Bragă adevărată

Simigerie & Bragă

Gustul bun de altădată

Pe Tomis, în faţa Muzeului de Artă Populară, fix un’ se termină strada Aristide Karatzali, dac-o-ncepi cu partea dinspre plajă & portul Tomis & scări & New Safari. La stânga (cum vii de pe Karatzali), niţel mai jos, e geamia Hunchiar (adică asta de-aici), iar şi mai jos e Moscheea Carol I. La stânga, în general e „peninsula” (oraşul vechi) şi ce-a mai rămas din ea după multe mandate de primari care şi-au bătut joc cu sârg. Cu Radu Mazăre în frunte, căci cei din urma timpului vor fi cei dintâi. Iar la dreapta e Constanţa nouă.

Bragă adevărată, cum ziceam, cea mai foarte super adevărată dintre toate ăle de le-am băut eu pân’ acu’. Am întrebat-o pe doamna dac-o face ea şi mi-a zis că nu, că nu se poate face artizanal, o cumpără de la un bragagiu bătrân şi turc. Şi c-ar vrea să preia afacerea turcului, da’ ăsta încă nu s-a hotărât dacă iese din biznis sau nu. Şi c-aşa vrea să o păstreze: nediluată (că de-aia e bună) şi la 1 leu paharul.

E un chioşculeţ mititel între două terase, dacă nu te uiţi cu atenţie, nici nu-l vezi. Da’ merită să căscaţi bine ochii.

21 de gânduri despre „Bragă adevărată

 1. He-he…Realitatea e numai obiectiva!Noi suntem aceia care o percepem sau, ma rog, interpreta, obiectiv sau subiectiv…..dupa cum suntem in stare, dupa interes, etc….

 2. „O obiectivă, două obiective.”
  Asta sună ca-n „Vocea patriotului naţionale” sau ca-n „Zoe, Zoe, fii bărbată!” 🙂 Dacă era „o subiectivă – două subiective”, atunci dădeam in ….felul propozitiilor. 🙂
  Despre bragă : e băutura copilăriei mele.Îi duc dorul de ani de zile.Exact in aug.1961(1/2 de secol !), vedeam Constanţa prima oară .Pe atunci, turcul cel bătrân şi priceput prepara, pe lângă bragă, şi un soi de rahat mozaicat, având o formă ca de chec, de-i zicea „sugiuc” (la o cofetărie cam vizavi de statuia lui Ovidiu)….La Galaţi văzui, acum vreo 40 de ani, o firmă pe care scria „Brăgărie” cu trei feluri de bragă : tradiţională , din caise şi din piersici.Dar o matuşă îmi spunea ca era mai corect „Bragagerie”….Oare ?!

 3. Habar n-am. Da’ dacă de la covrig – covrigărie, atunci bragă – brăgărie. 🙂
  Deşi de la simit – simigerie. 🙂

 4. Covrig – covrigar – covrigarie
  Braga – bragagiu – bragagerie
  Simit – simigiu – simigerie
  Iaurt – iaurgiu – ………….(?)

 5. Formidabil ! Ce amintire ! Tot de pe coltul ala am baut eu ultima oara in viata mea braga impreuna cu mama cand eram la mare cand aveam cam 8 ani (1989) ! Dupa aia nu stiu ce s-a intamplat in anii imediat post 1989 ca, desi am continuat sa mai mergem la mare, nu am mai gasit braga o vreme. Pe urma dupa cativa ani, cand am ajuns eu pe la 17 ani, nu am mai mers la mare cu parintii, si mereu eram cu unii care nu aveau chef sa caute braga, deci nu am mai apucat sa beau braga niciodata din 1989 incoace ! Insa, spre linistirea tuturor, (inclusiv a domnului primar Mazare), eu sunt sigur ca, spre deosebire de Eugenii, braga din Constanta post 1989 este la fel de buna ca si cea pre-1989 !

 6. @Marco Polo: sa stii ca eu am auzit in familie si cuvantul „iaurgerie”. Mi-a spus bunica mea ca existau si iaurgerii si simigerii in Bucuresti odata.

 7. @Rudolph Aspirant: Da, am multe amintiri cu Constanta.Daca D-na Diacritica mai deschide nitel robinetul de idei si de aspecte de tot felul, poate mai pun si eu cate ceva pe tapet. 🙂
  Desigur, exista si „iaurgerie” dar nu am indraznit sa-l mentionez la acel moment…. Intre timp am consultat DEXONLINE.

 8. Dacă-ţi place, vezi că dă şi la sticlă. Eu am luat două sticle de jumate – 5 lei cu totu’. Mai puţin decât o cafea.

 9. Cred că Marco polo are dreptate. Denumirea prăvăliei vine de la numele meseriei (meseriaşului):
  librar – librărie
  croitor – croitorie
  cofetar – cofetărie
  etc.

  Cât despre realitate,
  dragi amici din Bizanţ,
  realitatea nu există,
  bicicleta n-are lanţ.

  P.S. O să fac un drum până la Constanţa. Mi-e dor de o bragă bună.

 10. …şi de la brutar e brutărie (asta ca să intru-n vorbă)
  Vă salut pe toţi! Am lipsit câteva zile c-am umblat prin Deva. Şi-am mâncat nişte mititei cum n-am mâncat de pe vremuri… Aveau un gust pregnant de cimbru şi consistenţă de tocătură fină, nu de parizer măcinat. În ciuda numelui, erau uriaşi (100g cu 3 lei), dar tot am molfăit 2.
  Citindu-vă comentariile (şi pe al meu) cu parfum de madlenă, mă întreb cum vor vorbi copiii sau nepoţii noştri despre ceea ce mănâncă azi. Cel puţin pentru mine e totuna dacă mănânc o amandină, sau un doboş, sau un ecler, toate îmi lasă acelaşi gust secundar de … săpun.

 11. Găsit bragă + covrig și în Mamaia, pe promenadă, vis-a-vis de Hotel Perla. Băut, plăcut, tot nefiltrată fiind. Proxima ocazie când mai ajung pe-acasă merg pe Tomis să compar 😀

 12. Oameni buni, ati fost vreodata in Dr. Tr. Severin? Cu mana pe suflet tin sa precizez ca exista acolo vreo 2-3 tarabe cu braga veritabila, facuta chiar de cei care o vand. Retetele par a fi identice, afacerea pornind in urma cu zeci de ani de la un turc naturalizat.

 13. Foarte buna! Trecut duminica si beut pe indestulate.

  Nefiind de-al locului, am ratat prima trecere. Apoi am revenit in fata muzeului. Fix de partea cealalta a arterei semipietonale e un bloc mic si bej. La etajul 1, „lichidator judecatoresc” sau ceva de genul asta. La parter, licoarea magica.

 14. anunt oficial ca ne-am mutat din fata muzeului cu 50 de metri spre oras, chiar in parculetul cu lupoaica… asta ca sa nu ratati data viitoare…

Comentariile nu închise.