Noi suntem români!

2013-04-14_noi-santem-romani

Când scrii sântem în loc de suntem, nu-ţi rămâne decât să-ţi aperi ţara luptându-te cu ungurii. Că, nu-aşa?, ăştia nici româneşte nu vor să-nveţe.

11.284 de români verzi şi proşti. Numărătoarea continuă.

(Copii, nu scriem niciodată „sântem”. Scriem fie „suntem”, după ortografia actuală, fie „sîntem”, dacă refuzăm reforma ortografică din ’90+.)

Reclame

Etichete: , ,

23 răspunsuri to “Noi suntem români!”

 1. ralucahippie Says:

  Pai noi santem romani verz-i, nu ca unguri care nuti d-a o pane dac-a l-e ceri decat pa rumaneste. 😛

 2. nin Says:

  Avem voie să refuzăm norma? Fără consecinţe, vreau să spun la un examen, interviu etc.?

 3. diacritica Says:

  Doar dacă te cheamă „Dilema veche”.

 4. Corson Says:

  @ nin,
  Nu mă cheamă „Dilema veche”, dar ignor normele ortografice postdecembriste. Consecinţe? Nici una. Ce-i drept, nu merg la interviuri iar ultimele examene… prin 2010. Şi atunci am scris tot cu „î”. Comunicarea cu instituţiile statului? Să zică merci onor statul pentru că/cît/cum e.
  Sînt anacronic? Da. Şi?

 5. nin Says:

  Nu mă cheamă, deci cu e normă pentru mine!

 6. Lotus Says:

  @nicu În funcție de cine-ți ia interviul, ai voie să scrii și ca-n imagine.

 7. diacritica Says:

  Corson, nu-mi băga-n cititorii în eroare. Dacă omu’ are de dat un examen de capacitate sau un bac, s-ar putea să se prezinte oarece consecinţe.

 8. Corson Says:

  diacritica, aveam senzatia ca fanii tai sint mai purii. Macar la minte.

  To(n)ţi care vă pregătiţi pentru bac, sau chiar capacitate, eventual clasa zero, ortografia pe stil vechi vă va priva de un punct la corectură. La materia limbă. La aritmetică nu e cazul să vă panicaţi.
  Adică, în loc de nota 10 (zece) veţi lua nota 9 (nouă). O să vă strice media.

 9. diacritica Says:

  Purii la minte? Mă, tu ai citit termenii ăia de căutare pe care-i public p-aci din când în când?

 10. ralucahippie Says:

  Dac oamenii sunt purii, nu inseamna automat ca nu obisnuiesc mascari… hihihi

 11. diacritica Says:

  (Bre Corsoane, 9 în loc de 10 face diferenţa între „Sava” şi plebe. Ştiu eu, de la părinţi care-şi programează copilul pentru „Sava” încă dintr-a patra.)

 12. dadatroll Says:

  Uni oameni e piureu la minte.

 13. ralucahippie Says:

  Apropo, culese de pe facebook, de pe o pagina foarte revoltata „anti-bozgori”; cu cocarde tricolore, Sabina, „sade Iancu pe statuie”, moaca lui Zelea-Codreanu si tot tacamul:
  „Traiesca Romania”, „sa fiim discriminati”, „pamanat romanesc”, „[tara] trebuieste iubita”, „vom fii pe cont propriu”, „Daca nu va convine mesajele noastra”, „2000 de tradatorii de tara”, „I batem la tot”, „la unii dintre noi le este rusine”, „au venit urati aia”.
  Mai, din cate am avut eu experienta, ungurii pe care ii stiu eu vorbesc romaneste mult mai bine decat nenea cu pagina…

 14. Marco Polo Says:

  @ralucahippie :

  Văd că matale vrei să speculezi la maximum greşelile românilor, râzând de ei şi de ele.Probabil în virtutea dictonului : „ridendo castigat mores”…Deşi eu nu cred că se mai poate îndrepta ceva prin râs astăzi…Şi nici prin „stâlpul infamiei”…
  Ceea ce vreau eu, este să îţi garantez că ungurii sunt mult mai solidari între ei şi, chiar dacă în maghiară ar face asemenea stângăcii de exprimare, în mod sigur nu ar râde unii de alţii pe tema asta. D’aia ungurii nu sunt ca noi, ci sunt oameni dintr-o bucată care nu-şi pierd vremea cu asemenea căutări de noduri în papură.Ei ştiu ce vor, chiar mai presus de gramatică : autonomie şi Ţinut Secuiesc.Cred că hotărârea, tenacitatea şi dârzenia lor ar fi exemple bune de luat şi de către noi, românii, noi care ne măcinăm între noi în discuţii sterile duse la nesfârşit, fără nicio relevanţă, fără nicio urmă de îmbunătăţire…
  Chiar dacă autonomia, „Ţinutul” şi…”Trianon-ul” vor rămânea doar pur deziderate iredentiste, vânturate periodic, de la 1918 (toamna) încoace…

 15. VictorCh Says:

  Marco Polo (15/04/2013 la 7:51 pm):
  „…ungurii sunt mult mai solidari între ei şi, chiar dacă în maghiară ar face asemenea stângăcii de exprimare, în mod sigur nu ar râde unii de alţii pe tema asta.”
  Am inteles care iti este opinia despre modul de reactie al ungurilor care observa o greseala a altuia. Sunt curios care iti este opinia referitoare la reactia ungurului care a gresit atunci cand i se atrage atentia (frumos, civilizat, politicos) asupra greselii. Crezi ca SI EL se supara pe cel care A OBSERVAT ca el a gresit, in loc sa se supere pe cel care chiar a gresit – adica pe el insusi?

 16. Corson Says:

  Deci, pentru cei cărora le-a mijit anţărţ firul ierbii, pe ici pe colo.
  Şi puriii, şi ciutanii obişnuiesc măscări. Ciutanul le vorbeşte, cam din filme, iar puriul le (mai) face faţă.

 17. ralucahippie Says:

  Un maghiar din Ardeal pe care am avut ocazia sa il cunosc avea, desi vorbea fluent si fara probleme romaneste, o foarte vaga stangacie in exprimare; ce mi-a placut foarte mult la el, insa, e ca facea misto cu mare pofta de propriile mici greseli. De la el am auzit prima data bancul: „Cine a compus colindul ‘O brad frumos?’ Cu siguranta un ungur; daca era roman i-ar fi zis ‘Un brad frumos'”.

 18. Marian Says:

  Fara suparare insa…nu-i vina ” copiilor ” ! Vina o poarta lingvistii din Academia Romana ce au schimbat regulile de scriere si chiar de pronuntie dupa cum a batut vantul .

 19. Marco Polo Says:

  @ VictorCh :
  Nu, nu aţi înţeles nimic.Nu rupeţi ideea din context după cum vă convine.Luaţi întregul în ansamblul său !

 20. Romanas Says:

  @raducahippie
  Bănuiesc ca maghiarul nu a înțeles ca acel „O” reprezinta o uimire, nu un numeral. Deci…OOO, brad frumos!! (care ești :D)

 21. ralucahippie Says:

  Ba cred ca tu n-ai inteles bancul! 😛

 22. VictorCh Says:

  Marco Polo (16/04/2013 la 9:37 am):
  „Nu, nu aţi înţeles nimic.Nu rupeţi ideea din context…”
  Probabil ca sunt eu mai… ne-intelegator; mie imi facuse impresia ca ideea centrala a acelei parti din comentariul dumitale fusese ca „…ungurii nu sunt ca noi, ci sunt oameni dintr-o bucată…”, si (cu durere in suflet pt ca – desi (roman fiind) nu-mi convine – ma vazusem nevoit sa-ti dau dreptate) incercasem sa arat ca aceeasi este situatia si apreciata „din cealalta parte”: spre deosebire de romani, nu doar cel care face observatia o face in mod constructiv, ci si cel „probozit” o primeste in mod la fel de constructiv, ne-suparandu-se ci profitand de ocazie pt a se corecta / a invata.
  Bagsama ti-oi fi inteles gresit intentiile… (Sau n-oi fi reusit sa ma exprim suficient de inteligibil si ai inteles dumneata gresit intentia mea?)

 23. Grominu Says:

  Un prestigios eseist exclama recent: „SÂNTEM mereu complet descoperiţi”. Probabil pentru că încălzirea globală a distrus oghealul de zăpadă, așa cum ne spun și niște versuri.online: „A venit iarna si-ntreaba nevinovata:/”Nu stii unde SANT zapezile de altadata?”/ Anotimpuri tot mai reci vin peste tine,/Anotimpuri care-asteapta s-auzi si de bine.” Brr!
  Eu nu cred însă că trebuie să ne facem prea multe probleme pentru că, așa cum ne spune gruppochisinau.com, „SÂNTEM în primăvară!” iar adevărații români sunt imparțiali, așa cum sunt și cei de la romlit.ro, care folosesc în titlu forma cu â („Unde ne SÂNT contemporanii?”) iar în conținut doar varianta „sunt”. Sigur l-au citit pe Dominique Bouhours: „Mes chers amis, je m’en vais ou je m’en vas, car l’un et l’autre se dit ou se disent.” Trebuie să acceptăm, totuși, că „Omul normal e cel care recunoaşte că libertatea e totuna cu adevărul, şi că ambele SÂNT o cale” (Gheorghe Fedorovici).
  Vorbind corect (și moldovenește) politic (politik.md) vă spun clar: „Voi SÂNTEȚI oamenii care determinaţi viitorul, voi SÂNTEȚI cei care creați următoarea generație de cetățeni.”
  Așa cum spune o inimadetigan.ro, „SANT onorat sa fiu contemporan cu …” dar uneori „Je me souviens/Des jours anciens/…” și îmi dau seama că pentru următoarea generație SÂNT valabile vorbele cântate de Edith Piaf: „C’est pas bien malin, ce que tu fais là… ” dar la urma urmei „Ça m’est égal/Je m’en fous!…”

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: