3,3 lei nici dacă vrei. La McDonald’s

Să le spună careva proştilor de la marketingu’ lu’ McDonald’s (chiar, cine le face reclamele lu’ ăştia?) că de 3,3 lei nu pot să-mi cumpăr nimic, nici măcar de la McDonald’s, pentru că 3,3 lei nu există. Pentru că subdiviziunea leului e sutimea, nu zecimea. Un ban, adică 0,01 lei. 10 bani, adică 0,10 lei. Nu 0,1 lei. 0,1 = 0,10 doar în matematică. La bănetul românesc (şi la oricare bănet care are ca subdiviziune sutimea) 0,1 şi 3,3 nu există. Există 0,10 şi 3,30. De-asta pe bonul fiscal ai două cifre după virgulă, nu una.

Trei lei şi treizeci de bani. Ia de găseşte rimă la asta, creativule, că la treivirgulătreilei oricine poate.

__________________________________________

27 iulie 2015

Statistic, şi copilul poate fi împărţit în zecimi: „o familie din România are 1,5 copii”. Dar asta nu înseamnă că zecimea de copil chiar există.

La fel şi cu leul. Bine, copilul n-are subdiviziuni defel. Leul are – dar are doar centima, o sutime.

Plus:
Când e corect să scrii 0,5 lei: https://diacritica.wordpress.com/2013/05/28/cand-e-corect-sa-scrii-05-lei/
Decileul: https://diacritica.wordpress.com/2013/05/29/concluzie/

Reclame

Etichete:

30 răspunsuri to “3,3 lei nici dacă vrei. La McDonald’s”

 1. nicolaeionut Says:

  @diacritica, tot pe această temă, LEI sau RON? 🙂

 2. diacritica Says:

  https://diacritica.wordpress.com/2011/02/20/ronul-si-cu-usedeul/

 3. nicolaeionut Says:

  Mulțam pentru lămurire și, bineînțeles, pentru blog! 🙂

 4. Alexandru Dan Manatu Says:

  Prietenul meu smarty pants, 0,1 lei nu inseamna 10 bani, literalmente, inseamna 1 leu impartit la 10, care se intampla sa fie 10 bani, daca vrei sa fii interesant pana la capat, zici ca nu poti avea 3,10 lei, pentru ca nu are sens(desi are) pentru ca se zice 3 lei si 10 bani, pentru ca altfel cum spui tu, pe modul tau de rationare, la o caruta cu 3 cai si un ponei, nu poti zice 3,5 cai, pentru ca aduni mere cu pere.De aceea 3,1 ron are sens, si ce zici tu nu are, pentru ca se ia zecimala la leu, nu la stistemul de organizarea al banilor, si daca asta ar fi fals, desi nu este, atunci 3,10 ron nu are sens iarasi, pentru ca aduni mere cu pere, si trebuie sa zici 3 lei si 10 bani, exact asa.

 5. Alexandru Dan Manatu Says:

  Si pe bonul fiscal, ai doua dupa zecimala, pentru ca poti sa iei ceva de 8,99 lei, si calculatorul tine locul cald pentru a doua cifra dupa zecimala, din fabrica, chiar daca tu iei ceva de 8,90.BAM!

 6. schmoo Says:

  Mancare de treileisitreizecidebani / Sa nu dai nici la dusmani… 🙂

 7. diacritica Says:

  Alexandre, flăcău, du-te de-ţi termină filosofia ceea şi lasă-te de matematici şi finanţe.

 8. Catalin Says:

  Alexandru are dreptate. Scrierea cu virgulă a unui număr raţional indică o fracţie zecimală chiar dacă numărul respectiv reprezintă o sumă de bani, nu lei înainte de virgulă si bani după

 9. diacritica Says:

  Scrierea cu virgulă a unui număr raţional indică o fracţie zecimală

  Tomna’ ce-am zis că nu-i vorba de „număr raţional”, ci de diviziuni şi subdiviziuni monetare. Ale monedei, nu ale numărului.
  Un număr poate fi împărţit în zecimi; moneda care are ca subdiviziune centul / centima – nu.
  Pentru că 3,30 lei înseamnă 3 lei şi 30 de bani. 3,3 lei înseamnă 3 lei şi 3 ce? Şi 3 zecimi de unitate monetară, care zecimi nu există.

 10. maria_k Says:

  Are dreptate Alexandru, există zecimi de orice.
  De-aia la doo ore jumate se dzice 2,5 ore sau 2 ore şi 30 de minute – şi nu 2,30 ore.
  Ba dum tssss.

 11. diacritica Says:

  Grele rău astea cu moneda şi subdiviziunea ei.

  Când e vorba de lei, ce vine după virgulă îs bani (centime, subdiviziunea monedei „leu”). Nu poţi scrie 0,5 lei, pentru că nu înseamnă nici 5 bani (ăia-s 0,05 lei), nici 50 bani (ăia-s 0,50 lei).

  Dar, desigur, poţi scrie 0,5 lei atunci când ai luat o bancnotă de 1 leu, ai tăiat-o în două părţi egale, iar fiecare jumătate de bancnotă înseamnă 0,5 lei.

 12. - Says:

  „Vrei în versuri…
  Alelei!
  Vrei cu rimă,
  La… trei lei!
  A!
  Trei lei şi treizeci de bani
  Păi:
  La anu’ şi la mulţi ani!

  Poezie, cu morală
  Imorală:
  Matematicile-s grele,
  Doar Gramatică-i de ele!”

  Nu-s nici leu, nu-s nici maimuţă,
  Mă semnez. Cu
  liniuţă.

  P.S. Lămuriţi-l careva pe Dragoş să nu-şi şteargă blogul! (Drugwash. Pe WP. Countdown: only two days).

 13. Mihai Gavrila Says:

  e prima dată când nu cred că ai dreptate:) E ca la paradoxul cretanului, depinde cum defineşti leul, banii în general. Ce spui tu se justifică numismatic, nu financiar. Un euro valora azi 4,3297 lei. După regula ta, această informaţie n-ar fi transmisibilă prin cuvinte decât după ce şi banul, ca subdiviziune a leului, va avea subdiviziunile lui proprii:)

  Exprimarea 3,3 lei mi se pare şi mie întrucâtva cacofonică, prefer să aud 3 lei şi 30 de bani, însă incorectă n-ar de ce fi.

 14. Marius Says:

  Am ajuns aici intamplator, dupa ce a dat o prietena share. Am citit postarea si am mai rasfoit un pic blogul afland ca esti profesoara de italiana/franceza. Nu mai bine ramai la franceza si italiana ta decat sa faci pe desteapta aici? Imi dai impresia ca esti o frustrata de care isi bat joc elevii si vii aici si rabufnesti. La orice cautare pe google gasesti o gramada de stiri care folosesc 1,9 milioane euro, 2,2 miliarde, 3,3 lei etc. Te-ai gasit tu sa te iei de mcdonald’s 🙂 Ti-aduci aminte ca toata lumea folosea capsuni in loc de capsune si pana la a fost introdus in DOOM si acceptat. Cam asa e si cu leii, toata lumea foloseste diviziunea asta, obisnuieste-te…
  Aaa, si, daca tot spui ca esti profesoara, nu mai bine folosesti tu „sunt”, „tocmai”, „aceea” (si probabil as mai gasi exemple daca m-as mai uita la postari anterioare)?

 15. Béranger Says:

  Asta-mi amintește de ce spuneam și eu cândva, demult http://beranger.org/archive/virgula-din-creierul-romanilor.htm

 16. killabeez Says:

  1,5 e tot aia cu 1,50

  Asa e cand in scoala ti-a placut gramatica si nu matematica.
  3,3 lei e corect.

 17. dadatroll Says:

  Trei lei şi treizeci de bani
  Cacaua cu laptele
  Nare rima
  Numai de cat din aia alba ca laptele

 18. VictorCh Says:

  maria_k:
  „Are dreptate Alexandru, există zecimi de orice.”
  BINEINTELES ca are dreptate, ORICE poate fi impartit in zecimi (inclusiv copiii, pare-se, avand in vedere calculul natalitatii).
  Problema apare NU la impartirea in zecimi (a orice – INCLUSIV a leului), ci la citirea zecimilor de leu in bani: n-are nimeni nimic impotriva (sunt convins ca nici macar diacritica) daca dumneata te duci la butic si ceri biscuiti de doi lei si trei zecimi, incorect este doar sa scrii 2,3 lei si sa citesti doi lei si treizeci de bani.
  „…la doo ore jumate se dzice 2,5 ore sau 2 ore şi 30 de minute – şi nu 2,30 ore.”
  La doo ore jum’ate (dzise) SE SCRIE 2,5 ore (sau 2h1/2) (altfel – la 2,5 ore se dzice „doi virgula cinci ore”), dar 2,5 ore se citeste DOAR „doo ore jum’ate” (sau doo ore si cinci zecimi), nu „doo ore si treizeci de minute”; 2 ore si 30 de minute se scrie 2:30 (sau 2h30′), nu 2,5 ore (care e doo ore jum’ate) si nu 2,3 ore (care e doo ore si trei zecimi).
  Da, trei’j’ de minute „e” juma’ de ora, da’ „juma’ de ora” si „trei’j’ de minute” se scriu in mod diferit, chiar daca au acelasi inteles. (Eu nu cunosc pe nimeni care sa scrie „soţie” dar sa citeasca „nevastă”, si nici invers. Dumneata?)

 19. jademan Says:

  Mariuse, învaţă! Dar, mai ales, citeşte cu multă atenţie! Orice. 😀 Printre litere, s-ar putea să găseşti şi justificări… 😀

 20. Vlad Says:

  lucreaza cu McCannu’

 21. Bogdan Says:

  Este, intr-adevar, corect sa scriem 3,3 lei. Luand leul ca unitate de masura, scrierea exprima suma dintre 3 unitati si 0,3 dintr-o unitate, adica 3 lei plus 0,3 dintr-un leu, care inseamna 30 de bani. Este lipsit de relevanta faptul ca subunitatea leului este banul, adica o sutime dintr-un leu, atata vreme cat numarul exprima valoarea in raport cu unitatea de masura, iar subdiziviunea reprezinta doar o conventie monetara.

  Deci 3,3 lei este tot una cu 3,30 lei sau 3 lei si 30 de bani.

  La fel, scriem (in mod corect) 3,3 ore, insa aceasta nu inseamna 3 ore si 30 de minute, ci 3 ore plus 0,3 dintr-o ora, adica 3 ore si 18 minute.

  Mai ciudat e atunci cand scriem 0,5 lei/ ore/ metri, intrucat folosirea pluralului presupune existenta mai multor unitati; or, 0,5 e mai mic decat 1. Adica, care va sa zica, am 0,5 lei, unul de la mama, unul de la tata si tot asa pana la 0,5.

 22. Cristian Says:

  „Cu trei lei și treizeci de bani
  Hrănești niște golani,
  Apoi platești niște copiraitări de doi bani,
  Care-njură diacritica de mulți ani!”

  Violența și repetitivitatea în idei și exprimare a comentatorilor răzleți care vin prima dată aici, citesc 2 posturi și aruncă cu rahat e incredibilă. Cred ca n-am văzut vreodata un român să zică „da, domne’, am greșit, mă căiesc pentru căile-mi păcătoase”.

 23. VictorCh Says:

  Marius taica (am peste şai’j’ de ani, asa incat sper ca aceasta modalitate de adresare nu te ofenseaza; daca intamplator esti o persoana in varsta, scuza-ma ca ma adresez asa), singura dumitale scuza (nu ca ar fi suficienta) pt felul in care „o judeci” pe autoarea blogului este faptul ca abia ai descoperit blogul.
  Autoarea blogului cunoaste limba romana in toate subtilitatile si o foloseste exceptional de corect, CU EXCEPTIA cazurilor cand in mod intentionat o deformeaza (fie pt a exemplifica tacit o idee, fie pt a ironiza ceva sau pe cineva, fie pt un efect comic, fie pur-si-simplu pt a se juca cu cuvintele – te rog sa remarci cacofonia). (Presupun ca o mai fi avand si dansa oarecari (si deformarea de catre mine este intentionata) neclaritati, dar cunoaste suficient de mult si are suficienta promptitudine in gandire incat (daca ASA sta situatia) sa evite cu gratie a le folosi, alegand alte formule, care ii stau la indemana, FARA ca partenerii de conversatie sa-si poata da seama de aceasta „manevra”, fara sa faca „pauza de gandire”.)
  In cazul dumneaei causticitatea dumitale este deplasata.

 24. diacritica Says:

  Luaţ’ de-njuraţ’ ş-aci:
  https://diacritica.wordpress.com/2013/05/28/cand-e-corect-sa-scrii-05-lei/

 25. kristallherz Says:

  D’acord! Fiindcă nu-i vorba de numere matematice, ci de lei, mi se pare corecta opinia dvs.
  Nu să există 0.5 lei. Am priceput și mă bucur pentru asta!:))

 26. Grominu Says:

  Maybe you should reset the counter to 21,4 instead of 25.

 27. Cârcotaşu Says:

  Bre, m-ai rupt. După teoria asta nu poci scrie 3,3 m, că asta nu ezixtă, că vorbim de 3 metri şi treij’ de ţenti. Te-nţeleg cu gramatica, da’ artimetica las-o altora, că unităţile de măsură şi subunităţile sunt materie de clasele primare!
  Şi la bancomat, după virgulă tre’ să formezi două cifre, da’ asta-i convenţie, pen-c-acolo nu ezixtă semnul de virgulă. „calculatoarele” de contabilitate pot lucra-n două sau patru zecimale, aşa e adoptată convenţia, că ăla marchează şi .00 ceea ce nu-nseamnă că valoarea asta are sens, şi nici că ăla care nu-nţelege valoarea lui 5,5 lei nu-i analfabet! Sorry!

 28. diacritica Says:

  Cârcotaşe, am explicat într-un comentariu aici cum e treaba cu metri şi decimetri vs lei şi decilei. Şi faptul că nu poţi exprima un preţ (că de preţ e vorba, nu de număr matematic) într-o diviziune a monedei care nu există.

 29. dadatroll Says:

  Mey si eu am fost in piata odata. Poveste adevarata. Si era acolo o taranca care vindea cartofi dela Ploiesti sau de unde nu stiu exact. Ca numi bat capu cu detali din astea care nare fara de importanta. Siam intrebato cat era cartofi. Sia zis pi. Pi kilogram ca era dela Moldova saraca sau nu stiu exact de unde. Siam zis ca sami dea un kilogram. Si ea a zis sai dau trei lei. Si iam dat. Si mia zis sa ii mai dau o zecime de leu. Si iam dat 10 bani ca naveam o zecime de leu. Si mia zis sai mai dau 4 bani. Si iam dat. Si mia zis sai mai dau o mime de leu. Si iam dat. Si mia zis sai mai dau cinci zecimimi de leu. Si iam dat o jumate de mime ca altfel naveam. Si tot asa. Dupa o jumate de ora mam lasat pagubas si nam mai luat cartofi. Da bani ia luat. Casai romanu.

 30. Cârcotaşu Says:

  Întra-devăr ai explicat, ai explicat vrei tu să-nţelegi, nu ceea ce-i şi adevărat. Ba da, există diviziune a monedei pentru 0,1 lei, există şi pentru 0,01 lei şi evident, există şi pentru 0,5 lei. Se cheamă bani. Nu decibani, nu forţa analogia că ajungem la absurd.
  Ş-acum fie că scrii cum vrei tu, fie cum e normal, calculele nu ies eronate, chiar dacă tu zici că 0,5 lei înseamnă juma’ de hârtie de un leu, iar eu plătesc 50 de bani pentru suma asta, cu toate că tu zici că nu există diviziunea asta.
  Ea există şi se cheamă ban, cum centimentrul e diviziunea metrului, iar prin 0,5 m se-nţeleg 50 cm, tot aşa prin 0,5 lei se-nţeleg 50 bani. Că piste tot vezi 99,99 lei, nu 99 lei şi 99 de bani.
  Dar intrăm în derizoriu cu discuţia asta, e o curiozitate, chiar dacă nu-ţi place s-o vezi ajunsă-n zona asta.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: