Lecţia de logică

Aştia de-aţi făcut logică în facultate (că eu n-am făcut decât două trimestre, într-a zecea, cu tanti care în septembrie-decembrie 1989 ne predase CeSePe, cunoştinţe social-politice, şi era, pare-mi-se, activistă, şefă de partid pe liceu sau ceva de genu’; cum naiba o chema?!), voi ăştia, ziceam, de-aţi făcut logică în facultate, determinaţi gradul de (ne)generalizare din calificativa (parc-aşa-i zice)

telespectatorii care nu au făcut logică în facultate şi suferă de păcatul generalizării, crezând că toţi jurnaliştii sunt o apă şi un pământ, au constatat…

şi din explicativa (parc-aşa-i zice)

telespectatorii – care nu au făcut logică în facultate şi suferă de păcatul generalizării, crezând că toţi jurnaliştii sunt o apă şi un pământ – au constatat…

Şi după ce-l determinaţi, explicaţi-i şi lu’ domnu’ Silviu Sergiu ce şi cum cu telespectatori vs generalizare.

EVZ

Mulţumesc.

Publicitate

5 gânduri despre „Lecţia de logică

 1. care noi ăștia? conform lu’ domnu’ Silviu Sergiu, dacă suntem telespectatori, implicit nu am făcut logică în facultate și automat suferim de păcatul generalizării. așadar, este cineva „netelespectator” pe-aici? că acela ar avea o șansă să iasă din încadrarea lu’ domnu’ :))

 2. Să încercăm:
  1.Telespectatorii (toți, de la vlădică la opincă…) au făcut facultate, da’ fără logică. Deci, e proști…
  2. Domnu’ Silviu Sergiu e jurnalist. Da’ și telespectator…
  3. Domnu’ Silviu Sergiu e… o apă și-un pământ.
  (Iaca silogismu’ 🙂

 3. Din pacate, in ce priveste distinctia dintre califiativa si explicativa nu am reusit sa imi conving la redactie nici macar propriii colegi, toti absolventi de filologie, prin urmare nu imi fac iluzii ca pot explica nuantele unui ziarist.

 4. Păi, zic eu, din „calificativă”, parcă-parcă ar mai fi o şansă pentru a mai exista şi o altă categorie de telespectatori, decât cei care n-au făcut logica în facultate, pe când din „explicativă” n-ar mai fi nicio asemenea şansă, telespectatorii (…) au constatat, conţinutul parantezei (mă rog, cel dintre cratime) caracterizându-i pe toţi. Ăăăă… !

Comentariile nu închise.