Criza limbii române şi găinile gramaticale

Când dl Pleşu critică greşelile lui Pătrăţel, se cheamă că „se vorbeşte prost româneşte” şi că „siluim limba maternă cu o nesimţire de venetici”. Dl Pleşu, când îl critică pe Pătrăţel, nu „stă morocănos pe un jilţ academic”, fireşte; domnia sa face doar („cu insistenţă, cu disperare”) nişte recomandări  „tuturor şi, mai ales, celor pentru care vorbitul şi scrisul sunt o meserie”.

Când Pătrăţel critică greşelile dlui Pleşu, se cheamă că „în exerciţiul oralităţii, oricine poate avea scăpări” şi că Pătrăţel „se uită mereu la alt film şi rîde singur de ceea ce crede că a văzut„, stând – fireşte – „morocănos pe un jilţ academic„. Căci Pătrăţel, din cele „cîteva ore de dezbateri despre speranţă, ură, prostie, frică şi cărţi”, atâta vrea (sau poate) să vadă: nişte găini.

_________________

(Dl Pleşu se miră că Pătrăţel, „ardelean temeinic, nu s-a gîndit să se uite prin cărţi”. Căci dl Pleşu s-a uitat, şi anume în DEX. Dacă se uita şi în DOOM2, care constituie norma actuală, ar fi văzut că e „contururi” şi atât. „Conture” e astăzi un soi de „succesuri”. Ambele au fost considerate acceptabile într-o etapă anterioară a limbii: „succesuri” – cf. Dicţionarului de neologisme din 1986; „conture” – cf. DEX 98. DOOM2 nu le mai acceptă. În 2011, „contur” nu face parte dintre cuvintele „cu plural dublu”.)

__________________

Alte găini spre uzul dlui Pleşu: cunoştiinţa şi aceeaşi.

_________________

Reclame

Etichete: , ,

12 răspunsuri to “Criza limbii române şi găinile gramaticale”

 1. S.D. Says:

  ”Conture”?
  N-am mai auzit forma aceasta, și nici nu m-aș fi gândit la o astfel de formă. Mă mir că a fost acceptată cândva, dar chiar și-așa, sună greșit…

 2. v Says:

  am observat că-i o modă printre parţial-informaţii-integral-suficienţi-şi-atoate-dominatori să considere că numai anumite pagini din anumite dicţionare din anumiţi ani sînt valabile pentru-toată-românimea-să-fie-clar. mai exact, fluctuant, acele pagini din acele ediţii care se întîmplă să valideze variatele lor greşeli atunci cînd le sînt semnalate sau formele corecte ale altora atunci cînd au ei impresia că-s greşeli şi le semnalează ca atare. mai deunăzi era altul, mihnea columbeanu, care dădea de pereţi cu oricine îndrăznea să folosească forme şi sensuri mai noi de ’65. şi nu era nici primul, nici ultimul, da’ era cel mai agresiv, că, na, unde există tipar există şi cîte-un îngust care să-ncapă-n el. obiceiul s-a-ntins cu deosebire printre blogări, nu ştiu exact de ce, da’ cu puţină stăruinţă se poate emite o teorie mulţumitoare, nu c-ar folosi cuiva.

  pese – comentariile cititorilor de pe saitu’ dilemei confirmă că autorul articolului a avut dreptate să mizeze pe principiul lui mulţivădpuţinicunoaşte. 😀

 3. Fleur Says:

  Of course, „în exerciţiul oralităţii, oricine poate avea scăpări”. Oricine, în afară de căţei, nu aşa? Mi se pare mie, sau dl Pleşu începe să dezvolte, el însuşi, „un complex de superioritate scorţos”? Cum să ne explicăm, altfel, „dezinteresul” pentru găinile din curtea domniei sale?

 4. diacritica Says:

  Sunt de acord că în exerciţiul oralităţii oricine poate avea scăpări. Problema e că dl Pleşu se inflamează până-ntr-atât încât să facă din povestea asta un ditai articolu’ care să-i justifice conturele.

 5. aciddu Says:

  place aciddului asta cu „exercitiul oralitatii” (aciddu e porc, nimic nou), da’ același aciddu e de părere că „scăpările” nu-s scuzabile. da’ când ești un mare exercitator oral, dacă te iei în gură cu exercitatorul medical pe tema oralității, devii o găină mică stând morocănos pe un taburet din bucătărie.

 6. geefo Says:

  Io zic sa-i taie 15% din salariu, sa se invete minte altadata nu mai aiba „scapari in exercitiul oralitatii”. 🙂
  Pe bune, Plesu „vorbeste prost romaneste”? Mie mi-ar placea ca toti cei care vorbesc/scriu in mass media sa faca doar atitea greseli cite face Plesu.
  Nu stiu de ce am senzatia ca in Romania nu putem vedea padurea din cauza copacilor.

 7. diacritica Says:

  Discuţiunea de mai sus nu e despre cum vorbeşte dl Pleşu, ci despre cum argumentează dl Pleşu. Da’, na, nu putem vedea pădurea din cauza copacilor, nici măcar dacă stăm în America.

 8. geefo Says:

  Discutiunea este despre cum, din ce in ce mai multi „il putem face mart si pe un profesor universitar, daca-l luam repede”. Intr-adevar, persoanele care sint mai destepte decit ele insele” par amuzante de la (mare) distanta.

 9. diacritica Says:

  Sănătate şi vîrtute, geefo.

 10. v Says:

  de ce, geefo, ţi s-a părut că l-am înghesuit pe domnul pleşu într-un colţ al toaletei înainte s-apuce să se spele pe mîini, i-am pus o cagulă nedecupată pe cap, pixu-n mînă şi l-am obligat să scrie pe genunchi, contracronometru, tot ce ştie despre găini?

 11. geefo Says:

  Reciproca, diacritico!

 12. oarecare Says:

  plesu e dovada vie si reprobabila de „PROSTITUTIE MORALA ” ( vroiam sa spun INTELECTUALA dar nu e nimic intelectual ) a unor „intelectuali” ( depinde daca cei ce fac”gimnastica” lingvistica pot fi considerati intelectuali ) .
  din pacate , aceste repere, LEBA cu ale ei „SUCCESURI” si acest plesu cu a lui „CONTURE” consider ca sunt printre acele gunoaie pe care framantarea sociala in aceasta epoca tulbure le scoate la suprafata deoarece plutesc mai usor .

  Sunt o vită-mbălsămată, categoria „gunoaie care se duc ca bolovanu’ la fund”, de la prea greaua povară a inteligenţei proprii.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: