Capul spart al dreptăţii

Te dă carevasăzică statul român în judecată. Într-un final, după 17 ani de proces, inclusiv 2 ani de închisoare, eşti achitat.

După 17 ani de proces, inclusiv 2 ani de închisoare, tot tu tre’ să dai statul în judecată ca să primeşti compensaţii. Tot tu tre’ să dovedeşti ce rău ţi-a făcut închisoarea. Tot tu tre’ să dovedeşti – din surse independente – că ce-ai trăit în penitenciar nu-i minciună. Să aduci martori care să zică cât naşpa ţi-a fost. Dar dacă nu obişnuieşti să te plângi? Dacă nu te plângi, ca să nu le faci rău celor de-acasă, cine să povestească cât de naşpa ţi-a fost? Dacă refuzi vizitele, pentru că e prea umilitor să fii văzut în situaţia aia, cine să povestească despre hangarul în care se ţineau vizitele la distanţă în care urlau toţi la unison? Să dovedeşti, cere Ministerul Finanţelor, că toate bolile care te-au podidit la nici un an după ce te-ai întors sunt cauzate de penitenciar. Să mori tu, ministere? 17 ani de proces – o treime din viaţa omului şi mai bine de jumătate din viaţa ta, june minister – nici o urmă nu lasă, la sfârşit eşti ca o floare.

Cred că compensaţiile pentru anii de închisoare făcuţi pe nedrept ar trebui să fie automate. Un an de închisoare nevinovat – 100.000 de euro, să zicem, plus o sumă egală cu veniturile brute pe care le-ai realizat în ultimele 12 luni înainte să te închidă. Şi să trebuiască să dai statul în judecată, dovedind una-alta, doar dacă ceri mai mult de-atât. Pentru că şi de-ar fi închisoarea aia sanatoriu de odihnă, tot închisoare pe nedrept se cheamă.

Reclame

Etichete:

2 răspunsuri to “Capul spart al dreptăţii”

  1. VictorCh Says:

    diacritico, CEVA dreptate ARE Carcotasu’ nost’: ai fi dorit sa nu comentam?

    […]

  2. diacritica Says:

    Iaaaa, o foarte bună idee. Mulţumesc.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: