Când e corect să scrii 0,5 lei

Atunci când iei o bancnotă de 1 leu şi o tai în două părţi egale. Fiecare jumătate de bancnotă reprezintă 0,5 lei. Ca atunci când tai o oră-n două şi-ţi rezultă câte 0,5 ore, deşi timpul scurs înseamnă 30 de minute. O juma’ de oră, o juma’ de leu.

Şi deşi s-ar putea să ai în buzunar o jumătate de bancnotă de 1 leu, nu poţi cumpăra cu ea un ou, pentru că nu ţi-o acceptă la magazin. Iar monedă pentru zecimea de leu nu există. 0,5 lei nu înseamnă nici 5 bani (ăia-s 0,05 lei), nici 50 de bani (care-s 0,50 lei). Din punct de vedere monetar, 0,5 lei nu există.

Reclame

Etichete:

15 răspunsuri to “Când e corect să scrii 0,5 lei”

 1. eureku Says:

  exagerezi. 0,5=0,50. nu-i nicio diferenta

 2. diacritica Says:

  Când e vorba de numere şi subdiviziunile lor.
  Când e vorba de monedă (leu, în speţă), nu există decât centima. Nu există zecime, nu poţi plăti în zecimi de leu, deci nu poţi exprima preţuri în zecimi de leu.

 3. Alina Says:

  Diferenta din punct de vedere matematic, nu este. Din punct de vedere MONETAR, asa cum a scris, este!

 4. Dan Vanghelicescu Says:

  D-aia au americanii ( nu ca le-as fi fan ) dime si quarter si half ( https://ro.wikipedia.org/wiki/Dolar_american ) si-am avut si noi bancute, ca sa fim acu’ hipercorecti. Eu am voie sa am 1.81 metri inaltime, sau sunt obligat la 1m si 81cm ?
  Si : „dpdv monetar 0,5 lei nu exista” – acest punct de vedere ii apartine BNR-ului ( autoritatea in materie – http://www.bnro.ro/Monede-si-bancnote-408.aspx , link unde gasim ca: „Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia este banul.”), sau cui? Ca pe site-ul sus-zisei vaz ca azi pentru 1 euro tre’ sa scot din buzunar 4,3297 lei, deci e acceptata aritmetica submultiplilor pentru bietul leu.

 5. dadatroll Says:

  Da te referi la lei din aia noi sau din aia vechii. Sau la lei la chei?

 6. diacritica Says:

  Supărare mare, frăţicule, zici că m-am luat iarăşi de Puric.

  Eu am voie sa am 1.81 metri inaltime, sau sunt obligat la 1m si 81cm ?

  Metrul are nenumărate subdiviziuni – decimetru, centimetru, milimetru, nanometru. Poţi să pui după virgulă cam câte cifre vrea sufletul matale.
  Leul însă n-are decileu şi milileu şi nanoleu. Are doar banul – un centileu, cum ar fi. O sutime.
  Poţi scrie liniştit 1,81 m – pentru că ai un metru, 8 decimetri, 1 centimetru. Poţi scrie liniştit şi 1,8 m – pentru că ai un metru şi opt decimetri.
  Nu poţi scrie 0,5 lei, pentru că nu ai 5 decilei. Scrii 0,50 lei, pentru că ai cincizeci de sutimi de leu, adică bani.

  azi pentru 1 euro tre’ sa scot din buzunar 4,3297 lei

  Îhî. Şi softul de salariu calculează cu patru zecimale pe ici pe colo, dar salariul îl primeşti rotunjit – deşi-i vorba de lei şi, nu-aşa, conform cursului BNR ai putea bine-mersi să primeşti salariu 1.000,4237 lei.

  Şi când te duci să schimbi 35 de euro la 4,2278, banca nu-ţi dă 147,973 lei. De ce? Fiindcă n-are monedă pentru asta. N-are subdiviziune.

  Nu poţi exprima preţuri în zecimi, pentru că nu ai monedă pentru zecimi şi clientul nu poate plăti în zecimi. De-asta preţurile de pe bonul de marcat sunt exprimate la centimă – nu la zecime şi nici la miime.

  Iar cele 4 cifre după virgulă în cursul BNR au apărut în momentul trecerii de la ROL la RON, pentru a păstra un cât mai mare grad de precizie în tranzacţiie mari. Pentru că dacă azi ai cumpărat 1.000.000 EUR la 42.759,76 ROL, iar mâine vrei să-i vinzi, iar BNR te obligă să foloseşti cursul de 4,27 RON, în loc de 4,2761 RON (care ţi-ar aduce câştig) s-ar putea să te duci să-l strângi de gât pe Isărescu (pentru că pierzi – calculează mata cât).

  (Dadatroalle, zi şi tu, că ştiu că ştii.)

 7. VictorCh Says:

  diacritico, cred ca MACAR atunci cand asemuiesti cu zecimile si cu miimile (pt a deosebi de ele) ar trebui sa te referi la bani (ca subdiviziune a leului) drept „sutimi”, nu „centime”.

 8. VictorCh Says:

  P.S. Raspuns la intrebarea din titlu: …sau atunci cand la butic ceri marfa de o juma’ de leu, nu de cin’j’ de bani.

 9. Răzvan Says:

  dacă face cineva plângere la OPC sa ne anunțe și pe noi 🙂

 10. armyuser Says:

  Am avut recent o discuţie pe o speţă similară. Cum se notează corect : 45,66° sau 45°40′?

  Răspunsul este fundamentat pe noţiunea de unitate de măsură şi pe rezultatul acţiunii de cuantificare a valorii unei mărimi (a preţului sau a unghiului) prin compararea acesteia cu unitatea de măsură (cuanta). În consecinţă, valoarea preţului se exprimă printr-un număr întreg de unităţi de măsură şi un număr întreg de diviziuni ale sale : 3 lei şi 30 de bani. Cu toate acestea, preţul se poate exprima şi numai în bani : 330 de bani.

 11. diacritica Says:

  Mulţumesc. 🙂

 12. - Says:

  @diacritica, observ că mulţumirile aici se scriu: mulţumesc şi eu, că ai înţeles c-am înţeles (aşa vreau să cred) – referitor la comentariul meu anterior (niciun smileface, vorbesc serios şi de data asta – şi, da, era mea autoironia, ălea, primele 4 linii). Ce-i drept, n-a fost pe un ton prea politicos urarea mea, adresată (ori)cui n-a-nţeles din prima, chit că era o urare tradiţională-aşa, de felul ei, dacă nu de milioane, măcar de… revelioane!
  @armyuser, mare dreptate ai, cu argumentarea, cu gradele! Şi, câtă vreme se specifică ‘unghi’, discuţia pe o speţă similară la care faci referire chiar nu-şi are rostul, pentru că răspunsul este evident. În rest, unii pot face confuzii, mai ales în privinţa notării, că există tare multe grade pe lumea asta: concentraţii acetice/alcoolice, radian/~i, termice, milităreşti, cât să fie, pentru fiecare, de-o militărie-şi-jumătate… :)) cum vine asta, 1,5 fruntaş? :)))))

 13. VictorCh Says:

  armyuser: Nu suporta comparatie discutia despre lei / bani cu discutia despre ore / minute sau cu cea despre grade / minute (atata vreme cat se discuta despre grade… „normale”, nu despre grade centesimale – discutia despre acestea din urma POATE fi comparata), intrucat leul se divide conform sistemului zecimal pe cand gradele / orele se divid (in mod normal) nu in 100, ci in 60 de parti, deci (prin contrast cu leul unde 1,50 lei inseamna CHIAR „un leu si cincizeci de bani”) 1,50 ore / grade NU inseamna „o ora / un grad si cincizeci de minute” ci „o ora / un grad si TREIZECI de minute”.

  Si TOTUSI exista situatii cand exprimarea „x,y” („x” putand sa fie numar, dar „y” fiind doar cifra) ESTE corecta, si nu numai despre bani ci chiar si despre ore / grade (in care caz trebuie facuta necesara transformare): atunci cand sunt efectuate calcule matematice (si nu neaparat numai aritmetice) cu aceste entitati (gen „doua dintre unghiurile unui triunghi sunt egale cu solutiile pt „x” si respectiv pt „y” din urmatorul sistem de ecuatii, iar inaltimea este egala cu solutia pt „z”. Sa se determine… (etc)”).
  (Noi calculam EXCLUSIV in sistemul zecimal, si CEL PUTIN 99,99% dintre noi (INCLUSIV subsemnatul) nici macar NU STIU sa calculeze in alt sistem de numeratie – binar, ternar, cuaternar, dodecimal, hexadecimal etc) (multi nici macar nu sunt constienti de EXISTENTA altor sisteme de numeratie).

 14. ralucea Says:

  @diacritica: 1 leu 50 suna romaneste, de acord. insa stau cu capu’n maini si cuget: oare s-a facut la scoala asa ceva?

 15. dadatroll Says:

  Sau daca iei un leu dela circ sil tain doua. Da trebuie sal tai pe lungime casa fie jumatatile egala ca dacal tai si capui intro parte si coadai intra lta nus jumatati egale. Parerea mea.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: