Alela românească străveche

Aceste secvenţe de ADN alcătuiesc codul unei gene, iar un set de „allele” dau genotipul individual. Mai exact, primul bărbat din viaţa unei femei poate avea nişte secvenţe dominante care să se „lipească” de secvenţe din cromozomii femeii, producând un efect întârziat. Coincidență sau nu, „al lele”, cum se pronunţă conform dicţionarului Encarta, posibil de origine protolatina, seamănă mult cu vorba românească străveche „al lelei”, care se referă la un copil cu tată incert. (Cristina Lica, Evenimentul Zilei)

Pe „allele” le cheamă de fapt alele, la singular alelă. Scria până şi-n Genetica de-a doişpea, pe vremea mea. Acu’ scrie în dexonline, da-i drept că Encarta sună mai cult. Pe dexonline se dau toţi proştii care nu ştie să scrie, pân Encarta umblă numai ăştia care ştie cu protolatina.

ALÉLĂ, alele, s. f. (Biol.) Genă de un anumit tip de pe același cromozom. – Din fr. allèle. (dexonline)

allèle ou vieux allélomorphe: adjectif et nom masculin (grec allêlos, l’un l’autre)
Se dit d’une variante d’un gène, résultant d’une mutation et héréditaire, assurant la même fonction que le gène initial mais selon ses modalités propres. (Tout gène peut avoir plusieurs allèles, qui déterminent souvent l’apparition de caractères héréditaires différents.) (Larousse)

Allêlos, unul pe celălalt. Posibil de origine românească străveche, de la al leliţii. În franceză atestat la 1936 toamna:

Les gènes de l’espèce, ou du moins un bon nombre d’entre eux, peuvent exister sous deux ou plusieurs états différents; deux gènes de même fonction mais d’effet dissemblable sont dits allélomorphes, ou allèles … L. CUÉNOT, J. ROSTAND, Introduction à la génétique, 1936, p. 13. (Trésor informatisé de la langue française)

Reclame

Etichete: , ,

3 răspunsuri to “Alela românească străveche”

  1. maria1maria Says:

    interesant

  2. VictorCh Says:

    Este SIGUR ca aceste idei sunt exprimate in romana / latina / franceza? Pt mine, ideile parc’-ar fi in chineza vorbita cu accent bantu…

  3. v Says:

    Mie mi se pare incredibil că după ce-a apărut tîmpenia asta patentată peste tot, ani de zile, pe bloguri, pe forumuri, ba chiar și prin presa nedusă la școală, s-a trezit EvZe-ul s-o ia de nouă!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: