Concluzie

În sufletul naţional zecimea de leu (zisă şi decileu: o,3 lei = 3 decilei) e la fel de importantă ca Puric.

Reclame

Etichete:

31 răspunsuri to “Concluzie”

 1. selector Says:

  Nu inteleg defel care e de fapt problema. 0,3 e o reprezentare a numarului rational 3/10, adica trei zecimi. Trei zecimi dintr-un leu = 30 de bani, cum trei zecimi dintr-o ora = 18 minute.

 2. diacritica Says:

  Problema e că nu ai monedă pentru zecimea de leu, deci nu poţi exprima preţuri în zecimi de leu – 3,3 lei, cum face McDonald’s într-o reclamă. Preţul corect e 3,30 lei – trei lei şi 30 de bani (sutimi de leu); 3,3 lei înseamnă trei lei şi trei zecimi de leu, pe care nu le poţi plăti, pentru că n-ai subdiviziune a leului (şi nici monedă).

  Matematic, trei zecimi înseamnă treizeci de sutimi. Monetar vorbind, n-ai decât leul şi sutimea de leu (banul), deci preţurile trebuie exprimate în lei şi sutimi de leu (bani). Pentru că nu ceri seminţe de trei zecimi de leu, dacă mă-nţelegi.

 3. selector Says:

  Nu ai dreptate. 3,3 inseamna pur si simplu 33/10=3+3/10. Poti calcula 33/10 din orice, cu regula de trei simpla. Daca un leu ar fi egal cu 70 de bani, atunci 3,3 lei ar insemna 3 lei si 21 de bani.

 4. diacritica Says:

  Ce zici tu acolo e adevărat din punct de vedere matematic.
  Ce zic eu aici se referă la monedă, la subdiviziunile ei şi la felul cum se exprimă preţurile.
  Încearcă să separi una de cealaltă şi ai să-nţelegi ce vreau să zic aici.

 5. diacritica Says:

  Ia d’aci, de la unu’ mai deştept decât mine (armyuser):

  valoarea preţului se exprimă printr-un număr întreg de unităţi de măsură şi un număr întreg de diviziuni ale sale : 3 lei şi 30 de bani. Cu toate acestea, preţul se poate exprima şi numai în bani : 330 de bani.

  Dar nu în zecimi de leu, pentru că zecimea de leu nu e unitate de măsură.

 6. selector Says:

  Mai zic o data: 3,3 lei nu inseamna ca introduci decileul. Inseamna doar ca daca cumperi zece mecdouri vei plati 33 de lei. Sau 330 de monezi de zece bani. Sau 3300 de monezi de un ban. Tocmai asta inseamna un numar rational: e o clasa de echivalenta.

  Ca nu suna bine, poate. Dar nu e gresit.

 7. diacritica Says:

  Ba e greşit când e vorba de preţ. Pentru că nu ai monedă pentru 0,3 lei. Ai monede pentru 0,30 lei. Treizeci de bani se scrie 0,30, nu 0,3. De-asta pe bonul fiscal scrie 3,30, nu 3,3.
  La metru poţi scrie 0,3 m, adică 3 decimetri, adică 30 de centimetri.
  Când e vorba de leu, nu ai decât sutimea, nu ai diviziunea intermediară între leu şi sutime de leu. De-asta preţul se scrie cu două cifre după virgulă.

 8. selector Says:

  Deci spui ca 3,30 si 3,3 sint doua lucruri diferite?

 9. armyuser Says:

  Recomand ca exemplu grăitor pentru astfel de probleme sistemul monetar din UK, în vigoare până în 1971, în care :
  1 pound/£ = 20 shilling/solidus/s = 240 pence/denarius/d
  1 shilling = 12 pence

  Preţurile erau exprimate în pound, shilling şi pence, de exemplu :
  £1 12s 6d sau £1/12/6.

  Cu plăcere!

 10. selector Says:

  ce fain:) inseamna ca 3,3 lire inseamna 3 lire si 6 silingi, sau 66 de silingi, sau 60 de silingi si 72 de pence etc etc:) Perfect logic.

 11. diacritica Says:

  @selector

  Deci spui ca 3,30 si 3,3 sint doua lucruri diferite?

  Nu spun asta şi cred că din ce-am zis până acum se înţelege foarte clar că nu spun asta. Nu citi strâmb.

  Spun doar că exprimarea corectă a preţului este 3,30 lei. Şi că preţul nu este un număr dintre cele cu care lucrezi tu, de-aia trebuie să separi numărul matematic de preţ.

 12. selector Says:

  Bine, n-are importanta:) Oricum, ceea ce trebuie tinut minte e ca 0,30=30/100=3/10=0,3 in orice limba si-n orice unitate de masura. Probabil ca pentru tine e important sa pui zeroul de la sfirsit pentru ca ar aduce cumva a 30 de bani. Pentru mine e o chestie redundanta.

 13. diacritica Says:

  Nu „aduce” a 30 de bani, ci înseamnă 30 de bani. Numărul 0,3 e una, preţul de 0,30 e alta.
  0,3 lei o să fie un preţ atunci când o să zici „daţi-mi şi mie seminţe de trei zecimi de leu”. Sau când o s-o-ntrebi pe mamaia de la piaţă cu cât dă căpăţâna de usturoi, iar ea o să-ţi răspundă „cu trei zecimi de leu, maică”. Până atunci, e doar număr, nu preţ exprimat în monedă.

 14. selector Says:

  Hehe, mamaia de la piata ar zice 3000 de lei vechi:))

  Noi sa fim sanatosi, si sa avem cit mai multe pence si silingi:)

 15. Ioana Mureşan Says:

  Matematicienii sunt buni la gramatica, gramaticii rareori la matematica elementara. Pacat ca insistati, azi orice țânc intelege ce-i 3,3 lei sau 0,5 ore.

 16. Ieri Azi Maine Says:

  Diacritica ai dreptate in logica pe care o prezinti; din pacate reflexul omului (aici ma aflu si eu) facem confuzie intre exprimarea corecta si cea populara (sau vulgara, intelegi tu). Cu toate acestea vorbim despre acelasi lucru. Si eu mai zic ca am luat x lucru cu 1,7 lei si nu cu 1,70 lei, iar aici e greseala mea.

 17. diacritica Says:

  Matematicienii sunt buni la gramatica, gramaticii rareori la matematica elementara. Pacat ca insistati, azi orice țânc intelege ce-i 3,3 lei sau 0,5 ore

  Tomna’, că nu despre matematică e vorba aici.
  Da’ ca să înţelegi asta nu-i suicient să fii orice ţânc – îţi trebe şi nişte logică elementară.

 18. VictorCh Says:

  Nu chiar atat de elementara – tre’ sa-ti „fracturezi” in doua sistemul de a judeca lucrurile…

 19. selector Says:

  diacritica, vrei sa spui ca-mi lipseste logica elementara?

 20. Eisidisi Says:

  De fapt, nu e vorba nici de gramatică, nici de matematică, e vorba de advertising. Simplificarea le convine prea mult – pentru impactul vizual – ca să aleagă calea corectă. Cred că ține de mentalitatea branșei să încalce regulile pentru a obține un anumit efect.
  Eu mă crispez de cîte ori aud reclama aia la Penny Market cu: „…pentru că aici găsesc ceea ce PREFERĂ”. Mă face să mă întreb, dacă tot vor atît de mult să atragă atenția, de ce nu-i schimbă denumirea în Penny’s Market.

 21. vlad Says:

  Daca orice distanta se poate exprima doar in multiplii si submultiplii metrului (deductie logica din orice suma se poate exprima doar in multiplii si submultiplii leului – multiplii intamplator nu are, submultiplii are numai 1 – banul) atunci cum se poate exprima distanta 10 la puterea -25 metri (sau o zecime dintr-un Yotametru, cel mai mic submultiplu al metrului).
  Multumesc!

 22. vlad Says:

  As putea fi de acord cu antecomentatorul meu care a exemplificat cum ca 44 de grade si 30 de minute este corect, iar 44,5 grade nu este INSA baietii de la google maps, si ABSOLUT toti producatorii de GPS-uri de pe lumea asta exprima pozitia sub forma a 2 numere rationale (de obicei 6 zecimale) reprezentand latitudine si longitudine si nu prin grade minute si secunde.
  De la acel exemplu au plecat foarte multe argumentari in cele 3 posturi dedicate reclamei McD.
  Pe de alta parte, istoric vorbind, matematica nu prea poate fi despartite de stiintele pe care aceasta le complementeaza, deoarece matematica pura, fara aplicare, ar fi o chestie extrem de stupida. Nevoia dezvoltarii stiintei numita matematica a aparut pentru a ajuta toate celelalte stiinte. Asa ca a spune ca ceva e corect matematic dar nu monetar e cel putin „fortat”.
  Apropo de argumentul ca „pe bonul fiscal scrie 3,30 lei” – motivul e simplu: pentru orice progrmator este mult mai simplu sa formateze un numar rational cu EXACT 2 zecimale decat sa-l formateze cu CEL MULT 2 zecimale.

 23. vlad Says:

  Ultimul comentariu – sper sa nu ma bage softul direct in spam.
  Nu ma astept sa schimb convingerea cuiva dintre cei care au deja o opinie formata. Pana la urma eu nu am reusit niciodata sa conving pe nimeni ca 0,(9) este acelasi lucru cu 1. Oamenii fie mi-au dat dreptate din prima fie au ramas la convingerea lor ca exista un 0, multi de 0 si un 1 in coada ca diferenta.
  Natura umana este aceea de a nu accepta schimbarea – mai ales cand e vorba de convingeri personale.

 24. diacritica Says:

  Horia, nu era vorba de tine (aveam impresia c-ai înţeles ce zic io aicişa), da’ fin’c-ai întrebat: cred că refuzi să accepţi că nu-i ca tine. Şi că acolo nu-i vorba despre 0,3=0,30, ci despre monedă. De-asta nu avem preţuri cu trei zecimale – pentru că n-ai monedă. La o singură zecimală se aplică aceeaşi logică.
  Matematic, poţi împărţi leul în câte diviziuni vrei tu, 1/1.000.000 dacă vrei. Când exprimi preţul pentru cumpărător, îl exprimi la sutime, pentru că aia e moneda în vigoare. Indiferent că e vorba de 0,30 lei sau de 0,34 lei.

  _____________________________

  În fine, am explicat suficient de clar pentru cine vrea să-nţeleagă ce zic io aci. Pentru cine vrea să-nţeleagă că habar n-am matematică & stuff – n-aveţ’ de cât. Mi s-a explicat p-aci de multe ori cum că-s tufă la gramatica elementară, aşa că ce mare scofală să fiu tufă şi la matematica elementară. ‘Ai să trăţi!

 25. armyuser Says:

  Confuzia provine din contaminarea semantică cauzată de similitudinea reprezentărilor grafice.

  Perspectiva asupra formei de reprezentare grafică a valorii prețului se modifică dacă examinăm cu atenţie semnul grafic „,” (virgulă). Pentru argumentaţie, putem înlocuim acest semn grafic din valoarea 4,25 cu un alt semn grafic separator, de pildă cu #. Valoarea preţului va fi înscrisă sub forma 4#25. Din punct de vedere semantic, ceea ce este notat înainte de # reprezintă leii, iar ce este notat după # reprezintă banii, fapt care sprijină întru totul teza Diacriticei.

  @vlad > Valoarea preţului unei mărfi este, de regulă, rezultatul unui proces de măsurare prin comparare, similar determinării valorii masei prin utilizarea unei balanţe şi a unui set de mase-etalon. În cazul nostru, masele-etalon sunt reprezentate de unităţile monetare şi subdiviziunile sale. În urma acestui proces de comparare se obţine întotdeauna o valoare a masei care este o combinaţie liniară a valorilor maselor-etalon.

  Pe scurt : Rezultatul unui proces de comparare nu trebuie confundat niciodată cu rezultatul unor calcule logico-matematice.

 26. dănilă Says:

  Poate încă ceva.
  Chiar scrierea (grafierea) cu semnul „virgulă” este o contaminare din domeniul matematic şi se poate proba, prin pronunţarea cu voce tare, că nu se potriveşte exprimării unui preţ adresat unui om.
  Omeneşte, într-un limbaj natural, spui: „costă şapte lei cin(ci)zeci” sau „şapte cin’zeci”. Ce fel de formă de viaţă ar zice: „ciorba ăstora de şase virgulă trei lei e mai greţoasă ca aia de ieri”?
  Pentru uzul ciolovecului, preţurile, tradiţional, s-au scris cu cifre mai mari pentru unităţi (lei) şi mai mici sau decalate grafic, pentru diviziuni (bani). Sau cu numele monedei între ele. (1 L 30, 2 10). „1 leu 30” = 1 leu şi 30 de bani, „1 leu 3” = 1 leu şi TREI bani.

 27. dragos Says:

  Ce-o fi asa greu de inteles ca matematica e una iar exprimarea valutare e alta.
  La un copil care nu prea are legatura cu lumea banului mai inteleg aceasta confuzie. Dar un om care are legatura cu aceasta lume a banilor, cel putin legatura prin prisma unui contract de munca, e jale.
  3,3 e gresit
  3,30 e corect
  Pe bon nu apare 3,30 din comoditatea programatorului ci pentru ca asa e normal sa apara.
  Chitantele atasate facturilor au trecuta suma in litere, astfel:
  – 3,3 se va scrie „trei lei si trei bani”
  – 3,30 se va scrie „trei lei si treizeci de bani”
  Sunt doua valori TOTAL diferite.

 28. VictorCh Says:

  vlad:
  „Daca orice distanta se poate exprima doar in multiplii si submultiplii metrului (deductie logica din orice suma se poate exprima doar in multiplii si submultiplii leului…”
  Nu sunt catusi de putin convins ca anul / luna / ziua / … / secunda lumina sau parsecul (sau – pt valori mai mici, mai „omenesti” – arşinul, yardul, „piciorul”, „cotul”, „palma” – sau mila, versta, poşta) sunt multipli ai metrului (sau ca ar fi asemenea multipli – pt suprafete, pt metrul patrat – (spre deosebire de ar si de hectar) iugărul, pogonul, prăjina, acrul etc), dar (cel putin pt UNELE dintre acestea) nu sunt convins nici de contrariu.
  Sunt insa cat se poate de convins ca preturile pot fi exprimate (ca ele CHIAR SUNT exprimate, in practica curenta – in special pt preturile mari, de genul celor pt valori imobiliare, auto-moto, excursii / concedii, obiecte de arta etc) SI in alte unitati monetare, cele mai frecvent folosite la noi fiind (in practica) euro / eurocentul si dolarul / centul (si – mai nou, de cand cu creditarile astea masive – francul elvetian; habar n-am CARE i-o fi astuia unitatea de masura divizionara (submultiplul) (centima?) si NICI sa caut n-am chef…)

  „…cum se poate exprima distanta 10 la puterea -25 metri (sau o zecime dintr-un Yotametru, cel mai mic submultiplu al metrului).”
  Considerand ca fraza s-ar incheia cu un semn de intrebare, raspunsul la intrebarea astfel formulata ar fi evident: s-ar exprima ca „zece la puterea minus douazecisicinci metri”.
  Intrucat distante de acest ordin de marime sunt greu si de conceput, iar de masurat (in mod practic, in viata curenta, cu instrumente de masura) sunt IMPOSIBIL, poate fi considerat ca ele sunt valori abstracte, destinate exclusiv calculelor matematice si respectiv consideratiilor teoretice. Atata timp cat nu exista „riscul” unei exprimari de genul „mareste / micsoreaza te rog distanta cu un yotametru”, existenta unei denumiri pt acest ordin de marime al distantei / lungimii este exclusiv o conventie pt simplificarea exprimarii in discutiile intre specialisti – restul lumii este probabil sa nici nu stie ca exista denumire pt acest ordin de marime al… micimii (ca mi se pare ciudat – chiar daca semantic este corect – sa scriu „marimii”) distantei / lungimii, necum sa-i stie si numele / valoarea (EU nu le stiam, si am pretentia ca nu-s chiar cel mai incult inginer). Cam „tot omu’ ” stie nu numai de metru, ci si de centimetru (din croitorie / tamplarie) si milimetru (din lacatuserie) (SI din practica zilnica, din citirea riglei gradate) (ca o curiozitate: despre decimetru nu prea stiu chiar toti, nici macar dintre cei care stiu despre decilitru, despre „deţ”), destul de multi stiu despre micron (din masuratorile de precizie – spre ex a grosimii firului de par), unii stiu si despre nanometru si picometru (macar faptul ca exista, daca nu si valoarea exacta)… si cam atat.
  (Oare nu-i ciudat sa avem atat de multi SUBmultipli ai metrului – de la micron / micrometru in jos diferentiindu-se cu trei ordine de marime (sunt fiecare de 1.000 ori mai mic decat precedentul) – dar la multipli sa nu avem nimic peste kilometru – pana la secunda-lumina? Ca eu inca n-am auzit despre megametru, gigametru, terrametru etc…)

 29. vlad Says:

  @armyuser: la fel ca la diferenta 2,5 ore vs 2:30 sau 23,5 grade vs 23 grade si 30 minute. Semnul „,” inseamna exact ceea ce inseamna in matematica (in conditiile in care nu este specificat altfel intr-un anume context). Daca pui diez in loc de virgula, evident ca va insemna altceva.
  @dragos: n-o sa cred aia cu 3,3 lei = 3 lei si 3 bani niciodata.
  Data viitoare cand mananc meniu de pranz de la pizza hut (care costa 15,9 lei) o sa-i dau chelneritei 15 lei si 10 bani si o sa-i zic „pastreaza restul – asa m-a invatat dragos”.

 30. Black Ares Says:

  Intrebarea pe care nu si-o pune nimeni este:
  Cui si de ce ii pasa cum e scris? De platit tot atit platesti si tot aia mananci!
  Te impiedica pretul ala scris asa sa mai cumperi? Nu mai poti manca deoarece e scris asa? Nu se intelege cat costa?
  Bat pariu ca toti au inteles cat costa si nimeni nu a avut probleme, dar asa le place unora sa isi faca vant precum calul de basina.
  Inteleg, cand se aduc ciuntiri limbii române, cand din contextul exprimat se intelege altceva, sau, mai rau, textul devine neinteligibil datorita greselilor din el, dar asa! Foaie verde, a scris ala 3,3 in loc de 3,30, care e problema?

  In final va dau un citat din Demosthenes, poate va mai ganditi inainte de a vrea sa faceti pe desteptii intens:
  „Respectarea riguroasa a ortografiei este dovada unei inteligente mediocre”.
  Acu, daca voi vreti sa il contraziceti pe Demosthenes, nu aveti decat, dar intre voi si el, eu merg pe mana lui.
  Nu incercati sa intelegeti citatul de mai sus, nu veti putea. Voi comentatorilor, pentru ca sunteti prea nepregatiti, iar bloggerul de aici, pentru ca asta e modul lui de a se afirma, ca prost nu e.

 31. cat13dobre Says:

  Adevarul e ca e cam nasol ca tocmai Romanica sa faca fronda si sa taie zecimalele cand in toata lumea asta is cel putin doua dupa punct/virgula, care si astea sunt facute varza prin traducerile romanesti..(punctul si virgula)

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: