Oamenii de la Letea

Letea nu e Bragadiru. Letea nu e Jucu. Şi nu e Prejmer.
Letea e in the middle of nowhere.

Adică aici:

Adică acolo, unde pământ solid, stabil, e numai ăla gri, de pare măturat. Restul sunt canale, lacuri, plauri, grinduri, mlaştini. Şosele nu sunt. Harta Google e mai netedă decât palma:

Ca să ajungi de la C.A. Rosetti (comuna care include Letea, Sfiştofca, Cardon şi Periprava) la Tulcea trebuie să ajungi mai întâi la Sulina sau la Periprava. Cum? Cu vreun tractor, contra cost.Iar apoi iei „pasagerul” – fie pe braţul Sulina, fie pe braţul Chilia. 3-4 ore de mers. La tariful subvenţionat (pentru localnici) de 14 lei (Sulina, 71 km) sau 16 lei (Periprava, 103 km). După ce ai plătit şi tractorul de mai devreme. Totul înmulţit cu doi, că trebuie să te şi întorci. Nu în aceeaşi zi, că nu se poate. Pasagerul merge luni la Sulina şi se întoarce la Tulcea marţi. Vrei să-ţi iei frigider de la oraş? Costă 7,8 lei încărcarea, 13 lei transportul. Subvenţionat. Vrei să-ţi iei centrală termică? 100 lei transportul, nesubvenţionat. http://www.navrom.x3m.ro/
Un drum de vreo 5 ore, cel puţin.
Prin urmare: asistenţă medicală de urgenţă ce tinde spre zero. Serviciul de ambulanţă de la Tulcea are şalupă rapidă. Face vreo 2 ore până la Sulina. Letea nu e lângă Sulina. Ai apendicită acută? Ghinion.
Prin urmare: îngheaţă Dunărea, s-a zis cu transportul. Nu vine nici un vapor cu pâine, făină, mălai, ulei vreme de 2 săptămâni? Ghinion.
Prin urmare: nu doar că nu se stabileşte acolo vreun medic (de medicină de familie, darămite dentist!), dar nu poate nici să facă naveta de la Tulcea. Că Sulina, fiind şi ea la 4 ore de Tulcea, nu e tocmai destinaţia preferată a medicilor. Doctoriţa actuală e cam beţivă? Ghinion.
Prin urmare: şcoală pe cale de dispariţie. Cu clase simultane şi câte un profesor pentru 3 materii. Când au să iasă la pensie, o să iasă la pensie şi şcoala din CA Rosetti.
Prin urmare: copiii au şanse minime să ia examenul de capacitate şi să intre la vreun liceu. Chiar dacă ar intra la un liceu în Tulcea, ar fi degeaba pentru cei mai mulţi dintre ei. Părinţii nu au cu ce să le plătească internatul sau gazda. Pentru că nu au de lucru. La Letea nu e industrie. Nu e vreo firmă unde să te faci cărător cu spinarea, ca să-ţi ţii copilul la şcoală. Nu e boom în construcţii, ca să te faci zidar sau faianţar sau termopangiu. Nu-s apartamente cu oameni nepricepuţi într-însele, ca să te faci instalator. Nu-s bildinguri de birouri, ca să te faci femeie de serviciu sau secretară. Şi curvă dacă te faci, tot n-ai de pe urma cui câştiga. Prin urmare copiii învaţă – dacă învaţă – să scrie şi să socotească. Şi pe urmă se fac pescari. Vrând-nevrând.
Că la Letea n-ai din ce altceva să trăieşti. Pescuit şi vânat. Atâta doar că Letea e în zonă cu protecţie integrală. Deci mai uşor cu pescuitul, cu vânatul, cu turiştii. Mai uşor cu banii, cum ar fi. Şi deci cu mâncarea.
Oamenii din Delta asta profundă se nasc şi cresc şi mor în sălbăticie. Oamenii din Delta asta profundă îşi cresc porcii în sălbăticie. Pentru că nu trebuie să le dea de mâncare. Pentru că n-au bani să le dea de mâncare. Pentru că abia au din ce le da de mâncare copiilor. Iarna îşi adună porcii şi-i taie. Pe capete. Ca să aibă din ce trăi când o-ngheţa Dunărea din nou.
Oamenii din Delta asta profundă sunt închişi în ţarcul destinului lor.

Alţi oameni, care
– au job, sau, dacă n-au, au peste 0% şanse să-şi găsească
– au de ales între autobuz, metrou, taxi, maşină personală ca să se ducă la job sau la şcoală
– au spitalul de urgenţă şi şcoala la maxim juma’ de oră distanţă
– au iphone, blackberry, laptop prima-ntâi, e-readere şi net mobil
– socializează prin cafenele, ceainării sau winebaruri (toate cu net wireless) şi pe facebook&twitter
– se consumă alegând între olinclusivul de 5 stele şi cel de 4 în Turcia (sau poate mai bine în Bulgaria? sau nu cumva mai bine în Croaţia?) şi între Tarom şi BlueAir
şi pentru care
– educaţia copilului nu se pune în termeni de a fi sau a nu fi, ci în termeni mult mai complecşi, de genul: bonă româncă sau filipineză? grădinţă privată sau de stat? câte opţionale la grădi? înot, balet sau tenis? sau toate trei? facultate în ţară sau în străinătate?
– „ce mănâncă copilul meu?” nu înseamnă „am ce-i da azi de mâncare?”, ci „câte E-uri are?”

şi care se duc în excursie în Deltă şi le place locul ăla tocmai pentru că e neatins de civilizaţie, dragă,

oamenii ăştia, de la înălţimea bildingului lor sticlos, îi învaţă binele şi răul pe oamenii din Letea.

O să-i cred când s-or duce să se facă medici şi profesori şi învăţători în C.A. Rosetti. Când şi-or face firmă de recoltat stuf în C.A. Rosetti, ca să le dea de lucru oamenilor de la Letea.

Până atunci aştept mişcarea „Salvaţi porcii sălbatici de la Letea!”, la iarnă, în preajma Crăciunului. Acţiunea „Salvaţi oamenii de la Letea!” se amână pentru o dată ce va fi comunicată ulterior.

________________________

În Deltă, dacă-ţi vine să mori, fă-o acasă!

________________________

Publicitate