Candidaţi din lumea-ntreagă,

Să vă explic.

Există 3 butoane sub CV-ul dumneavoastră, aşa cum îl vede recrutorul: respinge, analizează, cheamă la interviu. Alea cu analizează şi cheamă la interviu sunt folosite au ba, dar butonul respinge se apasă incredibil de uşor. Prin urmare:

Regula 1: Dacă n-ai nici o treabă cu jobul respectiv, nu trimite CV-ul.
Regula 1.1: Dacă jobul e şef peste lăcătuşi, iar tu eşti facturistă, nu trimite CV. Nu, n-avem nevoie de facturistă. Dac-aveam, scriam. Nu, n-o să-ţi găsesc CV-ul când oi avea nevoie de facturistă, pentru că n-o să m-apuc să caut CV-uri de facturiste în fişierul cu CV-uri de şefi peste lăcătuşi.
Regula 1.2: Dacă jobul îţi cere germană fluent, iar tu nu specifici în CV c-o vorbeşti, nu trimite CV-ul. Pare, cum să-ţ’ zic, că nu ştii germană.
Regula 1.3: Dacă jobul îţi cere batustaneză fluent, iar tu specifici în CV „bantustanish, advanced”, da’ nu eşti advanced, nu trimite CV. O să mă prind că n-o vorbeşti – sunt cel puţin la fel de deşteaptă ca tine, aşa că nu mă poţi fraieri. Şi nu, unengaged nu înseamnă english advanced.
Regula 1.4: Dacă jobul e şef peste lăcătuşi, iar tu ai fost şefă peste textiliste, nu trimite CV. Nu-mi pasă că vorbeşti bantustaneză fluent. La şeful peste lăcătuşi mă interesează experienţa de lăcătuş; bantustaneza, deşi necesară, e pe locul doi şi poa’ să şchioapete.
Regula 1.5: Dacă jobul e şef peste lăcătuşi, iar tu ai 20 de ani de experienţă în milling industry, dintre care ţî în mare firmă din domeniu, nu trimite CV. Dacă ai fost executive manager şi ceri 3.500 de euro salariu, ai decenţa de-a-ncerca să fii inteligent. Altminteri, citindu-ţi CV-ul, mă crucesc mai tare decât în cazul facturistei, care caută şi ea 100 de lei în plus la salariu şi are scuza că poate n-o duce capul la mai mult de-atât.

Regula 2: Dacă ai treabă mică cu jobul, nu trimite CV.
Regula 2.1: Dacă jobu’ e şef peste lăcătuşi, iar tu ai experienţă zero ca lăcătuş şi experienţă zero ca şef de lăcătuşi, nu trimite CV, chiar dacă ai (de ieri!) licenţă, master şi PhD în lăcătuşerie. O să te resping, iar tu o să te plângi la teveu că ce rea e piaţa muncii, cum nu vrea ea oameni calificaţi, cum eşti tu şomer cu diplomă. Problema nu e la mine, care ştiu ce vreau de la omul cu pricina, ci la tine, care nu-ţi ştii lungul nasului. Nu, PhD-ul în lăcătuşerie nu-ţi dă dreptul să sari etapele şi să te faci şef din prima. Caută-ţi mai întâi job de lăcătuş junior şi peste 5 ani mai vedem. Lăcătuş junior, da, cu salariu de lăcătuş junior. Licenţa, masterul şi PhD-ul nu garantează salariu de lăcătuş-şef.

Regula 3: Dacă ai treabă mare cu jobul, dar nu scrii chestia asta în CV, mai bine nu-l trimite.
Regula 3.1: Dacă ai 45 de ani de viaţă, iar în CV specifici numai experienţele din ultimii 3 ani (care n-au legătură cu jobul), nu trimite CV-ul. Dacă chiar ai avut cândva treabă (mare!) cu jobul respectiv, osteneşte-te să-ţi completezi CV-ul înainte să-l trimiţi. Altminteri îmi pari ori prost, ori mincinos, ori nepăsător. Nu asta vreau de la şeful lăcătuşilor mei.

Va urma (pe măsură ce mă mai enervez).

Etichete:

9 răspunsuri to “Candidaţi din lumea-ntreagă,”

 1. EllaX Says:

  Ma bucur ca „va urma”, ca imi caut job si ma intereseaza subiectul! Eu ma incapatanez sa nu aplic acolo unde nu corespund. Adica daca zice „specialist in X”, iar eu sunt specialist in Y, inrudit cu X, nu aplic, ca stiu ca piata e plina de specialisti in X si ca pe mine m-ar enerva sa-mi manance timpul cineva care nu indeplineste criteriile. E folositor sa vad si parerea celui care recruteaza/angajeaza.

 2. niku_elektriku Says:

  da’ shef peste elektrici n’avetz?

  (nu da cucona!!!)

 3. diacritica Says:

  EllaX, urmarea e că dacă eşti, de exemplu, directoare de banca (şi asta ai fost toată viaţa ta), nu trimite Cv pentru lăcătuş-şef. 🙂 Am primit adineauri CV de directoare de BCR şi m-am enervat. Pa facturista de 24 de ani pot s-o-nţeleg. Pe ăştia cu pretenţii – şi cu moţ -, nu.

 4. hinu Says:

  daca e foame si disperare e normal sa creasca entropia la cv-uri… 🙂

 5. hinu Says:

  p.s. – si io zic ca n-are sens sa te cenzurezi la cv-uri, ba io le-as croi dupa cerere, personalizat. asa te mai suna o pasarika, mai cunosti lume, mai un chat, mai una alta
  nuuu ? 🙂

 6. niku_elektriku Says:

  si cu mobilitatea muncii cum ramine, tovarasi?

 7. Ella Says:

  Vaaaai, cunoastem, cum nu!

  De exemplu, catindatu’ mentioneaza la realizari „faptul de a fi acceptat ca si student la una din universitatile cele mai bune din lume pe domeniul …”. Numai ca nu scrie nicaieri in CV care e, dom’ne, universitatea aia, sa stim si noi! Si-am citit de 2 ori CV-ul in cauza, gandindu-ma ca poate mi-a scapat mie, dar, nu, nu era. Nici o universitate.

  Sau tinerii absolventi care spun ca sunt potriviti pentru departamentul de management, ca stiu sa delege responsabilitati. Daaaa, cum nu, le-am rezervat deja un loc de project manager, ca la noi in departamentul de management nu e loc chiar acum.

  Sau catindatu’ care trimite CV pentru postul de programator junior desi el este tinichigiu de formatie si lucreaza acum in panificatie (are grija de produsul din cuptoare). Bine, o fi aflat ca visul vietii mele e sa am un cuptor de caramida si sa fac paine, altfel nu-mi explic de ce a aplicat…

 8. geefo Says:

  Eh, d-ale „human resource-istilor”! 🙂 Ce-mi place mie cand toata lumea vrea sa „traga de urechi” pe toata lumea.

 9. stefan Says:

  Salut, simpatico…nu-mi caut „job”, pentru moment am unul… era doar o idee, poa’ beam candva cafeaua impreuna… mai frunzaream un ziar, o carte… cat despre chestia cu „mura-n gura” sa fie la tine acolo…

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: