Do not disturb!

Dacă doriţi să deranjeaţi ca să cumpăreaţi şi să discuteaţi uşor preţul Toaregului, daţi-mi un semn pe mail, să vă dau număru’ de telefon al omului. (Pot să vi-l dau şi ca să deranjaţi pur şi simplu, fără să cumpăraţi.)

Copii, noi spunem şi scriem deranjaţi, de la radicalul deranj şi terminaţia aţi, ca lucraţi, de la radicalul lucr şi terminaţia aţi.

lucr+ez – deranj+ez
lucr+ezi – deranj+ezi
lucr+ează – deranj+ează
lucr+ăm – deranj+ăm
lucr+aţi – deranj+aţi
lucr+ează – deranj+ează

La fel: a aranja (aranjaţi), a încuraja (încurajaţi), a descuraja (descurajaţi), a angaja (angajaţi), a menaja (menajaţi), a amenaja (amenajaţi); a (se) furişa (furişaţi), a trişa (trişaţi), a înfăşa (înfăşaţi), a îngrăşa (îngrăşaţi), a înfăţişa (înfăţişaţi).

Spre deosebire de aşază (a aşeza), înşală (a înşela), deşală (a deşela), deşartă (a deşerta), şade (a şedea).

A vs EA: înşală, aşază, greşeală, deranjează, furişează, trişează.

12 gânduri despre „Do not disturb!

  1. Fără scăpare, dragii mei! Nici în gaură de şarpe, căci, iată :

    „Patrăţel”-ul e-n toate, e-n cele ce sunt,
    şi-n cele ce mâine vor râde la soare…

    (după nişte arhi-cunoscute versuri de Dan Deşliu)

  2. Există şi motoare cu dispunerea cilindrilor în W. Dar ne îndepărtăm de subiect. Care e: cum p…mă-sii şi-a luat năucul Tuareg, cu gramatica asta de cacao? Doar dacă nu e manelist, că atunci vine de se explică.

  3. Ziceti-mi si mie ce aveti cu figura geometrica atat de simpatica si perfecta numita patrat ? Mie imi place patratul mult mai mult decat cercul, deoarece mi se pare mai direct „to the point”, plus chiar parca poate sa-ti dea si de mancare…nu stiu de ce zic asta…asa mi se pare mie, mai util si mai „evoluat” oarecum. Triunghiul e plictisitor si te obliga la eforturi prea mari (tin eu minte de la geometria euclidiana cu care am avut dificultati la scoala). Paralelogramul mi se pare prea narcisist, iar rombul o adevarat exagerare. Pentagonul mi se pare cam SF, (si mie genul asta literar-cinematografic nu-mi prea place). Hexagonul poate reprezenta, bineinteles, o aspiratie catre posibilitatea intrarii in Paradis, dar este totusi preferabil, cred eu, sa ne concentram pe necesitatile lumesti mai practice cotidiene…deci la mine ramane PATRATUL ca number 1 ! (Mai mult de 6 este cam greu deja sa numeri.)

  4. (mie pătratul mi s-a părut întotdeauna cel mai plictisitor cu putinţă)

  5. nu numa la limba ci,vai, a gresit si pretzu, Touareg (asta e numele de la fabricant, cu „ou” )-u din 2004-2005 vine cam 10-12.000 euri

  6. Constantin Gheorghe:
    1. Este adevarat ca exista si motoare cu cilindrii dispusi „in W”, dar la acestea nr de pistoane (de cilindri) este multiplu de trei (nu neaparat de doi ca la motoarele cu cilindri „in V”) in consecinta un motor cu 10 cilindri „nu se califica”.
    2. Ca sa-ti „iei” Touareg n-ai nevoie de cunostinte de gramatica, ci doar de bani, si – din cate stiu eu – nici cersetoria (care – practicata in tarile… „corespunzatoare” – asigura repede bani „frumosi”) nu solicita asemenea cunostinte…

Comentariile nu închise.