Crotali sau crotalii?

Ăă?
ziceam că ultimamente mă ocup cu. Adică nu cu, ci legislaţia despre. După ce până mai acu’ câteva săptămâni n-aveam idee cum le cheamă pe chestiile alea de se pun în urechile animalelor, bietele, şi în franceză le zice boucles d’identification şi a trebuit să caut cum le zice în română, ca să găsesc legislaţia despre, şi am găsit ba crotali, ba crotalii cu articol hotărât, ba crotalii fără articol hotărât. Bre, zic, cum e?!
E crotalie – crotalii – crotaliile, feminin.
Da’ de unde naiba vine, m-am întrebat, că nu-mi sună a nimic. Ei bine, din greacă vine. Din neogreacă, mai exact. Krótalon, adică zurgălău. Ha! Am mai învăţat ceva, zic. Uite cum jobul se împleteşte armonios cu hobiu’ în viaţa diacriticii!

http://dexonline.ro/definitie/crotalie

(DOOM2)

Etichete: , ,

6 răspunsuri to “Crotali sau crotalii?”

 1. mihnea Says:

  crotal înseamnă şi şarpe cu clopoţei, poate tot pe filiera zurgălăului 🙂

 2. diacritica Says:

  Mă gândeam că poate de-acolo vine confuzia, da’ m-am răzgândit. 🙂 Pe saiturile cu oferte din domeniu apare „crotali” în loc de „crotalii” şi nu cred că din cauză că au auzit de crotali. 🙂

 3. Pinocchio Says:

  Un crotal, o crotalie,
  un furtun, o furtună,
  un moral, o morală…
  🙂

  Cum bine zici: Am mai învățat ceva. Și nu știu de ce, îmi aduc aminte de scena cînd beam apă de la o fîntînă pe undeva prin Elveția, apa curgea foarte încet și mie mi-era tare sete, așa că am stat multă vreme nemișcat așteptînd să-mi curgă apa în gură. Cînd m-am săturat, am ridicat capul și m-am pomenit uitîndu-mă ochi în ochi cu o vacă localnică. Domnu’ Inginer mi-a explicat că se pregătea să mă lingă pe chelie, ceea ce trebuie să fi fost un delicates pentru ea, așa transpirat-sărat cum eram. Și da, avea crotalii în urechi. Și nu, nu era mov.

 4. vioryny Says:

  Scrotali sau scrotalii?;))

 5. Horia Gârbea Says:

  Un crotal – doi crotali (șerpi cu clopoței)
  O crotalie – două crotalii
  (Părerea mea…)

 6. Horia Gârbea Says:

  Denumire științifică: Crotalus horridus.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat: