Onoarea bolnavului de cancer

Sau despre fapta bună într-un clic. Hai, în trei. Copy-Paste-Enter.

După bunătatea generalizată „să salvăm caii de la Letea” (oamenii? cine ce treabă are cu animalele alea?!), acu’ îmi picară ochii şi pe campania de salvare a onoarei nereperate a bolnavilor şi morţilor de cancer. Tot pe Facebook.

Toti ne dorim o masina noua, un telefon nou, sa slabim, dar o persoana care are cancer isi doreste doar un singur lucru… sa lupte impotriva lui. Stiu ca 97% din voi nu puneti asta pe peretele vostru (Wall), dar 3%, prietenii mei, da. (Pune acest mesaj pe perete in onoarea cuiva care a murit de cancer sau lupta cu el acum…)

Desigur, asta cu bolnavii de cancer (ca şi aia cu Inima Copiilor, de altfel) nu generează ţunamiuri pe FB – canceroşii n-au ochi mari şi blânzi şi umezi, precum caii. N-au nici păr pe cap, darămite privire luminoasă în ochii cei pierduţi în fundul capului. Canceroşii îs nişte descărnaţi care-şi târşâie picioarele şi se ţin de pereţi – când încă mai pot să meargă. Nişte urâţi pe care-i ştergi cu privirea dacă ţi se-ntâmplă să dai peste ei pe holul spitalului. Şi repede-repede îi ştergi şi din memorie – piază rea! Cum naiba să stârnească ei pe FB aceleaşi valuri de căldură umană precum caii?!

Da’ de fapt nu de-asta mă pornisem…

Mă pornisem pentru că acu’ mulţi ani am luptat o vreme cu cancerul pentru un bolnav de cancer care nu mai putea să lupte pentru el însuşi. Şi de-aia mesaje ca ăla de mai sus mă scot din ţâţâni.

Băi, în onoarea bolnavului de cancer nu pui mesaje pe Wall! În onoarea bolnavului de cancer donezi pe muţeşte 50 de lei, ca bolnavul ăla să aibă o şansă în plus la tratament. În onoarea bolnavului de cancer te faci voluntar la un centru de îngrijiri paliative şi te duci să-i dai de mâncare cu linguriţa bolnavului de cancer în stadiu terminal, îl razi, îl speli, îi pui plosca, îi faci clismă, îl întorci de pe o parte pe alta să nu facă escare, îi dai drumul la tv, îi povesteşti lumea de-afară şi-i arăţi soarele pe geam. Iar dacă nu te ţin curelele sensibiloase să faci chestia asta (pe mine nu mă mai ţin), donezi ăia 10 lei în contul unui centru d’ăsta, cu oameni care pot face treburile alea. Dar nu te baţi cu pumnu-n pieptul Wall-ului despre cum susţii pe FB onoarea bolnavilor de cancer.

Copy-Paste-Enter, şi-am onorat un bolnav de cancer. E simplu. Fă-o şi tu!

Reclame

Etichete:


%d blogeri au apreciat asta: