Facebooku’ s-a mutat la cafenea

Express    ia
de dimineaţă
De ce-i este omului azi foame?
De iubire
şi de sens.
Nicolae Stainhardt

Cu ai, da. Şi cu express ia. Cu schepsis.

Culeasă azi dintr-o cafenea cu talente interbelice – una dintre cele multe. Că nu mai ştie nimeni a face o cafenea normală. E fie cu sticloşenii, fie cu „parfum” interbelic şi toate locurile designeristic comune ale genului – semiîntuneric (căcat, vreau să pot citi, pune măcar lampă la masă), wall cu poze interbelice ale nu se ştie cui (facebook toată ziua, jur), fieru’ de călcat cu jar, podea maro, ziduri gri, decor cu cutii de placaj şi braţ de nuiele de mătură de curte, scaunele de la mamaia, iar în tavan borcane de murături cu nişte becuri chioare într-însele. Cu filament, că-i deja şic antic.  Pe scurt, chicioşenia tipică 30’s-gen, la care se simt obligaţi toţi patronii de cafenele.  Nu ştiu cum se face, da’ toţi ăştia care visează la anii ’30 îşi trăiesc nostalgia de zici că de-ar fi trăit în vremea aia s-ar fi învârtit neapărat în anturajul lui Mircea Eliade & comp. Ca un făcut, toţi se văd în cafenele şi la ceaiuri dansante, nimeni nu se vede pe post de Mariţă trăitoare la demisolul sau la mansarda blocului, sau pe post de jăndaru’ cu care se iubeşte Mariţa. Nu, frate, anii ’30 ierea mişto, intelectuali, filozofie, teatru, concerte, ce vieaţă, dom’le, ce vieaţă, nu ca acuma!

Nu mai zic că mândra mi-a adus nota de plată într-o chestie dă lemn – dracu’ ştie ce era sau ce voia să fie, pe mine m-a dus gându’ la fieru’ de călcat de pe vremuri; un soi de farfurie dreptunghiulară de lemn pe care şedea o drăcie ca un fier, cu mâner, tot de lemn, numa’ bun de aruncat în capu’ cui te-a supărat. Şi-ntre ele un flintic de bon de casă de la 2013 iarna.

Etichete:

Un răspuns to “Facebooku’ s-a mutat la cafenea”

  1. Marco Polo Says:

    a. Da, aşa este cum zice postarea.În perioada „de l’entre deux guerres” , ne place acum, la 80 de ani distanţă, să vedem doar elita, „high-life”-ul, ceea ce ne convine, adică selectiv, lăsând deoparte categoriile sociale…”mărginaşe”, ne-intelectuale… .
    b. Semiîntunericul din aşa-zisa cafenea kitsch-oasă actuală este înadins creat pentru a ilustra proverbul „toanta la lumânare pare că e o floare”… (Proverbele românilor).

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: