Maneaua hyperortografică

Şi 99% dintre români – inclusiv cei alfabetizaţi complet, cu mai mult de o carte în casă, care consumă carte în cantitate de mai mult de un titlu (pe lună? pe an? într-o viaţă?… ) şi care n-o iubesc pe doamna Mihaela (ci pe domnu’ Dan?) nu ştiu să pună virgulele acolo unde li-i locul.

1000+ plăceli, 1100+ şeruieli. De la români complet alfabetizaţi, mă gândesc.
(Copii, noi scriem „Dă, te rog, manelele mai încet!”, cu „te rog” între virgule, că e un fel de nucă în peretele propoziţiei „Dă manelele mai încet!”. De altfel, pe „te rog” îl despărţim întotdeauna prin virgulă/virgule de restul propoziţiei: „Te rog, dă manelele mai încet!”; „Dă, te rog, manelele mai încet!”; „Dă manelele mai încet, te rog!”. Spre deosebire de „te rog să”: „Te rog să dai manelele mai încet.”)

Publicitate

16 gânduri despre „Maneaua hyperortografică

 1. Patrujdeprocente sunt semianalfabeţi ŞI analfabeţi? Îmi explică şi mie cineva cum e asta?

 2. Cum bunica poate fi unu’ analfabet şi semianalfabet, chior şi orb sau mort şi leşinat concomitent?

 3. Ce naşpa eşti, tu crezi că io am curaju’ să mă pun cu d-ăştia? Nu ţi-e milă de vieţişoara mea?

 4. eh, știi cum e. scrie unul o-nsemnare plină de spume despre cum îi aruncă-n cap gunoiul ăia de la etaj și cincizeci de inși indignați încep să comenteze cum că așa-i românica și să vezi cu oameni împuțiți și necivilizați și ptiu.
  din ăștia cincizeci , cam cîți oare vor arunca pe jos a doua zi chiștocul / ambalajul gol de la batistele de hîrtie / …ah, nu, că bilete ratb nu mai sînt…

 5. Bună ziua! N-ar fi loc de-o virgulă între „aici” și „dă”?

 6. E loc de multe puncte, virgule şi majuscule, însă eu am ales să mă refer în articolul ăsta la chestiunea virgulelor de pe lângă „te rog”.

 7. Restul de 53.5% sint gramati si anagramati.

  Care ai nevoie de o corespondenta de biznis cit de cit ne-agramata, angajeaza o absolventa de Politehnica pensionara. Cu absolventele de Facebook/Twitter ai maxim (100-40-53.5)% sanse sa n-o dai in bara.

 8. Da, virgulele. În fine, eram obosit, nedormit de o zi şi-o noapte când am postat acel comentariu. Într-un fel scrii şi în alt fel îţi sună ţie să pui virgulele. Există „dar” şi altele, însă depinde şi de muzicalitatea cuvintelor.

 9. Pe Internet circulă ideea că în Finlanda, pe la anul 1600 s-a dat o lege prin care „persoana care nu știe să scrie și să citească nu are voie să facă copii.”
  Programme for International Student Assessment zicea în 2009 că Finlnda era pe locul 6 la Maths, pe 2 la Sciences și pe 3 la Reading. Tot acolo, un adolescent normal termină primele 8 clase vorbind o engleză perfectă și citind o carte pe săptămână. Oare pentru că, acum vreo 30 de ani, au decis că toți copiii, indiferent de mediul din care provin, au același potențial de a învăța și trebuie să aibă aceleași șanse la o educație de calitate sau din cauza legii din 1600? La noi se CONSUMĂ ?! doar o carte (șoarecii noștrii sunt mai leneși?) dar se scrie mult (pe pereți despre „mă-sa lui …”).

Comentariile nu închise.