Cum trimiţi un cv – reguli pentru profi

1. Scrie, dracului, ceva la rubrica „subject” a mailului. N-o lăsa goală.

2. Dacă te-a dus mintea că tre’ să scrii ceva la „subject”, nu scrie „bună ziua”, nici „cv + scrisoare de motivaţie”, nici „aplicaţie”, nici „cadidatură”. Şi mai ales nu „URGENT!!!”, cu toate că ai depăşit termenul. Scrie „candidatură pentru postul de profesor de gherghef”. Să ştie omu’ în care fişier să te pună. Şi ca nu cumva să se enerveze şi să decidă că şterge pe necititelea toate mailurile de profi care nu-s în stare să trimită o candidatură coerentă. Că nu vorbm de sculeri-matriţeri.

3. Scrie, dracului, 2 rânduri în corpul mailului. Poţi să attachezi orişicâte recomandări, doctorate, diplome şi ceferticate, dacă mailul n-are titlu şi nici text, vasăzicăcă te duce capu’ cam cât pe o gâscă. De-aia de la televizor sau de-aia de pe derea, cum vrei.
Şi dacă tot scrii mail, nu scrie „bună ziua, vă trimit candidatura mea” (eventual după ce în titlu n-ai pomenit postul pe care-l vrei). Scrie, ca omu’ şcolit, măcar un „Doamnă, Domnule,/ Ca urmare a anunţului publicat pe http://www., vă trimit candidatura mea pentru postul de profesor de gherghef”.

4. Attachurile celea de le attachezi la mail – dă-le, frate, un nume respectabil. Nu le trimite drept „cv mama”, „cv Gică”, „scrisoare de motivaţie”, „diploma de bac” (ţi-a cerut-o careva?!). Numeşte-le, spre-un exemplu, „POPESCU-Gică_CV” şi „POPESCU-Gică_scrisoare-motivaţie”. Că altfel omu’ s-ar putea să se enerveze şi să şteargă toate cv-urile de profi pe care nu-i duce capul că a. prima departajare a candidaturilor se face, conştient au ba, pe criterii de formă (ia de vezi o teză fără nume, fără clasă, scrisă otova – e acelaşi lucru); şi b. că cv-ul lui electronic ajunge într-un fişier electronic şi intră într-o listă alfabetică (un fel de catalog – pe Popescu Ionel nu-l treci în catalog la C, pentru că-i copil).

5. Băi frate… CV-ul ăla european nu zice să treci perioadele la modul
Date (de la – la)
-2012-2013
-2009-2012 ;
-2007-2009;
-2005-2007 ;
-2003-2005 ;

urmate de
Numele şi adresa angajatorului
-Şcoala 1
-Şcoala 2
-Şcoala 3
-Şcoala 4
-Şcoala 5

CV-ul ăla european (ţi l-a cerut cineva în mod expres? e un căcat de model de cv, în caz că vrei să ştii părerea mea; şi dacă nu ţi-l cere anume, nu trimite modelul ăla.) vrea doar să treci experienţele pe rând, cu toate detaliile – ca orice om normal la cap.

Şi scrie undeva sus pentru ce post candidezi (nu, nu-l scrii niciodată de prea multe ori). Să zicem că directorul printează cv-ul ca să te cheme la interviu. Şi cv-ul alunecă din dosarul de profi de gherghef. Îl găseşte secretara: de un’ să ştie unde-l pune? Crezi că are timp şi răbdare să-ţi citească istoria, ca să se prindă că vrei post de prof de gherghef?! Şi poate că tocmai te-ai răzgândit şi ai candidat pentru un post de prof de română.

6. Scrisoarea de motivaţie – uită-te niţel pe net să vezi cum se pune în formă. Stânga sus numele matale şi datele de contact, jos numele matale. Scrisorile fără nume – cam ce crezi matale că se-ntâmplă cu ele? Şi cam ce impresie fac? Şi, pentru numele cui vrei matale, nu-i pune titlu! „Scrisoare de motivaţie”?! Te-ai tâmpit?! Precum cererea intitulată „Cerere”?! Atâta te duce capu’, după un doctorat în gherghef?!
Pune şi-n scrisoare numele postului care te interesează (am zis: nu scrii niciodată de prea multe ori postul pentru care candidezi). Şi, frăţicule, nu scrie „un post de profesor”. De care prof, femee?! Scrie, că oamenii nu candidează întotdeauna pe fix acelaşi gen de post pe care-l ocupă în prezent. Şi – Sisoe! – nu scrie „un post în instituţia dvs”! E jalnic, e trist, e ca dracu’!

7. Mailul – nu scrie de pe gicu@postaelectronica.com. Nici de pe chichineţ@ceva.ro. Scrie de pe gicu.popescu@. Şi ai grijă ca la numele expeditorului să apară „Gicu Popescu”, nu „iubi” sau „secsosu”.

A, şi semnează-te, dracului, la sfârşitul mailului! Cu numele întreg, nu „Gicu”. Ca să ştiu de la prima ochire ce nume să-i dau fişierului. Şi să nu-l pun la categoria „tâmpiţi, dă-i dracu'”.

Am citit candidaturi care n-aveau titlu (deloc sau erau de genul „aplicaţie” – mda, bine, dacă trimiţi pe adresa specială de recrutare, îs 99% şanse să fie vorba de o candidatură; la asta mă duce capul şi singură, mulţumesc), n-aveau nimic în corpul mailului (sau dacă aveau era fie o chestie interminabilă, fie 2 vorbe în care, iarăşi, omul nu zice pentru ce post candidează), scrisoarea de motivaţie avea titlu („scrisoare de motivaţie”, cum altfel?!), dar nu zicea postul căutat (şi, adesea, nici numele candidatului), cv-uri care nu specificau postul căutat. Nu te baza pe mine să mă prind ce post cauţi, că dacă a trebuit să deschid 3 documente şi tot nu m-am dumirit ce post vrei, s-ar putea să trag concluzia că ţi se potriveşte postul de femeie de serviciu – că pentru atâta te duce capu’.

Reclame

Etichete:

16 răspunsuri to “Cum trimiţi un cv – reguli pentru profi”

 1. neagrigore Says:

  Culese dintr-un sivi (european) văzut de curînd, hobby: baschet (pot să joc pe patru posturi diferite) şi abilităţi: secretariat, montaj video, mixaj, făcuse un liceu tehnologic cu specializarea echipamente electronice pentru aviaţie şi vroia să se angajeze electrician într-un bar …

  Angajatul la români este un subiect de roman-fluviu în sine, abisal concept. CV-urile sunt doar efectul …

 2. Cristina P Says:

  mai sunt alea cu „abilitati PC ” ? :))
  n-am mai avut de mult placerea de a vede cv-urile scrise de romanasi dar am predat info profilor la master. un deliciu (sunt ferm convinsa ca toti au pus abiliti PC in CV dupa curs)

 3. Cristian Says:

  Sunt de acord cu aproape tot ce infierezi tu mai sus (nu ca mi-a cerut cineva opinia).
  Dar cu adresa de e-mail ce ai? Ok, inteleg ca o adresa de genul „pisi_tau@ceva.com” (sau alte bazaconii enumerat si de tine mai sus) spune ceva despre caracterul expeditorului.
  Dar ce ai cu o adresa de genul George@ceva.com? Sau pgeorge@ceva.com? Sa excluzi un candidat doar pentru ca lui ii place o adresa de e-mail simpla pe care probabil o foloseste de multa vreme mi se pare absurd.

 4. diacritica Says:

  E vorba de corespondenţă oficială.
  Îi place george@ şi-o foloseşte de mult? Foarte bine, s-o folosească în continuare – pentru corespondenţa privată. Când se pune pe căutat job, să-şi facă adresă george.popescu, george_popescu, george-popescu, gpopescu – asta în caz că vrea să pară profi. Poate nu vrea. Poate vrea să pară george şi atât.
  Cât despre absurd sau ne~ – ghinion, nu decizi tu. Decide cel care face selecţia, în funcţie de post. Dar cu adresa george.popescu sigur nu greşeşti, nici măcar pentru post de creativ.

 5. Costi Balcovici Says:

  Le style c’est l’homme meme! Halal folosire a limbii romane!

 6. diacritica Says:

  Iee, s-a ocupat din nou nişa „cititorul nostru, mai deştept chiar decât el însuşi”, că rămăsese pustie.

 7. Cristian Says:

  Ai dreptate, desigur. E un criteriu valid de selectie, mai ales daca mergi pe principiul „are balta peste”. Depinde si ce cauta angajatorul cu pricina. Teoretic, poti sa renunti asa la un potential angajat valoros, care poate indeplinea toate celelalte conditii.
  🙂 pentru creativ. Noroc ca nu-s, altfel m-as simti persiflat.

 8. diacritica Says:

  Asta-i ca şi cum fata-i spune mamei „nu-mi plac chelioşii, nu mă mărit cu un chelios”, iar mama îi răspunde „dar în felul ăsta poţi să pierzi o partidă bună, îs mulţi chelioşi deştepţi şi cu situaţie bună”. Nu zice nimeni că n-ar fi, dar asta nu e relevant, atâta vreme cât alea-s criteriile fetei la momentul ăla.

  Un candidat care nu pricepe care-i treaba cu corespondenţa oficială nu-i chiar aşa de valoros, de la un anumit nivel încolo. Pentru agent de call center s-ar putea să fie numa’ bun.

 9. Cristian Says:

  Sa inteleg ca toata lumea care lucreaza la un call-center merita desconsiderata din principiu, nu?

  Daca mai ai rabdare sa continui conversatia:
  1. Regula asta pentru adresa folosita in corespondenta electronica oficiala ai scris-o tu sau exista undeva prin cotloanele Academiei o recomandare mai oficiala?
  2. Exista la „Contact Information” campul „Name” la toti marii furnizori de gazduire de posta electronica. Tu l-ai numit „numele expeditorului”. Cand primesti un e-mail de la pgeorge@ceva.com, daca el si-a setat acest contact information corect (cum si recomanzi) si tu nu primesti un e-mail de la el pe vreun client de e-mail din 1990, mesajul va arata cam asa:
  From: Popescu George (pgeorge@ceva.com)
  Subject:…

  Daca e-mailul e EVIDENT ca vine de la Popescu George, lamureste-ma, te rog, de ce il degradeaza automat lipsa utilizarii numelui de familie INTREG in adresa?
  3. Sa presupunem ca exista 10.000 de Popescu George in Romania. Daca numitul nu gaseste disponibil decat adresa Popescu.George9999 si o foloseste pentru a aplica pentru un post, asta nu inseamna automat ca ‘nu pricepe care-i treaba cu posta oficiala’ si ca-l trimitem la call-center, cu cei de teapa lui? Doar prenumele lui nu e George9999.

 10. diacritica Says:

  Sa inteleg ca toata lumea care lucreaza la un call-center merita desconsiderata din principiu, nu?

  Dacă asta doreşti să înţelegi.
  Dacă doreşti să înţelegi ce zic eu, nu ce doreşti tu să înţelegi din ce zic eu, atunci: agent de call center e poziţie de entry level, în care vin în general puşti cărora poţi să le scuzi chestiile de genul ăsta – îs mici şi nu i-a învăţat mama lor. De la middle level încolo, dacă tot n-a înţeles regulile de corespondenţă oficială, are o problemă care poa’ să genereze o problemă de imagine a firmei.

  1. Regula asta pentru adresa folosita in corespondenta electronica oficiala ai scris-o tu sau exista undeva prin cotloanele Academiei o recomandare mai oficiala?

  Academia nu se ocupă de recrutări şi nici de corespondenţă. Regulile sunt de bun-simţ şi-n general ţin de regulile învăţate la şcoală pentru corespondeţa oficială. Aşa cum pe vremea când trimiteai cv-ul cu poşta nu scriai pe plic, la adresa expeditorului, „gicu”, la fel în cazul mailului nu-ţi faci adresă de gicu.

  Cand primesti un e-mail de la pgeorge@ceva.com, daca el si-a setat acest contact information corect (cum si recomanzi) si tu nu primesti un e-mail de la el pe vreun client de e-mail din 1990, mesajul va arata cam asa:
  From: Popescu George (pgeorge@ceva.com)

  Spre binele lui, sper că nu şi-a setat numele Popescu George, ci George Popescu. Iarăşi, reguli elementare care nu-s scrise în Gramatica Academiei – dar s-ar putea să fie scrise în „Codul bunelor maniere” al Aureliei Marinescu, în caz că nu le-a învăţat de-acasă.
  Catalogul / fişierul cu cv-uri e una, felul în care te prezinţi e cu totul alta. Aşa cum Pleşu nu e Pleşu Andrei, nici Gicu nu e Popescu George, ci George Popescu.

  Daca e-mailul e EVIDENT ca vine de la Popescu George, lamureste-ma, te rog, de ce il degradeaza automat lipsa utilizarii numelui de familie INTREG in adresa?

  Pentru că în relaţiile oficiale nu este George, este George Popescu. Poţi pune iniţiala prenumelui, nu a numelui. Numele trebuie să fie întotdeauna întreg – nu înţeleg ce-i aşa de greu de priceput/acceptat, odată ce suntem de acord că vorbim de corespondeţă oficială.

  Daca numitul nu gaseste disponibil decat adresa Popescu.George9999 si o foloseste pentru a aplica pentru un post, asta nu inseamna automat ca ‘nu pricepe care-i treaba cu posta oficiala’ si ca-l trimitem la call-center, cu cei de teapa lui? Doar prenumele lui nu e George9999.

  Iarăşi pricepi numa’ ce doreşti mata să pricepi, fără să faci vreun efort să pricepi ce vreau eu să zic.
  Nu-ţi faci adresă şi nu semnezi în viaţa ta de bunăvoie Popescu George. E de căcat. E de licean care trăieşte după catalog. Semnezi şi te prezinţi George Popescu. Cât despre adresă, haidade. Îs jde mii de furnizori de mail, la cel puţin unul vei găsi liberă cel puţin una dintre adresele georgepopescu, george.popescu, george-popescu, george_popescu, g.popescu, gpopescu, g_popescu, g-popescu. Îţi faci un gpopescu1, dar – frăţicule! – nu gicu@, e chestie de etichetă. Netichetă i se zicea pe vremuri, acuma nu i se mai zice în nici un fel, că nu-şi mai bate nimeni capul cu ea. O adresă george.popescu@ e cea mai elegantă când vine vorba de corespondenţă oficială şi mai ales atunci când îţi cauţi de lucru. Pentru că de fapt despre asta e vorba: eleganţă. Eleganţa felului în care comunici.

  Daca mai ai rabdare sa continui conversatia:

  Nu mai am. Am explicat suficient de clar – vrei să pricepi şi să aplici, bine; nu vrei, sănătate şi virtute.

 11. jademan Says:

  Bun. Se încearcă a se reţine! 😀

 12. dadatroll Says:

  Fredy Mercuri. Bine ca comentu astai nui la off topicu asta cai la off topicu dela postarea de dinainte da acolo nam cum sa las comenturi.

 13. horia Says:

  1) ma bucur ca si Diacritica infiereaza drastic acel „buna ziua” de la inceputul mailurilor. A devenit o regula absoluta in toata corespondenta oamenilor cu varste de <30 ani.

  2) nu sunt de acord cu povestea cu "adresa oficiala, prenume.nume@ceva.com. Stiu firme extrem de serioase, care au pentru adresele lor de mail ceva de genul pn@numefirma.com (desigur, cu "premune nume" intregi si clare, puse in sistemul de mail). E vorba, de ex., de o firma faimoasa de soft, care, pentru ca e condusa de un domn mai in varsta, inca mai crede ca poate elimina spam-ul daca pune in loc de "prenume.nume@…" doar ceva gen "pn@…" , ca adica e criptic si generatorul automat de spam nu ghiceste decat "nume.prenume@…" si ca "pn@…" nu e trecut in dictionarele de nume proprii ale softului de produs spam.

  ***

  Ma rog, in general ghidul e foarte bun. Mi-ar fi placut sa fie mai putin suparat. Ma oboseste iritarea permanenta din lumea romaneasca. O inteleg, o practic si eu, dar sunt convins ca o pozitie ceva mai zen ar fi mai buna. Chiar daca nu s-ar mai amuza pustii de liceu care nimeresc pe-aici (probabil sunt prezenti cvasi-permanent in acest blog!).

 14. diacritica Says:

  Mi-ar fi placut sa fie mai putin suparat. Ma oboseste iritarea permanenta din lumea romaneasca. O inteleg, o practic si eu, dar sunt convins ca o pozitie ceva mai zen ar fi mai buna. Chiar daca nu s-ar mai amuza pustii de liceu care nimeresc pe-aici

  Da, bine, să fii tu zen după ce ore în şir ai citit candidaturi trimise precum spusei mai sus. Ăla-i articol scris la nervi, nu ca să se amuze puştii. (Nervi, şi anume o mulţime; l-aş fi dat cu capul de toţi pereţii pe ăla care mi-a trimis 57 de documente în 4 mailuri, pentru el şi nevastă-sa, fără să specifice care document pentru cine e („diploma de master”) şi pentru ce post candidează fiecare.)

 15. Daniel Says:

  Fiecare e liber sa isi puna ce nume vrea la mail, atat timp cat nu este vulgar, daca eu am sdc50@yahoo care ar fi problema? Numele meu oricum iti apare, sunt penibile adresele de genul aurelian.ion@yahoo, ce cauta punctul ala acolo? Ti se pare elegant? Ei bine, nu este deloc elegant, e penibil sa ai un punct in numele de utilizator.

 16. diacritica Says:

  Nu despre libertate era vorba aici.

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: