Las’ să fie!

I-uri.
Căci, după cum ştim, e mai grav dacă adaugă doamna un i cu roşu decât dacă taie doamna un i.

Realitatea

Copii, e hemoragie – hemoragiei – unei hemoragii. (Ăsta, că veni vorba, fiind unul dintre substantivele care fac excepţie de la regula idee-idei-ideii – că tot mă-ntreba cineva dacă sunt şi excepţii.)

4 gânduri despre „Las’ să fie!

 1. „Cineva” te-‘ntreba daca sunt si reguli generalizatoare (de exceptii nu se temea ca n-ar fi)… 🙂

 2. Păi regula e pe aici pe undeva, Victor.
  La feminin sg G-D se formează de la pl N-Ac + i.

  fată – fete – fetei
  idee – idei – ideii
  casă – case – casei

  Cu excepţiile de rigoare. 🙂

 3. Multumesc!
  RAU-‘i cand trece timp MULT in care nu te mai gandesti la un asemenea subiect (gramatica) si-i uiti regulile…
  Sper ca eu aplic in mod corect regulile respective SI exceptiile – cel putin in marea majoritate a cazurilor – da’ HABAR NU MAI AM – CARE-‘s respectivele reguli, si CARE-‘s exceptiile de la acestea, ci le aplic asa cum o fac doar… „in virtutea inertiei” (intr-un fel – dintr-un „simt al limbii”) pt ca invatasem CANDVA sa vorbesc in mod corect si nu ma lasasem (!) sa uit.

  M-am pomenit mai-zilele-trecute ca – nu mai retin in CE context – imi ridicasem problema… modurilor verbelor (sper ca macar TERMENUL sa-l fi retinut corect), si nu mi le mai aminteam (pe toate, oarecum in mod ordonat, SI cu formele respective), si mi-am dat seama ca nu mai sunt sigur nici care sunt conjugarile verbelor (parca-mi amintesc faptul ca se imparteau in 4 conjugari) – si NICI „carte de gramatica” n-am prin casa (si NICI nu-mi permit sa cumpar, nu-mi este „suficient de stringent” (!) necesara), ca sa-mi reamintesc…
  Ai pe undeva pe blog aceste… reguli, principii, cum le-o(i) fi spunand? Sau imi poti oferi vreun link „inafara”, spre oarece gramatica (bazica, elementara – SAU (macar) bine structurata, ca sa fie usor si rapid de „scotocit”) on-line? Multumesc!

Comentariile nu închise.