Lecturi suplimentare

Azi am citit:
Soacra cu trei nurori
Dl Goe
Fraţii împăraţi
Două surori
Mamă… (de Caragiale, pare-se, habar n-aveam c-a scris aşa ceva!)
Palatul de cleştar
Domnul Vucea
Ciubotele ogarului

şi am produs texte precum:

– De vânzare ai oul ăsta, prietene? îi zise.
– De vânzare, jupâne.
– Ce cei pe dânsul?
– Pai, ce-i vrea să-mi dai, jupâne.

pentru cărticica de ortografie pentru copii pe care-o pun la cale cu mama. Care a umplut un caiet A4 cu exemple.

Mă duc la Acul şi barosul. Sau poate Floriţa din codru, să văd ce mi-o plăcea.

8 gânduri despre „Lecturi suplimentare

 1. Îîuu!
  Stai, că abia m-am apucat. Nici n-am contract cu editura. Când o porni la tipar, dac-o porni vreodată, o s-anunţ.

 2. Mi-ar plăcea să îmi imaginez cum, într-o bună zi, dintr-o maşină sunt descărcate, chiar în faţa librăriei „Minerva”, câteva pachete cu această carte…

 3. Vaaaaaai, Floriţa din codruuuuu, ce mult mi-a plăcuuut!!! Ca madlena lui Proust a fost asta … 🙂

 4. „Cei” vs. „ce-i”… Nu-i cam prea „subtil” pt „copiii din ziua de azi” exemplul care contine si arhaismul? SI-ASA, nici exemplele „mai la-‘ndemana” nu vor nici macar sa le afle, da’-mi-te sa le si retina si – MAI ALES – sa le „traga” (si aplice) invatamintele…

 5. Eu nu ştiu de unde scoateţi ideile astea cum c-ar fi prea subtil etc. Nu ştiu nici de ce aveţi păreri aşa de proaste despre copiii de clasa a II-a – a III-a.
  Exemplul ăla e din Petre Ispirescu, dintr-o poveste pe care copiii o citesc oricum.
  Şi apare şi-n „Amintiri din copilărie”.
  Ideea nu e s-ajungă să-l folosească, ci doar să-l recunoască când dă peste el.

  Şi mai am exemple cu „să-mi lai copilaşii” (Fata babei şi fata moşneagului), „lai” – masculin de la „mioriţă laie”, cu „săi” („săi, jupâne!”), cu „mia” (mială) – toate exemple din poveşti pe care copiii oricum le citesc/aud la un moment dat.

  Nu ştiu, zău, am impresia că „copiii din ziua de azi” devin dezinteresaţi-de-orişice nu pentru că aşa ar fi ei de la mama natură, ci pentru că aşa-i consideră cei din jur, iar ei nu fac decât să se adapteze imaginii.

 6. Au! AU! „Ideea nu e s-ajungă săl folosească…”

  Intre timp „am ajuns” si la comentariul din 09/02/2012 la 9:21 pm de pe https://diacritica.wordpress.com/2012/02/09/cas/ si am inteles ratiunea ideii calauzitoare. Scuze pt pripeala.

  Nu stiu eu CUM or fi „de la mama-natura” „copiii din ziua de azi” (mai mici sau mai mari) – ca nu prea am tangente directe, fizice cu ei – eu constat doar ceea ce „sare-‘n ochi” atunci cand auzi un dialog intre ei pe strada sau cand le citesti comentariile pe diferite bloguri (pe retelele de socializare nu intru eu).
  La ce IMI RECUNOSC greseala – am generalizat in exprimare: EVIDENT ca NU TOTI copiii sunt asa, dar ASTIA (precum si modul LOR de a vorbi / scrie) sunt cei care „ies in evidenta”, cei pe care-i remarc (si retin) din multime.

Comentariile nu închise.