariei ce-i ?

  Ardelenii sunt mai latinisit, asa, nu de azi-de ieri, ci dinainte de marea gresala. Si consecventi, idem.

 4. diacritica Says:

  E greşeală, Mirceo. Greşeală.

 5. Mircea Popescu Says:

  Nu neg. Sa-ti citez :

  Chiar daca aceasta traznaie ma expune spumegarilor (mai degraba ridicole) a cate unui vajnic luptator pentru cultura romana, mandru nevoie mare de performatele sale la bacalaureat, are si efectul de a sublinia brambureala si tampenia care domneste la ora actuala in standardizarea limbii romane, si cine stie, poate va aduce si oarecari imbunatatiri.

  Si-n rest, o voi pe care va jeneaza sa vedeti scris vre-o, dar scrieti ca niste claponi “nicio”, sa va repet : ati ajuns niste agramati. Hu-o.

  De-aici.

  PS. Chestia cu chirilicele e cam alaturea cu drumul, etimologie nu inseamna sa scrii cu caracterele originale tot asa cum transliterarea-n chirilice nu-i traducere-n „slavona”.

 6. diacritica Says:

  Chestia cu chirilicele e exemplu de slippery slope.

  În rest, sănătate şi vârtute!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: