Formaţii

Şi din partea României, formaţia „Azur”.

(Nu ştiu vouă, da’ mie-mi sună ca naiba „formaţia Red Hot Chili Peppers”. Poate pen’ că de obicei formaţiile cântă la nuntă, iar trupele în concert?)

 

 

 

11 gânduri despre „Formaţii

 1. ”Trupele” se poate referi la Trupele Speciale sau trupe de elita adica militare iar ”Formatiile” poate fi cele sportive. Eu nu cred ca e greseala avand in vedere ca sunt sinonime in contextul de muzica.

 2. Da’ ce, a zis careva p-aci că-i greşeală?

  În rest, desigur, când zici „trupa Red Hot Chili Peppers” fix la trupele militare de elită te gândeşti. Iar când zici „Azur” – la o formaţie de rugby.

 3. eh, noi astia mai batrini, inspirati de petre a lu’ magdin („intilnirea de la miezul noptii” pentru cei care au deschis mai tirziu televizoarele) mai zicem inca „formatie”. „formatia metallica”, „formatia sepultura”, „formatia rage against the machine”.
  trupa/trupele a/au aprut mai tirziu, odata cu radioul comercial.

 4. Las’ că şi io tot de pe vremea lu’ Petre Magdin sunt, şi tot îmi sună prost „formaţia RHCP”. Tind să cred că „trupă” a apărut de fapt după ce au apărut sumedenie de „formaţii” ca Azur.

 5. (Pentru toţi cei care îmi trimit pe mail, pe blog, pe FB linkuri către povestea cu cratima mă-sii, aflaţi că am aflat deja. Chiar nu-i nevoie să mai aflu înc-o dată.)

 6. Faptul că sună nu-știu-cum pentru cineva nu înseamnă că acel cineva are neapărat dreptate.

  Formație, ansamblu, bandă, trupă (excluzînd de aici TARAFUL) au – toate – sensul de ”adunătură de” muzicanți populari. Cu practici populare, mai apropiate de vulg în toate sensurile, mai democratice. În opoziție cu fanfară, cor, orchestră, filarmonică etc. Vezi și ”formația vocal-instrumentală Paraziții”.
  Poate suna cel mult învechit, nicidecum peiorativ (pentru papilele intelectuale prea fine pentru a mai ști unde se află).

  FORMAȚIE FTW! 😛

 7. Ansamblul vocal-instrumental Beatles.

  Faptul că sună nu-știu-cum pentru cineva nu înseamnă că acel cineva are neapărat dreptate.

  Greu cu logica la deal. E grea şi rămâne-ntotdeauna în urmă, biata de ea.

 8. Apăruse „Beatles” prin anii ’62…’64.Apoi „Rolling Stones”, „Animals”, etc.Toate aceste „grupuri” beat, pop sau rock, etc, erau denumite „formaţii” în media acelor ani.Aşa le ziceam şi noi, tinerii din vremea aceea…Probabil că termenul „formaţie” s-a generalizat ulterior până la banalitate, graţie atâtor redactori muzicali de conjunctură de la radio şi tv, şi a început treptat să denumească orice fel de „grup” muzical.
  De o bucată bună de vreme tot aud de termenul „trupă” ca alternativă sau echivalent pentu „formaţie” muzicală.Nu aş zice că mă zgârie pe ureche, dar sunt obişnuit mai degrabă ca „trupă” să se utilizează în sintagme precum : „trupă de teatru”, „trupă de dans(uri)”, „trupă de balet”, „trupă de circ”, etc…

 9. ia uite ce se incinsera spiritele!
  zic sa punem de-o votare.
  oricum, esential e sa cinte bine, ca e trupa, ca-i formatie, ca-i ansamblu 🙂
  chiar, cum ar suna „trupa de coarde”?!

Comentariile nu închise.