Mistificări

Scrisei într-un comentariu că

Şi acum există şcoli foarte bune în România şi bac luat pe bune. Ideea e că am tot auzit idealizări despre şcoala din Ro din anii 70-80, or, din experienţele mele, realitatea era mult mai proastă. Doamna de mai sus plus diverşii directori, ingineri etc, toţi cu bac în anii 70-80, care-mi scriu mie “să-mi trimite-ţi”, “vre-o”, “aceaşi”.

Primii mail dup-aia:

Am primit citatul de mai sus de la o cunoştinţă, un fel de amic, care frunzăreşte uneori Internetul. Nu am intervenit pe blogul dumneavoastră pentru că mi-am promis să n-o mai fac.

Categoria „Mi-am jurat să nu te mai sun în veci pururi  – şi nu-ţi face iluzii, că nu te sun! – , da-ţi scriu mail, că m-a rugat cunoştinţa Gigel să-ţi transmit că eşti naşpa.”.

Desigur, mi-a transmis că-s naşpa. Că habar n-am. Că el a dat bacu’ în anii ’70 şi l-a luat pe bune.

E trist de funny cât de convinşi îs oamenii ăştia că, în minciuna aia de lume, bacu’ lor, în anii ’70, a fost pe bune. Lor nu le-a dat nimeni 0,50 în plus la notă, să iasă bine liceul în statistici – ştiu ei. Sunt siguri – la fel de siguri cum erau majoritatea românilor în anii ’70 că în ţara lor nu există lagăre de reeducare.

N-au copiat, desigur. N-aveau nevoie. Minţeau profii pentru ei, dacă era cazul.

Şcoala în România e o mistificare continuă de câteva zeci de ani încoace. De zeci de ani încoace se mint unii pe ceilalţi şi mai ales pe ei înşişi – profesori, elevi, părinţi, guvern.

Singura diferenţă e că cei de 20+ ani sunt mult mai vizibili pe net, cu toate hibele lor, decât cei de 50-60+. Pe cei de 50-60 îi vezi mai ales în contactele profesionale – pe mail sau prin CV-uri. Tot vre-o şi noştrii şi î-mi scriu. Dar pe vremea lor se făcea şcoală, nu ca acum! Ei aveau profesori buni, nu ca ăştia de-acum.

(PS: Heil, Fühnerică!)

Anunțuri

Etichete:

15 răspunsuri to “Mistificări”

 1. fina Says:

  Din ciclul productii record la hectarul de liceu si succese nebanuite pe ramura (sau pe craca, dupa cum spune mama), pe vremea impuscatului toata lumea lua bacul – conditia sa il iei era sa te prezinti.

  Nu se facea mai multa scoala pe atunci. Si se facea si la modul imbecil, toata lumea dadea la strung si nu puteai sa dai engleza si franceza la bac, trebuia sa dai fizica. Eu fac parte dintre aia care au dat bac obligatoriu fara posibilitate de alegere. Eu fac parte din prima generatie in care bacul chiar s-a picat. In care proba orala la romana a devenit obligatorie. In care s-a vazut ca bacul a fost mereu o gluma. Si a continuat sa fie – ala care a copiat dupa mine nici nu intelegea ce a copiat si se mai si lauda cu asta. E inginer acum.

 2. Silviu cel necajit Says:

  Bună radiografie a problemelor din învăţământu’ românesc, corectă postare. Dacă ar fi mai multe precum eşti tu, Diacritica…

 3. mihai stelar Says:

  şi îi mai vezi undeva. sunt cei care plimbă azi comisiile din oraşul x până’n y, de la şcoală la hotel la restaurant şi înapoi la şcoală, apoi stau să pândească de vreo altă comisie, nu cumva să vină peste puişorii lor şi aşa stresaţi că nu li s-au dat rezolvările decât până la 8.5 🙂
  adică dacă n-ar fi 60’ul aşa, sigur şi 20’ul ar fi altfel

 4. diacritica Says:

  LOL.
  Trecu’ p-aci bacaloriatu’ din anii ’70.

 5. neagrigore Says:

  mi-aduc aminte cum l-am dat eu, cu doamna D. căutînd din sală-n sală pe cineva care să ştie să rezolve ultimu subiect de la matematică, pentru uman. Ca să ia şi don’şoara B nota zece. Procentaj de 90%. Şcoala românească rezistă.

  Tot cu ocazia scandalului ăsta, am dat undeva de povestea următoare. Înainte de 90, pe linie de partid vine o indicaţie preţioasă, acum c-am rezolvat cu analfabetismul, să eradicăm şi mediocritatea. La care o profesoară răspunde, ok, de acum nu le mai pun cinci, le pun şapte …

 6. Pinocchio Says:

  Vorbim despre școală în general, ca instituție românească și comunistă, sau despre anumite școli? Instituția a avut ca scop principal spălarea pe creier, sau altfel spus: formarea omului nou. Dar (sau poate tocmai de aceea) au existat și niște insule, niște oaze, niște școli care au fost cu adevărat bune, în care niște profesori cu adevărat buni au păstrat niște valori adevărate, fără compromis, iar rezultatele există. O să-mi spui că astea au fost excepții. Da, dar excepțiile nu există fără regulă, nu?

 7. Marco Polo Says:

  Cam din 1945, de cand comunistii au preluat „hăţurile” carutei noastre, „minciuna a stat (nu cu Regele ci) cu ei la masa”…Cum tot ce misca in tara se baza pe o sfruntata minciuna si dezinformare, nici invatamantul nu a scapat de acest flagel, chiar daca pana prin anii ‘ 70 in scolile noastre inca mai erau profi instruiti si proveniti din vechea scoala burgheza…Dar e sigur ca au facut si ei, volens-nolens, compromisuri cu duiumul…Sa ne inchipuim ca un activist de partid, un securist sau un muncitor fruntas trebuia musai sa aiba diploma de bacalaureat…Deh …poate urma un….”Stefan Gheorghiu”….Nu era o mare problema de masluire pentru sistem, era doar sarcina de partid! Si mecanismul se extindea apoi cam la toate categoriile pana ce toate „loazele” dobandeau cu succes (-uri!) diploma pe care apoi ti-o vanturau pe sub nas cu credinta nestramutata ca o si merita…La facultati, da, acolo „pilele” parca erau mai greu de pus…Racila e ca generatia 60+ a dus mai departe…”stafeta” cu coruptia si furtul…. In concluzie, „lantul slabiciunilor” , sa zicem de la epoca Spiru Haret, inca nu s-a rupt complet.De fapt, nu trebuie neaparat rupt lantul, trebuie rupta in bucati….”pisica”! 🙂

 8. diacritica Says:

  @ Pinocchio
  Şcoala românească comunistă şi post comunistă. Insule există şi acum – şcoli bune, profi mişto, elevi pe măsură. Peste 40 de ani şi ei ar putea să zică „băi, pe vremea mea, în anii 2000, se făcea carte, eu am luat bacu’ pe bune, cum poţi să zici că n-a fost aşa?”.

 9. vlad Says:

  Este foarte complicat sa vorbesti despre un eveniment la care ai luat parte din alta perspectiva decat din a ta.
  Exemplu: daca tie ti-a placut un film, o sa zici ca e un film bun, chiar daca altii zic ca e o porcarie.
  Asadar daca tu ai luat bacu’ pe bune e foarte greu sa zici: „bacu’ nu se ia pe bune”.

 10. diacritica Says:

  Evidenţe obvioase, cum ar fi.

 11. fina Says:

  @ Marco Polo – In anii 60, bunicul meu a fost chemat intr-o comisie de examinare la o scoala primara. Se facea asa pe vremuri: Gigel avea patru clase dar era element sanatos, ii dadeai sa invete si in un an facea pana la a saptea iar dupa inca doi ani tremina si liceul, forma contrasa, evident.

  Il chemara pe bunicul – medic – in comisia de biologie. Candidatul, cadru UTM de nadejde, dadea examen la biologia de clasa a sasea. Si spune candidatul cu emfaza ca crocodilul creste la munte. Cu toate astea, a facut si liceu si a devenit cadru de nadejde, vezi mai sus.

  Dupa asta, bunicul a gasit diferite metode de a fenta comisiile respective – candidatul era mai mereu zero barat si mai mereu trebuia sa promoveze.

 12. Fleur Says:

  @ Marco Polo: …Sa ne inchipuim ca un activist de partid, un securist sau un muncitor fruntas trebuia musai sa aiba diploma de bacalaureat…Deh …poate urma un….”Stefan Gheorghiu”….

  În postcomunism a fost (mai este încă?) și mai bine. Pentru „aleși”, desigur. În timp ce absolvenții de astăzi au șanse minime să obțină un loc de muncă (manipulanți marfă, vânzători, agenți imobiliari, îngrijitori vaci… Adevărul dixit), primari și miniștri notorii au obținut diploma de „maturitate” abia pe la 25-30 de anișori împliniți. Sigur, între timp au recuperat din timpul pierdut, au absolvit cu brio și două-trei facultăți. Jalnice modele, putred sistem…

 13. Marco Polo Says:

  Intr-adevar, „port-altoiul” de soi superior, venit ca model de la democratiile si societatile corect asezate, nu a…”prins” deloc, chiar daca a fost alipit cu rafie la trunchiul gata putregait sau la coloana vertebrala mult prea indoita a societatii si natiunii noastre…
  Funeriu a avut o idee buna cu videocamerele.Nu a dus-o pana la capat ca nu a avut el bani de asa ceva…Chestia e ca NU TOATE liceele au avut dotarea (logistica) necesara.Astfel, Funeriu a atentat grav la „egalitatea de sanse” a candidatilor. Adica : ori fara camere si copiau toti dupa bunul obicei impamantenit, ori cu camere peste tot (primesc!) ca sa se copie totusi pe ici pe colo….adica prin partile esentiale…. 🙂

 14. Fleur Says:

  Ah, da, să ne trăiești nene Iancule, că multă dreptate mai ai! 🙂

 15. Cătălin Nicolae Gulică Says:

  Da, s-apropie… Păi şi cin’ să stea să modifice sistemu’ pe bune? Fratele lu’ Dan Spătaru! Nu, nu e timp pentru prostii d-astea…

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: