Micile plăceri ale vieţii

– Doamna, nu v-ar fi plăcut ca Arghezi să fie matematician?

(Azi la Mărţişor.  Excursie cu clasa. Puştiul e-ntr-a cincea, doamna e probabil profa de mate.)

Reclame

Etichete:

12 răspunsuri to “Micile plăceri ale vieţii”

 1. Marco Polo Says:

  Din bube, mucegaiuri şi noroi
  Iscat-am logaritmi şi ecuaţii noi.
  (Arghezi matematician) 🙂
  Întrebarea afectează sau „ţinteşte” latura sentimentală, ceea ce înseamnă că puştiul intuieşte de la o vârstă foarte tânără pe ce „pedală” trebuie să apese în acel cadru destins, extraşcolar, pentru ca efectul să fie o umanizare a profei, care, probabil din rutina zilnic programată a matematicii, în urma întrebării ar trebui să devină mai cu…” faţă umană” vizavi de şcolari…
  Marele Will a scris ceva în acest sens: ceva ca o…îmblânzire… 🙂

 2. blegoo2 Says:

  Daaa, in special la faza cu vulpea.

 3. Corson Says:

  Marco Polo. E buna explicatiunea cu umanizarea aridelor stiinte matematice.
  Pe de alta parte, si in ton cu subiectul „Micile placeri ale vietii”, e foarte posibil ca tocmai foarte placuta „fata umana” a profei sa fi declansat instinctul de captatio benevolentiae al tinarului pradator.

  Nu stiu daca ati observat, stimate domn, dar moda de a-ti da copilul la scoala la 8 ani a facut sa avem domnisoare carora le inmuguresc sinii in clasa a cincea. Ceea ce inseamna ca pot exista si tineri cu erectii nocturne.

 4. Marco Polo Says:

  @Corson:
  Chiar voiam să mai adaug că este foarte posibil ca intrebarea intempestivă emisă de elev să nu fi fost izvorâtă direct din mintea lui, ci provocată de vreo colegă Evă (sau de mai multe) care i-a dat băiatului, odată cu ideea, şi…mărul din pomul cunoaşterii… 🙂

 5. Cârcotaşu Says:

 6. Cârcotaşu Says:

  Da, piesa „Descântec” a lui Nicu Alifantis, din 1971, e realizată pe o strofă:

  Şi de-a lungul, pe pământ
  M-aşezai cuacest descânt :
  – „Melc, melc,
  Cotobelc,
  Ghem vărgat
  Şi ferecat;
  Lasă noaptea din găoace,
  Melc nătâng şi fă-te-ncoace
  Nu e bine să te-ascunzi
  Sub păretii grei şi scunzi
  Printre vreascuri cerne soare,
  Colţi de iarbă pe răzoare
  Au zvâcnit iar muguri noi
  Pun pe ramură altoi.
  Melc, melc,
  Cotobelc,
  Iarna leapădă cojoace
  Şi tu singur în găoace!
  Hai, ieşi,
  Din cornoasele cămeşi!
  Scoate patru firişoare
  Străvezii, tremurătoare,
  Scoate umede şi mici
  Patru fire de arnici;
  Şi agaţă la feştile
  Ciufulite de zambile
  Sau la fir de mărgărint
  Înzăuatul tău argint…

  din poemul După melci, publicat în 1921 de matematicianul Dan Barbilian.
  Nu zic că „puştiul dintr-a 5-a” s-a gândit la asta, dar dacă noi nu ne gândim şi privim matematica drept o dihanie incompatibilă cu poezia merităm, binemerităm…

 7. Marco Polo Says:

  @Cârcotaşu:
  Mie mi-a plăcut matematica, doar ca hobby, dar la un anumit moment când ea nu-mi mai era de niciun folos practic.Asta nu m-a împiedicat să citesc celebra lucrare a lui Solomon Marcus.

 8. Cârcotaşu Says:

  @ Marco Polo,
  N-am să-ţi ascund că pentru mine a fost o corvoadă, c-a trebuit să trec serios prin ea. Dar am cunoscut şi oameni care erau pasionaţi, într-atât, încât umblau năuci, vorbeau singuri, contrariau pe toţi cei din jur, trăiau într-o lume a lor, inaccesibilă nouă. Era un alt fel de boemă, dar tot o boemă, o altfel de poezie. Oricum, n-are rost să discutăm despre valoarea lui Ion Barbu ca poet şi matematician. Cred că la chestia asta suntem de acord!

 9. Corson Says:

  Ah, matematica si poezia! Bum, badabum, badabum, dum, dum! Corazonu bate cu putere, viorile suspina sub cerul spuzit de stele. (Ascult Pink Martini – Una notte a Napoli.)

  Nu stiu altii cum sint, dar pentru mine matematica – Ion Barbu e unul din stereotipurile supreme. E greu cu spume sa gasesti un intelectual (la limita inginer), de formatie stiinte exacte si larga deschidere umanista, care sa nu asocieze automat matematica cu poetul Barbu. Probabil pentru ca nu prea sint poeti cu care sa poata asocia matematica? (Khayyam nu se pune. Omul a fost renascentist si-i placea vinul, nu doar un pahar, in timpul mesei.)

  Am senzatia ca daca intrebi literatii, poetul Barbu e remarcabil, in spatiul extra-poetic, mai degraba prin apetitul sexual si numarul de amante, decit prin spatiile Barbilian.

  Ceea ce ii dorim si junelui de clasa a cincea. Sa ajunga un al doilea Ion Barbu. Chiar sa-si intreaca maestrul.

 10. Cârcotaşu Says:

  @ Corson,
  Desigur, ai deplină dreptate. Propun deci ca, la limită inginerilor, să li se interzică orice paralelă între Ion Barbu şi matematică, respectiv poezie. Sigur, mai degrabă ar fi potrivită asocierea acestuia cu afişele cu îndemnuri la dezalcoolizare. Vezi exemplul „ascetului” Păstorel!
  Pe urmă ar fi cazul să se ia măsuri drastice de îndreptare a numiţilor Tudor Vianu şi Eugen Lovinescu pentru lipsa de perspicacitate de care au dat dovadă, neobservând ei cum stătea omul cu apetitul sexual, câte amante a avut susnumitul şi neaprofundând legătura dintre el şi spaţiile Barbilian.
  Mai consideraţi utile şi alte măsuri, excelenţă?
  Bum, badabum… ! :mrgreen:

 11. Corson Says:

  Deci, Cărcotaşu, n-am afirmat ca esti inginer (nici n-am gindit), in ciuda naturii sensibile si delicate. Nu c-ar fi vreo rusine a fi inginer, ca mie nu-mi e. Nici nu latru cind se mai gaseste cineva, din pacate tot mai rar, sa spuna bancul cu ciinele si privirea inteligenta.

 12. Cârcotaşu Says:

  @ Corson,
  Dom-le, deci, că şi mie-mi place conclusivitatea, da’ tocmai că io mi-s inginer, fi-mi-ar ruşine! că nu simt nicio apăsare, da’ ai ghicit!
  În rest, nu apreciez io ce-ai afirmat, da’ mi-am permis să te citez. Ai să mă poţi ierta?
  Altfel, după cum vezi avataru-mi, nu mi-e teamă de… concurenţă!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: