Filosofia literaturii

Pe TPU.ro.

allyalexutza intreaba:
Literatura se poate crea si altfel decat prin cuvinte? Vreau cateva pareri, va rog mult.

Eh?…

Reclame

Etichete:

11 răspunsuri to “Filosofia literaturii”

 1. Rudolph Aspirant Says:

  Exista carti cu povesti spuse in poze/desene si nu numai pt. copii, dar nu stiu daca ele pot fi incadrate sub definitia clasica de literatura, chiar daca exprima o comunicare/o povestire in mod narativ. Chiar as dori sa aud pareri cat mai diverse despre asta, deoarece subiectul cartilor, literaturii, si criticii literare a inceput de curand sa ma intereseze personal, si mi-e lene sa citesc de unul singur de pe wikipedia in legatura cu asta. Uite un exemplu potential calitativ:

  http://www.shauntan.net/books.html

 2. v Says:

  Păi, i-o zîs Vale lu Măriuţa o dată, i-o zîs de doo ori, da şi cînd o prins-o ş-o trîntit-o în căpiţa din dosu şopronului şi i-o ridicat poalele-n gît şi i-o făcut şi i-o dres, de s-auzea haidevalehaide pînă-n uliţa satului, şi pe urmă Irimia o pus mîna pă topor şi i-o crăpat capu lu Vale şi l-o tîrît în sînje prin sat răcnind cică haidevalecrăpidracu, de s-au crucit babele pînă le-o durut mînile, atunci o zîs învăţătoru că aia fu literatură curată!

 3. GiacomO Says:

  Una era cu pozele iar altă variantă e limbajul semnelor sau braille.
  Dar ea vorbește de creare iar cel mai bun răspuns ar fi că literatura se creează prin imaginație.

 4. VictorCh Says:

  Daca-i LITERAtura si nu CUVANTatura, bagsama cuprinde ceea ce se creeaza cu ajutorul literelor. Da, pt ca sa mai poate fi inteleasa literatura respectiva si de catre altii, literele in cauza tre’ sa fie organizate in cuvinte,.
  Cartile cu benzi desenate (fara cuvinte), cele cu desene si cele cu poze parca nu prea sunt adecvate includerii sub denumirea de literatura.

  Din contra, GiacomO, atata vreme cat nu se pomeneste nimic de alfabetul conventional si cat atat alfabetul Braille cat si cel mimico-gestual exprima litere (bine, cel mimico-gestual mai exprima si direct cuvinte, ba poate chiar – nu stiu – si direct idei simple) inseamna ca si creatiile de gen in aceste limbaje (precum si in alte limbi/alfabete: arab, chinezesc, etc) pot linistit sa fie denumite literatura (chiar daca – din cate stiu – „alfabetul” chinezesc este nu literal, ci silabic).

  Parerea mea!

 5. Marco Polo Says:

  A.: Teoria
  Omul este singura suflare de pe Terra care are conştiinţă.Este vorba de conştiinţa de sine. El gândeşte prin intermediul limbii care uzează de cuvinte (foneme, morfeme, lexeme, etc…).
  B.: PRACTICA
  Când omul vrea să înşire idei, el le scrie sub formă grafică (grafeme), de la stânga la dreapta, sau invers, sau de sus în jos, şi ajunge să facă „literatură”.Ruşii (ce-i al lor e-al lor!) s-ar putea să-i spună „slovatură”. 🙂 Chinezii…nu ştiu ce fac! Dar ei….tac şi fac!Cei care înşiră prea mult (adică multe litere) ajung să facă nu literatură, ci…”maculatură”, adică …murdăresc efectiv hârtia!
  Prin extindere, există tot felul de literatură: ştiinţifică, medicală, beletristică, de specialitate, pentru copii, etc…etc…
  Acum facultăţile nu se mai numesc de „filologie” ci de…”litere”, adică încep studiul de la A,B,C-ul filologiei! 🙂

 6. Cârcotaşu Says:

  Este posibilităţi care se poate şi posibilităţi care nu se poate. :mrgreen:

 7. Costea Says:

  Buna! Am o intrebare. Cum se scrie corect?
  1. Vechia şcoală.
  2. Vechea şcoală.

 8. diacritica Says:

  Scrie în dexonline. Osteneşte-te să cauţi, că posmagii nu-s întotdeauna muiaţi.

 9. Costea Says:

  Am gasit: http://dexonline.ro/definitie/vechie
  Merci!
  Am recitit articolul cu nenea din 123. Merci pentru porţia de râs din seara asta!

 10. Razvan T. Coloja Says:

  Ce-i cu poze e album; în cel mai bun caz, bandă desenată. Braille e tot limbaj, tot cuvinte servește. Așa că da – literatura doar prin cuvinte se servește.

 11. brightie Says:

  nu. la ceia i se spune vorbarie.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: