Monumentale

Remarcaţi, vă rog, cratima discretă, oarecum nesigură pe ea, parcă adăugată ulterior (bă, da’ nu era cu linioară înainte de ţi?) din Nu plânge-ţi eroii.
Nu plângeţi eroii, că şi-aşa-s morţi, mai bine plângeţi limba, că încă-i vie şi o chinuie ăştia ca pe hoţii de cai.


http://royalromania.wordpress.com/2010/08/23/great-war-memorial-effigy-king-ferdinand-of-romania/

Copii, noi scriem plângeţi, într-un cuvânt, pentru că putem să adăugăm voi sau dumneavoastră. Când putem să adăugăm tu şi ţie / al tău, scriem plânge-ţi: Plânge-ţi (tu) eroii (tăi)!.

Anunțuri

Etichete: ,

6 răspunsuri to “Monumentale”

 1. Regiunea Centru Says:

  Ei lasa, ca au stat si s-au gandit. Probail au facut si un brainstorming. Mai bine dadeau pe Google 🙂

 2. Cârcotaşu Says:

  He, he! Blogul există şi-n română, aici: http://familiaregala.wordpress.com/2010/08/23/monument-rural-dedicat-eroilor-din-primul-razboi-mondial-cu-efigia-regelui-ferdinand/
  Nu-i mare lucru, doar că aici poza monumentului e la altă scară, iar inscripţia de pe el este mult mai vizibilă.
  Probabil că asta se explică prin aia că cine citeşte varianta engleză se presupune că nu ştie română şi nu poate aprecia… 😆
  PS – Asta parcă-i mai naşpa decât „Propietarii” din bd. Titulescu şi se pare că boala-i veche!

 3. Fleur Says:

  Mie mi se pare că-i destul de indiscretă cratima aia, ca să nu zic agresivă. Doar la un click distanță… 🙂

 4. diacritica Says:

  E cratimă de-aia de copil care nu-i sigur – o face mititică, că dacă-i bine, profa o vede; dacă nu-i bine, poate n-o vede, tocma’ pen’ că-i mititică. Cratima, nu profa. 🙂

 5. armyuser Says:

  După tipul de caracter folosit, sloganul este adăugat ulterior ridicării monumentului, presupun că după revenirea la grafia cu â.

  Monumentul face parte din seria largă de obeliscuri cu ciori (aşa cum le numea Brâncuşi) ridicate de diferite fundaţii/societăţi/asociaţii în memoria eroilor căzuţi în timpul primului război mondial. Mustaţa lui Ferdinand Întregitorul este cu adevărat fenomenală în relieful de pe soclul acestui monument. Comentând textul articolului ilustrat cu imaginea respectivă, bineinţeles că nici un ierarh comunist nu şi-a dat seama că relieful îl reprezintă pe „Făuritorul României Mari”.

 6. Marco Polo Says:

  @armyuser:
  Dacă Brâncuşi avea părerea de mai sus, mi se pare denigrator la adresa celor care au ridicat aceste monumente la acea vreme ca şi la memoria „fiilor satului” înscrişi pe placa ataşată soclului….Poate că maestrul se gândea la zicala „decât o viaţă-ntreagă cioară, mai bine o zi vultur”…Oricum, ca artist în branşă, era îndreptăţit să facă şi astfel de „aprecieri”…Am destulă educaţie estetică dar nu mă dau în vânt după Brâncuşi! Probabil el era mândru ca oltean (gorjean) de l-a refuzat şi pe Rodin…Chestia e că am văzut nenumărate monumente de acest gen, cu vultur, nu numai prin comunele noastre dar şi în multe din…Franţa. Să fi venit el de acolo cu….ideea ?!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: