Cuvente den bătrâni: şecherlie

Şecherlie – nume de cafea dulce, gingirlie (potrivită). (Bârlad, Galaţi)

(Petre Coman, Glosar dialectal – Academia Română, Memoriile secţiunii literare, seria III, tomul IX, mem. 5, Bucureşti 1939)

Şi şecherlic, de la şecher, de la şeker (zahăr în turcă).

________________________________

Pe această cale vă anunţ în mod oficial că pe lângă articolul ăsta am mai scris azi încă opt din seria Cuvente den bătrâni, care-s programate spre publicare tot la două zile, în general dimineaţa. În caz că veţi remarca legătura dintre articolele astea şi, de exemplu, proxima înălţare a lu’ Duda pe tronul României – devenită, probabil, monarhie în următoarele 14-15 zile – , aveţi dreptate. M-am antrenat cu parapsihopupu ruşi, iar seria Cuvente den bătrâni e lucrarea mea de diplomă de parapsihopupu de ziua a şaptea.

Reclame

Etichete:

9 răspunsuri to “Cuvente den bătrâni: şecherlie”

 1. Adrian Says:

  Eu ştiam că „gingirlie” înseamnă „cu caimac”.

 2. Marco Polo Says:

  a. „şecherlie” provine din „şekerlı” (cu „î” la urmă!) (turc.) = cu zahăr (aşadar, dulce)
  b. „gingirlie” provine din „zincirli” (turc.) = „cu lanţ”, iar în română a dat „cu caimac” după cum se precizează în „Dicţ.Univ.al lb.române de L.Şăineanu, 1929 şi „Dicţ.limbii române moderne,Ed.Acad.,1958.
  Cuvântul „caimac” este şi el turcesc („kaymak”), dar pe turceşte înseamnă „smântână”.

 3. Corson Says:

  Deci şeker (zahăr în turcă).
  Zahăr in română vine din şeker (turcă), sau din zucker (romanes)? Eu cred ca din romanes. A se vedea formele moderne, evoluate: șucár, shukar.

  Gingirliu asijderea. Din turcă, ban (de aur), valoare, nostim, …, …, (cafea) cu caimac? Sau din romanes, nostim, haios, drăguţ, simpatic, valoros, de aur? Aici nu mai stiu, sînt în ceaţă.

  (Cum se zice la ceaţă in turcă? Dar in latină la turcă?)

 4. armyuser Says:

  În limba rusă, сахар (zahăr) provine din sanscritul śarkarā. În arabă e sukkar, în greceşte sakharos. Toate cuvintele provin până la urmă dintr-una din acest trei forme.

 5. diacritica Says:

  În ro pare a fi venit din neogreacă, zahari.

 6. ana Says:

  Nasa, eu monarhista – zic ca rege nu poate fi decat Mihai, iara pe legea salica si procedura casei regale romanesti, in caz de Doamne feri, in ordinea numerelor de pe tricou vine printul Nicolae, nepotul lui Mihai, fiul celei de-a doua fiice a lui, Elena. Principele Radu aka Duda non c’entra niente.

 7. diacritica Says:

  N-ai priceput nika. 🙂

 8. Fleur Says:

  Altă premoniție? Doamne, feri! 🙂

 9. VictorCh Says:

  „M-am antrenat cu parapsihopupu ruşi, iar seria Cuvente den bătrâni e lucrarea mea de diplomă de parapsihopupu de ziua a şaptea.”
  De ziua a saptea? Primele sase zile le folosisesi pt antrenamentu’ CU_Rusii? (Despre numele cultelor neoprotestante nu stiu nimic…)

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: