La vreme de iarnă

A deszăpezi, deszăpezire

Ce-mi doresc eu

_______________________

(De ce spunem pe timp de iarnă, pe timp de vară, da’ nu zicem pe timp de primăvară, pe timp toamnă? Că eu una n-am auzit să se zică. Sau zicem?! 🙂 )

Etichete:

5 răspunsuri to “La vreme de iarnă”

 1. VictorCh Says:

  Presupunere: pt ca vara pe de o parte si iarna pe de alta parte au vreme tipica (nu fara exceptii) precis determinata, pe cand vremea de primavara si cea de toamna se pot incadra (chiar si in mod tipic) intr-un spectru mult mai larg de posibilitati, de variante, adica sunt mult mai putin tipice, specifice (cu exceptia regimului pluvial mai intens).

  In schimb (in acelasi registru) se spune „vreme primavaratica”, desi nu se spune si „vreme iernatica”… (Iar aceasta „vreme primavaratica” am eu senzatia ca se refera mai putin la un tip anume de vreme – ca stare momentana – cat la un mod specific de EVOLUTIE a vremii…)

 2. diacritica Says:

  În schimb „vreme tomnatică” nu se zice, da’ se zice „flăcău tomnatic”. 😀

 3. Coyote Says:

  Tu ești o eroină, ca să zic așa. Și din păcate, nu-ți întrevăd un viitor prea fericit, la cum merg lucrurile în România. O să ajungi la balamuc, pentru că rata de înmulțire a proștilor este astronomică.

  Pe șoferul ăla de dubă care se dă jos la tine cu bâta îl doare fix în pix de conjugări. Bâta-i la putere, gramatica e pentru snobi. Și nici peste 20 de ani nu cred că se va schimba ceva.

  Orișicât, felicitări pentru cele scrise. Mai sunt câțiva care se străduiesc să respecte regulile limbii române, ar trebui la un moment dat să facem un club și să ne zică lumea „ciudați”.

 4. diacritica Says:

  Mai sunt câțiva care se străduiesc să respecte regulile limbii române

  Mult mai mulți decât ai putea crede. Eu îi văd zilnic în căutările de pe google, yahoo, bing, conduit, yandex și încă altele.

 5. VictorCh Says:

  „Mult mai mulți decât ai putea crede. Eu îi văd zilnic în căutările…”
  Pe langa cei pe care-i vezi cati n-or fi cei pe care NU-i vezi (fie ca nu cauta – ori ca nu simt nevoia, ori ca nu stiu cum, sau n-au DE LA CE sa caute (neavand calculator) – ori ca or fi cautand, da’ fie cauta nu pe net, ci in bibliografie, sau cauta chiar si pe net da’ NU LA DUMNEATA pe blog ajung sa intre, se lamuresc din alta parte), da’ pt care aceste cunostnte au o importanta semnificativa…
  Dar oricat (APROAPE oricat) de mare ar fi (in valoare absoluta) numarul total al acestor posesori de cunostinte (mai mult sau mai putin aprofundate) de gramatica si ortografie, ma intreb daca acest numar mai reprezinta o proportie semnificativa din totalul populatiei Romaniei (ma refer mai cu seama la aceasta proportie in cadrul segmentului de populatie cuprins intre (sa spunem) 15 ani (cand deja ar cam fi trebuit – prin programa – sa fi deprins aceste cunostinte) si… fie 30 ani (cei care la „revolutie” inca nu ajunsesera sa deprinda aceste cunostinte). )
  Poate ca are dreptate canidul si proportia sa fie ATAT de mica incat in ochii populatiei „normale” (a nu se uita ca „normalitatea” este – prin definitie – statornicita de catre majoritate) cei cunoscatori de „asa ceva” sa devina niste „ciudati” (freaks).

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: